Koronavirüsü yok eden cihaz: Van'da üretilen cihaz İngiltere laboratuvarlarında tam not aldı

Van’da İŞGEM bünyesinde faaliyet gösteren bir firmanın ürettiği ortam dezenfekte cihazı, İngiltere’de akredite olan laboratuvarın koronavirüs üzerindeki uyguladığı testte havadaki virüs ve bakterileri yüzde 99,9 yok etiği ispatlandı.

Haber Merkezi İHA
Koronavirüse karşı ortam dezenfekte cihazı üretildi.

Van İş Geliştirme Merkezinde (İŞGEM) İran asıllı Yüksek Makine Mühendisi Dr. Mehrdad Fojlaley, nano ve plazma teknolojisinden yararlanarak havadaki virüs, bakteri ve kötü kokuları yok etmek üzere bir cihaz geliştirdi. Koronavirüsün tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına aldığı ilk günlerde hava dezenfekte cihazını üreten Dr. Fojlaley, daha sonra cihazın test aşamalarını gerçekleştirdi. Cihaz, en son İngiltere’de akredite olan bir laboratuvarda direkt korona virüs üzerinden test edildi.

  • Plazma teknolojisiyle çalışan cihazın testini gerçekleştiren laboratuvar; cihazın korona virüsün yanı sıra, havadaki bakterileri de yüzde 99,9 oranında yok ettiğini rapor etti.

ISO 9001, ISO 13485 ve CE belgeleri bulunan cihazın seri üretimine de başlayan Dr. Fojlaley, cihazı şu ana kadar İngiltere, Hollanda ve İran’a ihraç etti.

“Koronavirüsü yüzde 99.9 yok ettiğine dair rapor verildi”

İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, Türkiye’de ilk kez mevcut hava dezenfekte cihazlarından farklı bir sistemle çalışan bir cihaz geliştirildiğini belirtti.

Cihazın ürettiği oksijen iyonlarıyla ortamdaki virüs ve bakterileri tamamen yok ettiğini söyleyen Gedik, “Van İŞGEM’de daha yenilikçi, teknolojiyi kullanan, katma değeri yüksek ve ihracat odaklı işletmelere karar ver veremeye karar verdik. Uygulama esaslarımızı da buna göre yeniledik ve bunun sonuçlarını da alamaya başladık. Hava temizleme cihazımız da bu ürünlerden biridir. Türkiye’de ilk kez mevcut hava dezenfekte cihazlarında çok daha farklı bir sistemle çalışan bir cihaz geliştirildi.

  • Cihaz ürettiği oksijen iyonlarıyla ortamdaki virüs ve bakterileri tamamen yok ediyor. Bunu da en son İngiltere’de akredite olmuş bir laboratuvardan test sonuçlarını aldık. Test sonuçlarını da diret korona virüs üzerinden uygulanması yapıldı. Koronavirüsü yüzde 99,9 yok ettiğine dair rapor verildi” dedi.

“İnsanlık açısından önemli bir buluş”

Cihazın insanlık açısından önemli bir buluş olduğuna dikkat çeken Gedik, “Bu buluşun şu an seri üretimine geçildi ve ihracatına başladık. İran, Hollanda ve İngiltere’ye ihracatı da yapıldı. Şu an yoğun bir talep de var. Firmamızı büyüterek, imkanlarını da geliştirdik. Gelen talepleri karşılayacak şekilde yeniden bir oluşuma girdiler. Bu cihaz, salgının bulaşını ciddi anlamda önleyecektir” diye konuştu.

“Virüs ve bakterileri yok ediyor”

Hava dezenfekte cihazının oksijen plazma teknolojiyle çalıştığını söyleyen Yüksek Makine Mühendisi Dr. Mehrdad Fojlaley ise “Diğer hava dezenfekte cihazlarından çok farklı bir şekilde çalışmaktadır. Cihazımız hem havada hem yüzeyde oksijenin negatif iyonlarını temizleyerek, bakteri ve virüsleri öldürüyor. Cihaz, hiçbir kimyasal madde kullanmadan plazma teknolojiyle çalışarak virüs ve bakterileri yok ediyor. Patent başvurusu yaptık ve patentimizi de aldık. İSO ve CE belgelerimiz var. Diğer taraftan akredite laboratuvardan onayımızı da aldık” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAF 11
Koronavirüs tanı kitlerinde yeni dönem: Toz ve sıcaklığa dayanıklı yerli ve milli malzemelerden üretildi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tespitinde kullanılan PCR testlerinden daha kaliteli sonuç alınması amacıyla TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsünce (UME) RNA tabanlı referans malzemeler üretildiğini belirterek, "Böylece, PCR testlerinin doğruluk oranı yükselecek. Ayrıca üretilen malzemeler PCR kitlerinin iç kalite kontrolünde de kullanılacak." ifadesini kullandı.

FOTOĞRAF 10
Türkiye'de yerli ve milli olarak 3'te biri fiyatına üretildi: Cihaz Amerika ve Avusturya'ya ihraç ediliyor
Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu ve ekibi tarafından Teknokent çatısı altında 2 yıllık Ar-Ge çalışmasıyla Türkiye'de ilk defa organik malzemelerin ambalajlanmasında kullanılan 'spin kaplama cihazı' üretildi. Amerika, Avusturya ve Suudi Arabistan gibi ülkelere ihraç edilen cihazın ülke ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor. Cihazı ürettikten sonra yurt içine ve yurt dışına sattıklarını dile getiren Prof. Dr. Yakuphanoğlu, "Şu anda bu cihazı Türkiye'de ve yurt dışında farklı üniversitelere pazarlamaktayız. Bu cihazı yurt dışından satın almaya çalışırsanız yaklaşık maliyeti 50-60 bin TL. Biz bunu Türkiye'de sattığımızda 3'te birine, 2,5'ta birine veriyoruz ama yurt dışına satarken kesinlikle aynı fiyattan satıyoruz" dedi.