Ayasofya için iki formül: Aylardır beklenen kararın bugün açıklanması bekleniyor

Danıştay 10. Dairesi’nin Ayasofya kararını bugün açıklaması bekleniyor. Daire, Bakanlar Kurulu’nun 1934 tarihli “müze” kararını iptal ederse Ayasofya’nın açılması için 2 formül konuşuluyor. Erdoğan imzasıyla Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hazırlanacak ve Ayasofya yeniden cami olacak. İkinci formüle göre Cumhurbaşkanlığı Danıştay kararını Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne gönderecek ve gereğinin yapılmasını isteyecek.

Osman Özgan Yeni Şafak
Ayasofya

Türkiye ve İslam dünyası, Danıştay’ın Ayasofya için vereceği karara kilitlendi. 29 Mayıs’ta Fetih Suresi okunmasıyla yeniden ibadete açılması gündeme gelen Ayasofya için gözler Danıştay’dan çıkacak karara çevrildi. 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması için Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin 15 yıl önce başlattığı hukuk mücadelesinin bugün sonuçlanması ve Danıştay 10. Dairesi’nin Ayasofya’nın statüsüne ilişkin kararı bugün açıklayacağı belirtiliyor.

Dünya mimarlık tarihine damga vuran Ayasofya: 916 yıl kilise, 477 yıl cami olarak kaldı

86 YILDIR BEKLENEN KARAR

Son olarak 2016’da ikinci davayı açan derneğin, 1934’teki Bakanlar Kurulu kararının iptaline ilişkin talebi yerinde bulması durumunda Danıştay 10. Dairesi, kararın iptaline hükmedecek. Böylece Ayasofya’nın 86 yıl sonra yeniden cami olmasının önü açılmış olacak. Daire’nin bu yöndeki iptal kararına itiraz hakkı bulunuyor. Ancak dosyada davalı konumda bulunan Cumhurbaşkanlığı’nın avukatı, karar için yapılan duruşmada, sadece takdiri mahkemeye bıraktıklarını söylemişti. Cumhurbaşkanlığı avukatı, bunun dışında davalı derneğin iddialarına ilişkin ise herhangi bir beyanda bulunmadı. Dolayısıyla Dairenin ‘iptal’ yönündeki kararına karşı herhangi bir itirazın yapılması da beklenmiyor.

477 yıl cami olarak kullanılan Ayasofya'daki ilk cuma namazı heyecanı: Sevinç feryatları koptu

DÖNÜŞÜM İÇİN İKİ FORMÜL

Bu durumda kararın kesinleşme süresi daha hızlı olmuş olacak. Sosyal medyada 10. Daire’nin Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması yönünde karar verdiği haberleri dolaşırken, kararın bu yönde olması durumunda Ayasofya’nın yeniden cami yapılmasına ilişkin 2 formül üzerinde duruluyor. Her iki durumda da takdir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da olacak.

AK Partlili yetkililer Reuters’a konuştu: Danıştay'ın Ayasofya kararı cuma günü belli olur

KARARNAME ÇIKABİLİR

  • İlk formüle göre, Danıştay kararının ardından Erdoğan’ın imzasıyla Cumhurbaşkanı Kararnamesi hazırlanacak ve Ayasofya’nın camiye dönüşmesi sağlanacak. İkinci olarak ise Danıştay’ın kararı Cumhurbaşkanlığı tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek ve kararın gereğinin yapılması istenebilecek.

Ayasofya kararı yarın: Türkiye'nin gözü Danıştay'ın açıklamasında olacak

Evliya Çelebi'nin gözünden Ayasofya'nın tılsımları: Her sayıldığında bir kapı fazla çıkıyor
İbadete açılma tartışmaları ile sık sık gündeme gelen Ayasofya , 15 asırdır ayakta kalan dünya mimarlık tarihinin en önemli yapılarından. Ayasofya, Osmanlı dönemi boyunca birçok büyük ve görkemli cami yapıldığı halde 477 yıl boyunca özel günlerde en sık kullanılan cami oldu. Ayasofya'nın tılsımlarını Seyahatnamesi'nde kaleme alan Evliya Çelebi, Ayasofya'da kılınan ilk cuma namazından, kullanılan esrarlı kapılara kadar tarihi yapının bir çok özelliğine ışık tutuyor.

İmamoğlu Yunanistan’a konuştu: Ayasofya’nın ibadete açılması gibi bir ihtiyaç yok
İBB Başkanı İmamoğlu, Yunanistan'da düzenlenen programda telekonferans aracılığıyla kendisine yöneltilen 'Ayasofya ile ilgili ne düşünüyorsunuz?' sorusuna 'Ayasofya'nın ibadete açılması gibi bir ihtiyaç yok' cevabını verdi.

86 yıldır kanayan yara: Ayasofya
İstanbul'u fethinin sembollerinden biri olan Ayasofya'nın yeniden cami olarak hizmet verip veremeyeceği merak konusu. Bakanlar Kurulu Kararı ile müze olan Ayasofya ile ilgili son karar Danıştay'ın 2 Temmuz günü vereceği karara bağla. Peki, Fatih Sultan Mehmet'in ibadete açtığı Ayasofya, nasıl müzeye dönüştürüldü? Gelin birlikte inceleyelim.