Şifa kaynağı bir tas çorba

Eski çağlardan beri şifa kaynağı olarak bilinen paça çorbası özellikle kış ayları içimizi ısıtacak bir lezzettir. Kemikleri güçlendiren Protein ve kalsiyum kaynağı paça çorbası özellikle gelişme çağındaki çocukların bol bol içmesi gerekir.

Haber Merkezi Yeni Şafak
MENŞURE ÜLKÜ SOLAK

İnsanlar, çok eski çağlardan beri hayvanların etinden başka parçalarını da yiyorlar. Hatta, eski inanışlarda, kimi organların tıbbi ve inanış karşılıkları var. Bunlardan bir tanesi de koyun ayağı. Gıda literatürüne “paça” olarak geçmiş bu parça, koyunun ayak bileğinden ilk eklemine yani dizine kadar olan bölümdür. Kaval kemiğinin olduğu bu bölüm, suda rahatlıkla çözünebilen en zengin kalsiyum kaynağı kemiktir. Üzerindeki et parçalarıyla birleşince ihtiyaç duyulan proteini de sağlayan koyun kaval kemiği çorbası, çok eski zamanlardan bu yana kemik kırıkları, burkulmalar gibi sorunların tedavisinde kullanılan bir halk ilacı olarak ta karşımıza çıkar. Günümüz koşullarında sanırım ucuz bir protein ve kalsiyum kaynağı olarak muhakkak mönülerde yer bulması gereken de bir yemektir.

SOĞAN VE DEFNE YAPRAĞI

Kimi insanlar, kaynarken oluşan koku nedeniyle paça çorbasından hoşlanmayabiliyor. Ama bunu da çok basit bir yöntemle halletmek mümkün. Bir parmak boyunda kırılmış koyun paçaları soğuk suya atılıp kaynatılırken, içine soyulmuş bir bütün soğan atmak, kokuyu
yok etmemizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca, eğer istersek, soğanın yanına bir de defne yaprağı ilave ederek işimizi sağlama alabiliriz.

GELİŞME ÇAĞI İÇİN ÖNEMLİ

Kimi yörelerde, özellikle Orta Anadolu'da koyunun ayağı da bu çorbaya eklenir ve çorbanın adı artık sadece “paça” olmaktan çıkar “tırnak paça” olur. Biz, paça çorbasıyla, özellikle gelişme çağındaki çocuklarımızın sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunabiliriz. Ayrıca kalsiyum eksikliği nedeniyle oluşan kemik erimesi, kemik yumuşaması gibi hastalıklara karşı doğal bir önlem alabiliriz. Çorbayı yaparken içine bir miktar sirke ilave ederek , kalsiyumun çözünmesini kolaylaştıracağız. Böylece daha zengin bir çorba etmiş olacağız. Yine çorbamızı, sadece su yerine, et suyu ile pişirirsek harika bir lezzete sahip olacaktır.

Paça Çorbası

MALZEMELER

(paça çorbası)
*1 kg. paça
*Kemikleri örtecek kadar su
*2 çay kaşığı tuz
*1 bütün soğan
*1 yemek kaşığı sirke

(sosu için)
*2 limon suyu
*5 diş sarımsak
*1 kase yoğurt
*1 çay bardağı sirke

Yapılışı: Temiz olarak satın aldığımız paçaları yıkayıp, kabaca kırılmış ise bıçakla parçalara ayırarak, 3-4 kemik parçasını düdüklü tenceremize yerleştiriyoruz. Düdüklü tenceremizin içindeki, maksimum sınırı belirten ölçüye dikkat ederek, kemiklerimizin üzerine tuz ile karıştırdığımız suyumuzu ilave ediyoruz. Soğanımızın kabuklarını soyuyoruz. Defne yaprağını ve bütün soyulmuş soğanı tenceremize atıp, düdüklü tencerede pişiriyoruz. Düdüklü sesini aldıktan yani kaynamaya başladıktan sonra 2 saat kısık ateşte kaynatıyoruz.

Dikkatli bir şekilde buharını çıkartıp açtığımız düdüklüden kemiklerimizi çıkartıp, üzerindeki et ve kolojen parçalarını sıyırarak doğruyoruz. Soğan ve defne yaprağını çıkartıyoruz. Doğradığımız etleri çorbamıza ekliyoruz. Ayrı bir yerde sarımsaklarımızı dövüyor ve su ile karıştırıyoruz. İki limonu bir başka kaba sıkıyoruz. Sirkemizi uygun bir kaba dolduruyoruz. Yoğurdumuzu ayrıca bir kaseye koyuyoruz. Bütün bu lezzetlendiricileri ayrı ayrı çorbamızla birlikte sofraya getirerek istediğimiz lezzet vericiden istediğimiz oranda ilave ediyoruz.

Not: Kimi tariflerde, paça çorbasına meyane ile terbiye de yapıldığını görüyorum. 1 yemek kaşığı unu yağ ile kavurup çorbanıza ilave edebilirsiniz.

Servis Önerisi: Elle parçalanıp kurutulmuş ekmekler üzerine paça çorbası konularak ta servis yapmak mümkün.
Afiyet olsun.