|

MiT'in başına geri döndü

MİT eski Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da onayını alıp AK Parti’ye yaptığı aday adaylığı başvurusunu geri çekti. 7 Şubat’ta istifasını veren Hakan Fidan aynı görevine iade edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2015 Salı
Güncelleme: 22:58 - 9/03/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) eski Müsteşarı Hakan Fidan, 25’inci Dönem milletvekili genel seçimleri aday adaylığı başvurusunu geri çekti. Fidan yeniden MİT Müsteşarlığına atanması kararlaştırıldı. 

GÖRDÜĞÜM LÜZUM ÜZERİNE 

7 Şubat’ta görevinden istifa edip AK Parti’den siyasete girme kararı alan MİT eski Müsteşarı Hakan Fidan’ın adaylığı konusunda sürpriz bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı yapılırken Hakan Fidan yazılı bir açıklama yaparak AK Parti’ye yaptığı aday adaylığı başvurusunu geri çektiğini duyurdu. Fidan, yaptığı yazılı açıklamada “Gördüğüm lüzum üzerine, bugün itibariyle 25’inci Dönem milletvekili genel seçimleri aday adaylığı başvurumu geri çekmiş bulunuyorum” dedi. 

HER VAZİFEYİ YAPARIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’na özel teşekkür eden Fidan “Ülkeme ve milletime hizmet yolunda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tevdi edilen her vazifeyi hakkıyla yerine getirmenin gayreti içinde olacağım. Bu vesileyle, destek ve itimatlarından dolayı, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve aziz milletimize şükranlarımı arz eder, saygılar sunarım. Dr. Hakan Fidan” ifadelerini kullandı.

İŞTİŞARE TRAFİĞİ 

Ancak Fidan’ın çekilme kararının yoğun bir istişare trafiğinin ardından alındığı öğrenildi. 

Edinilen bilgiye göre Fidan çekilme talebini Davutoğlu’na aktardı. Başbakan da konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’la iştişare etti. Değerlendirme sonucunda talep uygun bulununca Fidan, AK Parti’den aday adaylığını geri çektiğini duyurdu. 

JET ATAMA KARARI

Hakan Fidan adaylığını çektiğini duyurmasının ardından hükümetten hamle geldi. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Fidan’ın yeniden MİT Müsteşarlığına atanacağını söyledi. Fidan’ın çekilme talebini Başbakan Davutoğlu’na ilettiğini, Davutoğlu’nun da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonucu bunu olumlu karşıladığını bildiren Arınç, “Sayın Başbakanımız, Sayın Hakan Fidan’ı tekrar MİT Müsteşarlığında görevlendirmiştir, onay vermiştir ve bu onay itibarıyla kendileri yakın zamanda tekrar MİT Müsteşarlığında göreve başlayacaklar.”

30 GÜN ÖNCE İSTİFA ETTİ

Hakan Fidan, Ankara’dan AK Parti milletvekili aday adayı olmak için 7 Şubat tarihinde, 25 Mayıs 2010’dan beri yürüttüğü MİT Müsteşarlığı’ndan istifa etmişti. AK Parti’den aday adayı olan Fidan temayül yoklamasında da birinci sıra da çıkmıştı. İstifasını vermeden önce Hakan Fidan’ın adaylığına karşı olduğunu açıklayan Erdoğan, daha sonra ise kendi şerhine rağmen görevini bırakan Fidan’a kırgın olduğunu ifade etmişti. Fidan kendisine kırgın olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Medine’de görüşmüştü. Umre için kutsal topraklarda bulunan Fidan’ın talebi ile görüşme gerçekleşmişti. Sürpriz görüşmede Erdoğan’ın kırgınlığını dile getirdiği ayrıca MİT’in bundan sonraki sürecinin de konuşulduğu öğrenilmişti.

CHP ve MHP: Hakan Fidan'ı istemezük...

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Hakan Fidan’ın milletvekili aday adaylığını geri çekmesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Hakan Fidan’ın görevinden istifa ederek bir siyasi partiye kaydını yaptırdığını ifade eden Koç “İstifa ederek bir siyasi partiye kaydını yaptıran ve aday olduğunu açıklayan Hakan Fidan çekildiğini duyurdu. Çekilmek Fidan’ın hakkıdır ama bir siyasi partiye üye olan Fidan yeniden MİT Müsteşarlığına getirilemez” dedi. CHP Grup Başkanvekili İse Gök ise tepkinin seyiyesini düşürerek “Fidan’ın atanması kepazeliktir” diye konuştu. MHP’den de benzer tepki geldi. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, “Fidan, görevinden siyasi parti adı anarak ayrılması nedeniyle tarafsızlığını yitirecek nitelik kazanmıştır. Tıpkı subay ve astsubaylarda olduğu gibi MİT Müsteşarlığı’na getirilemez” ifadelerini kullandı.


Bülent Arınç: Cehaletin bu kadarı...

Hakan Fidan’ın atanmasına karşı çıkan muhalefete, özellikle de CHP Sözcüsü Haluk Koç’a Başbakan Yardımcısı Arınçtan sert tepki geldi. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Arınç özetle şunları kaydetti: “Çok konuşan ama boş konuşan insanlar üç, dört tanedir. Bunlardan bir tanesi de o kişidir. Soyadının öyle çok iddialı olduğuna bakmayın aslında boş konuşan, ağzına geleni söyleyen, hakaretten başka bir şey bilmeyen bir garip siyasetçidir. Her kamu görevlisi milletvekili aday adayı olmak için görevinden ayrılabilir. Geri dönüşleri de mümkündür. Aday adaylığını koyan bir insan otomatikman partiye üye olmak durumunda değil. Kişi, ben aday adaylığından vazgeçiyorum diyecektir. Ona onay veren makam da eski görevine iade edecektir. Bu işlem de tamamlanmıştır. Şimdi o konuşan kişi bu adam, 'aday adayı oldu artık geri dönemez' derse cehaletini ortaya koyar. Bu kadar cehalet de ancak ilim tahsiliyle mümkündür.”

#MİT
#Hakan Fidan
#AK Parti
#Erdoğan
9 yıl önce