|

Barbaros Sultan 500 yaşında

Oruç Barbaros Sultan tarihi empatik romanı, Oruç Reis hakkında biline gelen pek çok hatalı ayrıntıyı düzeltiyor. Tarihi veriler eşliğinde Oruç Reis''in hayatına şahitlik edebildiğimiz romanın yayın tarihi de, Oruç Reis''in Barbaros namını kazanmasının 500. yıl dönümüne denk geliyor.

Seçkin Değirmenci
00:00 - 24/06/2014 Salı
Güncelleme: 21:19 - 23/06/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Barbaros Sultan 500 yaşında
Barbaros Sultan 500 yaşında

Son zamanların gözde konusu Barbaros hakkında çıkan bir eser daha, ancak bu seferki farklı. Diğerleri birbirlerinin tekrarı niteliğinde iken burada kullanılan yazım türü, tekniği ve içerdiği bilgilerin gerçekliği ''Oruç Barbaros Sultan'' kitabına dünyada alanında tek kaynak olma özelliği kazandırıyor. Barbaros konusunda bilinen 125 yıllık yanlışların yerini bu kitapla birlikte doğrular alıyor.

Kitabın yazarı Dursun Saral, bu çalışmasında on iki yerli kaynak ile birlikte on iki yabancı kaynağı karşılaştırmalı olarak incelemiş, Barbaros konusundaki yanlış bilinenleri ayıklamış, varlığı bilinen ama tespit edilemeyen tarihleri ve konumları yazdığı ve kullandığı programlar sayesinde Piri Reis''in Kitab-ı Bahriye''sinden de yararlanarak tespit etmiş görünüyor. Oruç ve Hızır reislerin hayatlarına dair en doğru bilgileri gün gün, zaman ve konumlarıyla birlikte doğumlarından ölümlerine kadar kesintisiz tarih akışıyla birlikte okura aktarıyor.

Kitabın içerdiği bilgiler, Oruç ve Hızır reislerin hayatlarını tamamen tarihi belgelere ve denizcilik tecrübelerine dayandırmasına rağmen, yazarın kullandığı üslûp, okuru 1500''lü yıllara götürüp onu Oruç Reis ile aynı ânda buluşturuyor.

AKDENİZDE DENİZCİLİK TARİHİ

Kitabın içeriği, doğumundan ölümüne kadar Barbaros ile ilgili bilmediğimiz pek çok ayrıntıyla bezenmiş. Nasıl ilk denize çıktığı, ticarete başladığı, Midilli Kalesi muhafızlığı, Rodos zindanlarındaki esareti, Memlûklara donanma seraskeri oluşu, kendi başına Rodos (Malta) Şövalyeleri ile deniz gazaları, Şehzade Korkut''un himayesindeki deniz gazaları ve Avrupa kıyılarını kasıp kavurması, Cezayir''i ele geçirmesi ve sultanlığını ilân etmesi, Cezayir, Tenes, Telemsen, Kalaa savaşları ve nasıl şehit olduğu… Bütün bu bilgiler, bugüne kadar bilinen yanlışlar düzeltilerek ve yeni bilgiler ortaya konularak okura sunuluyor. Kitapta sadece Oruç Reis''in hayatı değil, aynı zamanda kardeşi Hızır Reis''in Aydın ve Salih reisler başta olmak üzere Sultan Süleyman''ın huzuruna çıkan namlı on sekiz reisin hayatları da eş zamanlı olarak anlatılıyor. Bunun yanında Avrupa ile karşılaştırmalı ve eş zamanlı yazıldığı için İtalyan, Fransız ve İspanyol kaptanları da olaylar içindeki işlevleri ile anlatılıyor. Kitap bir Barbaros kitabı olarak görünse de geniş kapsamıyla bir Akdeniz Denizcilik Tarihi olma özelliğini de gösteriyor.

Kitabın künyesi:

Oruç Barbaros Sultan

Dursun Saral

Ötüken Yayıncılık

Nisan 2014

509 sayfa

10 yıl önce