İkinci tahrik

ABD, İran’a müdahale hazırlıkları yaparken, senaryonun bir parçası olarak Suudi Arabistan petrolünü Kızıldeniz’e taşıyan Doğu-Batı boru hattına dün saldırı oldu. ‘Drone’ların kullanıldığı saldırı sonucunda 8 numaralı istasyonda yangın çıktı. Saudi Aramco petrol akışını durdurdu. Önceki gün Fuceyra limanı açıklarında 2’si Suudi Arabistan, 1’i Norveç ve 1’i BAE’ye ait 4 petrol tankeri hedef olmuştu. BAE’nin davet ettiği ABD’li uzmanlar İran izine rastladıklarını iddia etti.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Günlük 5 milyon varil taşıma kapasitesine sahip Doğu-Batı petrol boru hattı, İran etkisi altındaki Hürmüz Boğazı ve Babül Mendep’i baypass ederek, doğuda çıkan petrolü Kızıldeniz’e ulaştırıyor.

Suudi Arabistan’ın doğusunda çıkan petrolü, Kızıldeniz kıyısındaki Yanbu kentine taşıyan Doğu-Batı petrol boru hattı üzerindeki Daradi ve Afif’te bulunan 2 petrol pompa istasyonu drone saldırısına uğradı. Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Madeni Kaynaklar Bakanı Halid el-Falih’in Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’da yer alan açıklamasında, sabah saatlerinde doğu bölgesindeki rezervlerden batı sahilindeki limana petrol taşıyan boru hattı üzerinde bulunan 2 pompa istasyonuna drone saldırısı düzenlendiğini belirtti. Saldırı sonucu 8 numaralı istasyonda yangın çıktığını, maddi hasar meydana geldiğini ifade eden Falih, milli petrol şirketi Saudi Aramco’nun hatta petrol akışını durdurduğunu aktardı. Saldırının Hürmüz Boğazı’na komşu Fuceyra limanı açıklarında 2’si Suudi Arabistan, 1’i Norveç ve 1’i de Birleşik Arap Emirliklerine ait 4 petrol tankerini hedef alan sabotaj girişiminden hemen sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

FALİH: PETROL AKIŞI HEDEFTE

Bakan Falih, hatta petrol akışının normale dönmesi için zarar tespit çalışmaları ile istasyonları onarma çalışmalarının sürdüğünü, ülkede petrol üretim ve ihracatının devam ettiğini kaydetti. Falih, son zamanlarda Körfez ülkelerinde önemli noktalarda yapılan bu saldırıların yalnızca Suudi Arabistan’ı hedef almadığını, küresel ekonomiyi ve dünyaya petrol akışını hedef aldığını aktardı.

HUSİLERİ İŞARET ETTİ

Suud Bakan “Bu saldırıların ayrıca Yemen’de İran destekli Husiler de dahil olmak üzere bu tür eylemleri yapan tüm terör gruplarına karşı koymanın önemini bir kez daha ortaya çıkardığını” ifade etti. Yemen’de Husilere bağlı El-Mesire kanalı da Suudi Arabistan’da önemli noktalara dronelarla 7 hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu ama kanalda saldırıyı kimin üstlendiğine dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Suud medyasında ise saldırıdan dolayı İran’ı sorumlu tutan yayınlar yapıldı.

Basra’yı yakacak sabotaj!