AVM'ye yabancı akını

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul'daki AVM'lerde satışların yüzde 30'undan fazlasının yabancılara yapıldığını bildirdi.

Haber Merkezi AA
Turistlere yapılan satışa değinen Tanrıverdi, İstanbul'daki AVM'lerde satışların yüzde 30'undan fazlasının yabancılara yapıldığını, bu oranın daha da artacağını düşündüğünü söyledi.

Tanrıverdi, Türkiye'nin yılda 17 milyar dolar civarında hazır giyim ihraç ettiğini belirterek, 2023'te hazır giyim ihracatında miktarın değişmeyeceğini ancak rakamın artacağını düşündüklerini, 2023 için 60 milyar dolarlık bir projeksiyon yaptıklarını, bunun 30 milyar dolarını Türkiye'de üreteceklerini, diğer 30 milyar dolarlık kısmını da organizatör ülke olarak yapmayı planladıklarını kaydetti.

Turistlere yapılan satışa değinen Tanrıverdi, İstanbul'daki AVM'lerde satışların yüzde 30'undan fazlasının yabancılara yapıldığını, bu oranın daha da artacağını düşündüğünü söyledi.

"Türkiye'den lüks bir marka çıkmasını kimse beklemesin"

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, Türkiye'den lüks bir marka çıkmasını kimsenin beklememesi gerektiğini, Türkiye'de böyle bir potansiyel bulunmadığını, hem talebin hem de hedefin olmadığını söyledi.

Türkiye'nin orta ve ulaşılabilir markalar çıkarmayı hedeflemesi gerektiğini vurgulayan Tanrıverdi, devamla şunları kaydetti:

"Zaten dünyanın trendi de o yönde gidiyor. Eskiden giyim harcamaları yiyecek içecekten sonra ikinci sıradaydı, şimdi sekizinci sıraya kadar düştü. Önüne teknolojiden tutun da ulaşıma kadar birçok farklı şey girdi ve kıyafet biraz daha gerilere gitti. İnsanlar artık çok hızlı tüketiyorlar. Hem en ucuza almak hem de modayı takip etmek istiyorlar. Eskiden alınan bir elbise 3 yıl dolabınızda dururdu ve giyilirdi. Ama şimdi insanlar bir sezon geçtikten sonra o kıyafeti giymek istemiyorlar. Yani, kıyafet için eskiden 5 yıllık bir bedel ödeniyordu, şimdi 3 yıllık bir bedel ödeniyor. Bundan dolayı da artık fast fashion dediğimiz hızlı moda var. Modada da hızlı tüketim başladı."