Ayasofya cevabı

Silahının üzerine yazdığı ‘Viyana-1683’ mesajıyla Osmanlı’nın yenilgisini hatırlatan Yeni Zelanda katiline binlerce vatandaş Ayasofya’dan ‘Hayber-629’ cevabı verdi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Ayasofya önünde düzenlenen eylemde açılan döviz ve pankartlar Müslümanlara yönelik haçlı terör saldırısını gerçekleştiren teröriste cevap niteliğindeydi.

İstanbul Ayasofya önünde bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşu (STK) mensupları ve vatandaşlar, Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırısını protesto etti ve saldırıda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. 'İstikbal İslamındır' pankartı açan grup, çeşitli sloganlar atarak sık sık tekbir getirdi. Saldırıda hayatını kaybedenler için kılınan gıyabi cenaze namazı kılınırken, eylemde açılan döviz ve pankartlar Müslümanlara yönelik haçlı terör saldırısını gerçekleştiren teröriste cevap niteliğindeydi. Burada konuşanlardan Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Nail Gün, "Müslüman Türk milleti her daim mazlumların sesi olmaya ve zalimlere karşı set olmaya devam edecektir. Yeni Zelanda'daki terör saldırısını lanetliyoruz. İvedilikle Türk-İslam birliğini kurup Ayasofya'yı açmamız lazım. Batı, 1453'ün ve 1071'in intikamını unutmadı" diye konuştu.

DÜNYA ‘DUR’ DEMELİ

Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Genel Sekreteri Muhammed Sinan Özhüsrev de "Dünya artık İslamofobik ve faşist terörizme 'dur' demelidir. Bu kutuplaşma ve nefret dolu adımlar bir an önce durdurulmazsa önü alınamaz bir hâl alacak. Dünya üzerindeki hiçbir güç, hiçbir terörist Müslümanların yeniden uyanış ve şahlanışını engelleyemeyecektir" diye konuştu. Vahşete tepki eylemleri, İstanbul'la birlikte Türkiye'nin pek çok ilinde de benzer görüntülere sahne oldu. Camilerde toplanan vatandaşlar ellerinde, 'Zalimler için yaşasın cehennem', 'Tarafsız değilim, doğrunun peşindeyim', 'Zulüm ebedi olamaz' yazılı dövizlerle İslam düşmanlarına tepki gösterdi.

  • Ortak tepki
  • Türkiye'deki azınlık cemaat liderleri, Yeni Zelanda'daki terör eylemini yayımladıkları bildiriyle kınadı. Türkiye Hahambaşısı Rav İshak Haleva, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, Süryani Kadim Cemaati Lideri Yusuf Çetin, Türkiye Ermeni Katolikleri Ruhani Reisi Levon Zekiyan, Keldani Cemaati Ruhani Lideri François Yakan, Türkiye Süryani Katolik Vekili Orhan Çanlı, Bulgar Cemaati Ruhani Lideri Angel Velkov'un imzaları bulunan bildiride, camide ibadet eden masum insanlara sadece Müslüman oldukları için yapılan katliamın şiddetle kınandığı belirtildi. Cemaat liderleri şu ifadeleri kullandı: "Hangi inanca sahip olduğumuzu gözetmeksizin hepimizi tehdit eden ve şiddetle reddettiğimiz bu nefret terörü dünyada artan İslam düşmanlığının da kabul edilemez sonucudur. Bu katliamın hemen ertesinde Türkiye Cumhurbaşkanımızın şahsını ve Türkiye'mizin toprak bütünlüğünü hedef alan nefret dolu tehdit ve söylemleri de şiddetle kınıyor ve reddediyoruz."

Lanetliyoruz

Yeni Zelanda'daki vahşete bir tepki de Mardin Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz'den geldi. "Çok acı, çok kötü bir olay. Biz bu olayı çok şiddetli bir şekilde kınıyoruz ve lanetliyoruz" diyen Akyüz, hiç kimsenin Allah adına kötülük yapma hakkı bulunmadığını ifade etti. Akyüz, "Bu olayın din adına, Hıristiyanlık adına yapıldığını sanmıyorum. Çünkü Avrupa'ya baktığımızda din iflas etti, ikinci plana atıldı. Avustralya'da, Yeni Zelanda'da da keza öyle. Din adına yapılacağını tahmin etmiyorum. Milliyetçilik adına ya da başka sebeplerden dolayı olmuş olabilir" diyerek, ne amaçla yapılmış olursa olsun saldırıyı lanetlediklerini dile getirdi.

Beyni formatlı

Katili aklama çabası

Hiçbiri ceza almadı