Bakan Soylu deprem bölgesindeki incelemeleri sonrası konuştu: Milletimizden hiçbir şeyi eksik bırakmayız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Düzce'nin Gölyaka ilçesindeki incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Bakan Soylu, "Milletimizden eksik bırakacak hiçbir şey söz konusu olamaz. Spor salonlarımız hepsi açık. Fırınlarımız, lokantalarımız milletimizin en ufak bir şey ödemesine gerek yok, biz hepsini üstleneceğiz. Bu akşamı vatandaşlarımızla geçireceğiz. " dedi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 5,9 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Düzce'nin Gölyaka ilçesinde incelemelerde bulundu.

İnceleme sonrası basın mensuplarına konuşan Bakan Soylu, "Kardeşliği, kapsayıcılığı burada devletin yerine getirmesi lazım. Bu gece bir endişe elbette ki endişe olacak; çünkü sabaha karşı büyük bir korku yaşandı. Gölyaka'dan Düzce merkeze kadar çadırlarımız kuruldu, kurulmaya devam edecek. Milletimizden eksik bırakacak hiçbir şey söz konusu olamaz. Spor salonlarımız hepsi açık. Fırınlarımız, lokantalarımız milletimizin en ufak bir şey ödemesine gerek yok, biz hepsini üstleneceğiz." dedi.

"MİLLETİMİZİN EMRİNE AMADEYİZ"

"1999'da İstanbul'daydık. O günü hatırladığımızda tekrar bugünler gelir mi diye endişe ettiğimiz tablo söz konusuydu. Ağır travmaydı." ifadelerini kullanan Bakan Soylu, "Orada elde edilen tecrübelerle hakikaten büyük işler yaptık. Yüzde 70-80 yenilenmiş bir yapı stokuyla karşı karşıyayız. Bu bizim için bir örnektir. Demek ki yapılınca oluyor. Bunu Elazığ, Malatya, Simav'da gerçekleştirdik. Milletimizin emrine amadeyiz. Gücümüzün yettiği kadar yapıyoruz. Bizden sonra gelecekler, bizden sonraki nesiller bizden çok daha iyi yapacaklar. Bir örnek vermek isterim. Kastamonu Bozkurt'ta sel felaketi yaşadık. O felaketten sonra aldığımız uyarı tedbirleriyle Batı Karadeniz felaketi yaşadık. O aldığımız uyarı ve mesajlarla daha az maliyetlerle bu işin içinden çıktık. Can ve mal kaybı daha az oldu." diye konuştu.

Bakan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette ki tarımda hasarlar oldu. Her uyarının, tatbikatın, her zihnimizde oluşturacağımız bu işle ilgili tedbirin, temkinin elbette faydası var. Biz afet bölgesindeyiz, bunu kabul edeceğiz. 1 saat sonra depremin olmayacağını kimse taahhüt edemez. Allah muhafaza kış bir çığla karşılaşmayacağımızı kimse taahhüt edemez. Biz tedbirlerimizi hazırlayacağız. Milletimiz selle, orman yangınıyla, depremle karşı karşıya kaldığı zaman hayat kurtarıcı ilk adımları atması lazım geldiğini söylemek bizim ödevimizdir. Birileri egzejere edebilir, viral videolar hazırlayabilir. Bugün Türkiye'de 28 bin toplanma alanı var. Bu işin sorumlusuyuz. Mahallelerde, yurtlarda bunun planlamasını yaparsak muhtarlarımız, belediye başkanlarımız, okul müdürlerimiz adımlarını ona göre atar. Buna kendimizi alıştırmak durumundayız. Tekrar geçmiş olsun, bu akşamı inşallah vatandaşlarımızla sabaha kadar güzel bir şekilde geçiririz. İnşallah sabah çorbaları birlikte içeriz. İnşallah böyle bir depremle ve afetle bir daha karşılaşmamız oluruz. Çocuklarımızın travmalarını atlatmamaya katkı sağlamış oluruz."

Bakan Kurum depremin merkez üssü Gölkaya'ya ziyarette bulundu: Hasar gören camii yıkılıp yeniden yapılacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum depremin merkez üssü olan Gölkaya Sarıdere köyüne ziyarette bulundu. Depremden ağır hasar gören camiinin yıkılacağını ve yerine bakanlığın destekleriyle yenisinin yapılacağını belirten Bakan Kurum, 'Hızlıca yeni camimizi yapalım, projeye de destek verelim.' dedi.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık Gölyaka'daki son durumu anlattı: Son vatandaşımız evine girene kadar buradayız
Kızılay Başkanı Kerem Kınık, depremin merkez üssü Gölyaka'daki son durumu Yeni Şafak'a anlattı. Sahada 200'e yakın profesyonel çalışan ve gönüllünün olduğunu ifade eden Kınık, hasar tespit çalışmalarının bu akşama kadar biteceğini öngördüğünü söyledi. Kınık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Tayyip Erdoğan'ın depremin hemen ardından kendisini aradığını ifade ederek, 'Vatandaşımızın bütün ihtiyacının giderilmesi, bu konuyla alakalı tavsiyelerini, talimatlarını iletti.' açıklamasında bulundu. Kınık, 'Son vatandaşımız evine güvenli bir şekilde girene kadar buradayız. ' dedi.

Depremin şiddetini en iyi anlatan görüntülerden biri: Tek katlı ev adeta dans ediyor
Düzce Gölyaka'daki depremden etkilenen Bolu merkeze bağlı Yakabayat köyünde tek katlı bir evin deprem sırasında sarsılma anları güvenlik kamerasına yansıdı.