Laboratuvarda 'üretilen' hayvanlar

Kedi, köpek, fare, balık vb. türlerin ertesinde 'genetik hayvan havuzunun' son üyesi Bama'lar oldu.

Erdem Gükrer Yeni Şafak
Çin, genleriyle oynanmış Bama'ların (bir tür evcil domuz) hacimli satışına başlanması için düğmeye bastı.

İlk olarak geçtiğimiz ayın sonlarında Çin'de düzenlenen Biotech Leaders Konferansı'nda tanıtılan bu mikro-domuzların 'üretilmesinde' baz alınan domuz türü yukarıda da belirttiğimiz gibi 'Bama' cinsi evcil bir domuz. Henüz annesinin karnında cenin halinde iken, büyümeyi durduran Talen geninin enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen bu 'deneyin' başarı yüzdesi ise (şimdilik) yarı yarıya. Dahası yine cenin halinde iken yapılan aşılanmalarla domuzcuğun hangi renkte olabileceği, tüylenme durumu vs. bile belirleniyor.




Burada altını çizmemiz noktalardan birisi de, enstitünün bu tür evcil domuz satışlarında temel gayelerinin 'döner sermayaye' katkıda bulunması. Şöyle ki, tanesi 1,500 dolardan satılması hedeflenen domuzlardan gelecek parayı yine araştırmalar için kullanacaklarını belirten görevliler, nihai hedeflerinin ise insanlarda cücelik olarak bilinen, immün yetmezlikle birlikte kısa ekstremite durumu neticesinde oluşan Laron sendromunun çözümünü bulabilmek olduğunu ifade ediyorlar.



Velhasıl henüz onay verilmiş değil ancak verilmesi halinde toplumun buna nasıl bir tepki vereceği gerçekten önemli. Ne de olsa bildiğimiz gibi bu tür girişimler dünyanın neresinde olursa olsun büyük tepki uyandıran eylemler kapsamında. Gerçi satışa sunulsa dahi kuvvetle muhtemel sadece Çin ile sınırlı kalacaktır ama diğer yandan bu tür bir durumun, benzeri işlerle meşgul olan diğer ülkelerdeki kuruluşları da cesaretlendireceği muhakkak.