|

Darbe Günlükleri de Ergenekon'da

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Darbe Günlükleri'ne ilişkin yürütülen soruşturma ile Ergenekon ve 'Balyoz Planı' iddialarına ilişkin soruşturmalar arasında 'fiili irtibat' bulunduğu gerekçesiyle 'yetkisizlik' kararı verdi. Soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Kuvvet komutanları Ergenekon kapsamında yargılanacak

İlhan Toprak
00:00 - 23/04/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:19 - 23/04/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Darbe Günlükleri de Ergenekon'da
Darbe Günlükleri de Ergenekon'da

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı eski kuvvet komutanları Örnek, Yalman ve Fırtına'nın, Ergenekon ve Balyoz davalarıyla "Fiili irtibatı" bulunduğuna hükmetti. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu belirtilen "Darbe Günlükleri" ile ilgili soruşturmasını tamamlayan Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Görüşen, dosyayı Ergenekon ve Balyoz davaları ile "Fiili irtibatı" bulunduğu gerekçesiyle "Yetkisizlik" kararıyla yeniden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Böylece Özden Örnek ile birlikte eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın günlüklerdeki fiillerle ilgili olarak İstanbul mahkemelerinde görülen Ergenekon davalarında yargılanmasının önü açıldı. Şimdi gözler yaklaşık 6 ay önce Ergenekon davalarıyla "fiili irtibatı" bulunmadığı gerekçesiyle "Yetkisizlik" kararı verilen dosya ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yapacağı işleme çevrildi.

DOSYA YENİDEN İSTANBUL'DA

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek tarafından yazıldığı belirtilen ve bu kapsamda 3 eski kuvvet komutanının ifadeleri alınan "Darbe Günlükleri" ile ilgili soruşturma dosyası Ekim 2010 tarihinde "yetkisizlik" kararı verilerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti. İki savcılığın verdiği farklı iki karar üzerine dosya tekrar hazırlandığı yere geldi. Böylece dosya 6 aylık bir aradan sonra yeniden İstanbul'a gönderildi. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Görüşen, dosyadaki fiilerin ve Darbe Günlüklerindeki ifadelerin, İstanbul Özel Yetkili Mahkemelerinde görülmekte olan Ergenekon kovuşturmalarıyla "Fiili irtibatının" bulunduğunu vurgulayarak dosyayı yeniden geldiği yere yani İstanbul'a gönderdi.

ENGİN, DOSYAYI ÖZ'DEN ALMIŞTI

Dosya, eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından (Halen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı) Ergenekon soruşturmasını yürüten dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'den alınarak Temmuz 2010 tarihinde Balyoz soruşturmasını yapan Mehmet Ergül'e verilmişti. Mehmet Ergül 4 aylık bir incelemenin ardından dosyayı 26 Ekim'de "Ergenekon ile fiili irtibatı" bulunmadığı gerekçesiyle "yetkisizlik" kararı vererek dosyayı Ankara'ya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.

Ergül kararında Fırtına, Yalman ve Örnek'in "Cebir ve şiddetle Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görev yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek ve 5607 Sayılı Kanuna Muhalefet etmekle" suçlandıklarını da hatırlattı.


Yalman'ın örtülü dosyası incelemede

İstanbul'dan Ankara'ya gönderilen eski KKK emekli Orgeneral Aytaç Yalman'nın "Örtülü ödenek" dosyası ile ilgili incelemenin ise sürdüğü öğrenildi. Yalman'ın Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde "Jandarmaya yurt dışından alınan bazı malzemeler için gümrükleme yapılmadığı ve yapılan harcamalarda usulsüzlükler bulunduğu" iddiasıyla ifadesi alınmıştı.


13 yıl önce