|

Doların belini kıracağız

Döviz borcu nedeniyle dolar alımına yönelen reel sektöre seslenen TCMB Başkanı Erdem Başçı, kurdaki yükselişin geçici olduğunu belirterek, 'Endişe etmeyin, döviz pozisyonlarını kapatmak için yanlış zaman. Yıl sonunda dolar 1,92 olursa şaşırmayın' dedi

.
00:00 - 28/08/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:27 - 27/08/2013 Salı
Yeni Şafak
Doların belini kıracağız
Doların belini kıracağız

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, tarihi rekor kıran dolar konusunda çok rahat olduklarını, yıl sonunda 1,92 seviyesinin altının görülebileceğine işaret ederek, reel sektöre, 'Endişe etmeyin, döviz pozisyonlarını kapatmak için yanlış zaman' çağrısında bulundu.

AA Finans Masası'na konuk olan Erdem Başçı, bu yıl başından itibaren yüzde 11 artış döviz kurundaki aşırı yükselişi değerlendirdi. Bu durumun geçici olduğu mesajını veren Başçı, 'Beni şu anda iyimser bulabilirsiniz ama 1,92 civarında yıl sonunda bir dolar görürsek şaşırmayalım. Bunu gerçekten not edin, bunun altında olursa şaşırmayın, üstünde olursa 'Başkan böyle demiştiniz, niye üstünde oldu?' diye sorarsınız. Uzun vadeli tahvil faizlerinde aşırı yükseliş oldu yakın zamanda burada da yıl sonunda tekrar tek haneli seviyelere düşeceğini tahmin ediyorum' şeklinde konuştu.

FAİZ 6,75 ALTINA DÜŞMEZ

Faiz konusunda net olmaya çalıştığını dile getiren Başçı, analistlere, 'Bize sürekli 'faizi arttırın' fiyatlaması gelmesin. Sabit faiz beklentisine girin' diye seslendi. 'Enflasyon yüzde 6,2'ye düşene kadar faiz oranımız 6,75'in altına düşmeyecek' ifadelerini kullanan Başçı, 'Ama ihtiyaç olursa ek parasal sıkılaştırmalar yoluyla 7'ye 7,75'e kadar çıkabilir, bunun üzerine çıkamaz' şeklinde konuştu.

REEL SEKTÖR ENDİŞE ETMESİN

Reel sektöre seslenmek istediğini dile getiren Başçı, 'Bizim reel sektör, biraz döviz borçlusu olduğu için tedirginliğin bir kısmı oradan kaynaklanıyor ama hiç endişe etmelerine gerek yok. Şu an döviz pozisyonlarını kapatmak için yanlış bir zaman. Her şey geçecek, acele etmesinler, beklesinler. Yıl sonunda bilançolarını gördükleri zaman, 'Başkan haklıymış, iyi ki bu seviyelerden pozisyonumuzu kapatmamışız' diyecekler' dedi.

Faiz silahını hiç kullanmayacağız

Başçı, açıklamalarına piyasanın olumsuz tepki verdiğinin belirtilmesi üzerine, bu durumu bir 'belirlilik şoku' olarak değerlendirdi. Faizlerle ilgili stratejilerini çok net şekilde belirlediklerini belirten Başçı, şöyle devam etti: 'Esas belirsizliği döviz kurları ile ilgili görün. Orada öyle bir müdahale stratejimiz var ki herkes şaşırıp kalacak. Şaşırtmayı bundan sonra döviz tarafında yapacağız. Döviz kurları ile ilgili TL'ye değer kazandırıcı sürpriz manevralarla... Savunmaya çalışmayacağız, hücuma geçiyoruz. TL'nin değerini tek silahla (döviz müdahale silahı) aslanlar gibi koruyacağız. Faiz silahını hiç kullanmayacağız.'

Bana inanın ve kazanın

Dövize karşı bilanço silahını kullanacaklarını açıklayan Başçı, satılabilir döviz rezervinin 40 milyar dolar olduğuna işaret ederek, 'TCMB'nin net rezervi bitmez. Döviz kuruna defansif olarak oynaklığı azaltmak için müdahale ederiz. Ofansif olarak ise dövizi değer kazandırıcı yönde müdahale edebiliriz. Ofansif olarak müdahalenin bugün altyapısı hazır. Biz bu dövizin belini kırarız. Bana inanın ve kazanın' dedi.


11 yıl önce