|
O karar çıkar mı?

Cebinden bir mektup çıkıyor. Açıyor mektubu. Kızlarından biri yazmış ve gizlice koymuş oraya. Mektup "sana yazacağım yüzlerce cümle var ama kelimelerim düğümleniyor" cümlesiyle başlıyor ve şöyle devam ediyor: "Korkuyorum baba. Kardeşlerimin gözlerindeki hüznü, annemin yüzündeki endişeyi gördükçe korkuyorum. Ama seni sonunda kaybetmek de olsa git baba... Bir yetimin gülümsemesi için, bir annenin duası için git baba... Geriye bir tek adın da dönse git... Senin kızın olmak çok ama çok güzel baba..."

47 yaşındaki adam, gururla gösteriyor gemidekilere mektubu. Nasıl gururlanmasın ki? Bu kadar şahane bir evlat yetiştiren babanın gururlanmasından daha doğal ne olabilir ki?

O geminin adı Mavi Marmara ve o gemide şehit düşen adamın adı Cengiz Songür.

Bu, burada bir dursun.

Bırakın otoriteden izin alanları, bırakın o gemide şehit düşenler hakkında "öldü" yazabilenleri ve bırakın İsrailli çocuklar için gözyaşı döküp Irak"ın, Afganistan"ın, Filistin"in çocukları için "ah" bile demeyenleri. Onlar, kendi benlik çukurlarında yok olup tarihin çöplüğüne atıldıklarında biz, şairden ilham alarak, şöyle diyeceğiz: "Bir Mavi Marmara vardı, bir Mavi Marmara gene var!"

Öyledir tarih. Acımasızca çalışan bir hafızası vardır. Kötüleri "kötü", iyileri "iyi" olarak belirginleştirir ve kıymet hükmünü verir. Bugün Şaron için "çığır açan lider" diyebilirler. Sorun yok. Tarih, Şaron"un kıymet hükmünü "eli kanlı soykırımcı katil" olarak verecektir önünde sonunda. Bugün, Cengiz abileri, Cevdet abiyi, güzeller güzeli Furkan"ımızı "öldü" diye anabilirler. Sorun yok. Nasıl olsa tarih, onlardan "çığır açan şehitler" diye söz edecektir.

Dünyanın bütün muktedirleriyle iş tutan ve kendilerine "hizmet eri", "altın nesil" diyenler, bugün kazansalar bile ebediyyen kaybetmişlerdir. Zira tarih şaşsa bile Allah"ın terazisi şaşmaz. Misal, Erzurumlu Şeyhülislam Feyzullah Efendi"yi hayırla anan var mıdır? Yoktur.

Neyse...

Biliyorsunuz, Mavi Marmara"nın fiziki yolculuğu bitti, ancak adalet arayışı yolculuğu bitmedi. Perşembe günü, Mavi Marmara Davası"nın 5"inci duruşması gerçekleşecek. Çağlayan Adliyesi"ndeki 1. Ağır Ceza Mahkemesi"nin duruşma salonunda saat 10:00"da görülecek davanın bu oturumunda herkesin beklentisi, sanıklar hakkında yakalama kararlarının verilmesi.

Usul işlemleri tamamlanmış ve meselenin üzerinden fazlasıyla vakit geçmişken perşembe günkü oturumdan bu kararın çıkmaması sürpriz olur.

Niçin? Anlatalım.

Hatırlayacaksınız, İstanbul Başsavcılığı 29 Mayıs 2012 günü iddianameyi tamamlamıştı. İddianamede "Mavi Marmara saldırısının faillerinin kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, nitelikli kasten yaralama, kasten yaralama, nitelikli yağma, deniz, demir yolu veya hava yolu ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma, nitelikli mala zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve eziyet suçlarını azmettirme suçlarından dolayı her bir mağdur için ayrı ayrı, toplamda binlerce yıla tekabül eden mahkûmiyet kararıyla cezalandırılmaları" talep edilmişti. .

Davanın önceki dört oturumunda dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen Mavi Marmara mağduru 195 isim dinlenmiş ve İsrailli askeri yetkililer Ashkenazi, Marom, Levi ve Yadlin, "firari sanık" olarak yargılanmıştılar. Şimdi bütün beklenti, bu dört sanık hakkında "yakalama kararları"nın çıkması.

İnşallah bir oturum ertelemesi daha olmaz ve o karar çıkar.

Diğer yandan İHH, Mavi Marmara duruşması öncesi tüm dünyanın dikkatini bir kez daha bu davaya çekmek için çok önemli bir uluslararası etkinliğe imza atacak bugün. Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi"nde gün boyu sürecek olan "Mavi Marmara"nın Adalet Arayışı" isimli uluslararası hukuk paneline yurtdışından pek çok hukukçu, aktivist, gazeteci ve yazar katılacak.

Toby Cadman, Mireille Fanon Mendes, Gülles Devers, Shabnam Mayet, Audrey Bomse, Ganzola Boye gibi hukukçuların söz alacağı panelin diğer konuşmacıları da birbirinden önemli isimlerden oluşuyor.

Mesela Mavi Marmara yolcusu ve Filistin İslami hareketinin liderlerinden biri olan Raid Salah konuşacak. Mesela kendisini "anti-İsrail, Filistin yanlısı bir aktivist" olarak tanıtan ve Özgür Gazze hareketinin sözcüsü Greta K. Berlin konuşacak. Mesela Yunan Aktivist ve Mavi Marmara yolcusu Dimitris Plionis konuşacak.

Mavi Marmara konusundaki haklılığımızı tüm dünyaya bir kez daha yüksek sesle ve dikkat çekici şekilde duyurmak için hayati önemde bir etkinlik bugünkü "Mavi Marmara"nın Adalet Arayışı" paneli. O yüzden katılabilecek herkesin orada olması ve "buradayız" demesi çok önemli.

Mavi Marmara ve Gazze için hareket zamanıdır.

Ne diyordu John Dos Passos: "Mavi Marmara, kendini insanlık ailesinin içinde gören herkesin davasıdır. İnsan değilsen seni anlayışla karşılar, hatta arada sana fındık fıstık bile atabiliriz bro."

٪d سنوات قبل
O karar çıkar mı?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi