İran'a resti çektiler: İlişkiler normale dönene kadar hiçbir toplantıda yer almayacağız

19:32, 12/09/2026, Cumartesi
AA
İran'a resti çektiler: İlişkiler normale dönene kadar hiçbir toplantıda yer almayacağız
İran, ABD'nin saldırılarına misilleme olarak Körfez ülkelerindeki ABD askeri üslerini füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef almış, Bahreyn gibi Körfez'deki çeşitli Arap ülkelerine yapılan saldırılarda sivil ve ekonomik tesisler de zarar görmüştü.

Bahreyn, diplomatik ilişkiler normale dönene kadar İran'ın katıldığı hiçbir ortak toplantıda yer almayacaklarını açıklayarak Umman'da Hürmüz Boğazı'nın görüşüleceği bakanlar düzeyindeki zirveye katılmayacağını bildirdi. Ülkenin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bölgedeki sivil ve ekonomik tesislere yönelik saldırı tehlikesi devam ederken diyalog kurulamayacağı vurgulandı.

Bahreyn, Umman'da Hürmüz Boğazı'nın görüşüleceği bakanlar düzeyindeki toplantıya katılmayacağını belirterek, İran'ın katıldığı hiçbir toplantıda yer almayacağını açıkladı.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, medyada yer alan 14 Eylül'de Umman'ın başkenti Muskat'ta Hürmüz Boğazı'ndaki durumun görüşüleceği İran ile Körfez ülkeleri dışişleri bakanlarının katılması beklenen toplantıya ilişkin açıklama yayımladı.

Açıklamada, Bahreyn'in, Tahran yönetiyle diplomatik ilişkiler normale dönünceye dek İran'ın yer aldığı hiçbir ortak toplantıya katılmayacağı belirtildi.

Bahreyn'in söz konusu tutumunun daha önce resmi kanallar aracılığıyla Umman'a iletildiği belirtilerek, "Bu durum Umman'ın samimi çabalarına ve anlaşmazlıkların çözümünde diyalog yolunu benimsemesine yönelik takdirimize gölge düşürmüyor." ifadeleri kullanıldı.

"Diyalog, gerçeklerin göz ardı edilmesi üzerine kurulamaz." denilen açıklamada, Bahreyn'in altyapısına ve sivil tesislerine yönelik saldırılara maruz kaldığı, amonyak tankının hedef alınmasının kapsamlı bir felakete yol açma ihtimali taşıdığı hatırlatıldı.

Suudi Arabistan'daki Doğu-Batı Petrol Boru Hattı'nın da dün hedef alındığı hatırlatılan açıklamada, bu durumun sivil ve ekonomik tesislere yönelik saldırıların geçmişte kalmış bir mesele değil, hâlen mevcut bir tehlike olduğunu ortaya koyduğu belirtildi.

Bölgenin güvenlik ve istikrarının saldırıların görmezden gelinmesiyle sağlanamayacağı vurgulanan açıklamada, Bahreyn'in "iyi komşuluk" ilkesini siyasi bir jest değil, hukuki bir yükümlülük olarak gördüğü aktarıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, bugünkü açıklamasında, pazartesi günü Umman’da Hürmüz Boğazı’nda geçici olarak yeni bir güvenli rota belirlenmesi​​​​​ amacıyla toplantı gerçekleştirileceğini söylemişti.

İran, ABD'nin saldırılarına misilleme olarak Körfez ülkelerindeki ABD askeri üslerini füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef almış, Bahreyn gibi Körfez'deki çeşitli Arap ülkelerine yapılan saldırılarda sivil ve ekonomik tesisler de zarar görmüştü.


Trump'tan flaş İran ve petrol açıklaması
Dünya
Trump'tan flaş İran ve petrol açıklaması
İran Cumhurbaşkanı Hürmüz Boğazı'nın ABD'nin abluka ve saldırılarını durdurması halinde açılacağını belirtti
Dünya
İran Cumhurbaşkanı Hürmüz Boğazı'nın ABD'nin abluka ve saldırılarını durdurması halinde açılacağını belirtti
İran'dan Yemen çıkışı: Askeri çözüm mümkün değil müzakereler başlamalı
Dünya
İran'dan Yemen çıkışı: Askeri çözüm mümkün değil müzakereler başlamalı
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026