649 gazi için yeni dava

Muhammed Vefa Yürekli
04:00, 14/07/2026, SalıG: Güncelleme: 05:33, 14/07/2026, Salı
Yeni Şafak
649 gazi için yeni dava
İddianamede İstanbul’da yaralanan 649 gazi ve yaralandıkları olaylar tek tek anlatılarak bu olayları listede adı bulunan şüphelilerin organize ettiği vurgulandı.

15 Temmuz gecesi İstanbul’da vatandaşlara ve güvenlik güçlerine saldıran FETÖ’cü darbecilere, yaraladıkları 649 gazi için “kasten öldürmeye teşebbüse azmettirmek”ten dava açıldı. Daha önce darbe ve cinayetten ceza alan darbeciler bu kez gaziler için hesap verecek. 21 şüpheli arasında İstanbul’daki ana davada yargılanan eski Tümgeneral Fethi Alpay ile eski tuğgeneraller Eyüp Gürler, Mehmet Nail Yiğit ve Özkan Aydoğdu var.

15 Temmuz darbe girişiminin İstanbul ayağında yargılanıp ağır hapis cezalarına mahkûm edilen darbecilere bir dava daha geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz gecesi yaralanan 649 gaziye yönelik eylemler için iddianame hazırladı. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, 8’i firari, 13’ü hükümlü olmak üzere 21 FETÖ’cü hakkında “kasten öldürmeye teşebbüse azmettirme” suçlamasıyla dava açıldı.

Eyüp Gürler
Eyüp Gürler
Fethi Alpay
Fethi Alpay
Mehmet Nail Yiğit
Mehmet Nail Yiğit
Özkan Aydoğdu
Özkan Aydoğdu

4 GENERAL LİSTEDE

Şüpheliler arasında İstanbul’daki olaylara ilişkin ana davada yargılanan eski Tümgeneral Fethi Alpay, eski tuğgeneraller Eyüp Gürler, Mehmet Nail Yiğit ve Özkan Aydoğdu, araçlarla İstanbul’a askeri öğrenci taşıyan eski Hava Harp Okulu Dekanı Kurmay Albay Ahmet Gümüş, Harp Okulu eğitmenlerinden Albay Ahmet Zeki Gerehan ve ihraç Kurmay Yarbay Engin Durmaz bulunuyor.


KURMAYLAR DA ŞÜPHELİ

Eski Kurmay albaylar Mehmet Kapan, Muzaffer Düzenli, İrfan Arat, Rıfkı Keser, Uzay Şahin, Onur Özden, Müslüm Kaya, Nebi Gazneli, Ömer Faruk Özköse ve Sadık Cebeci, ihraç Kurmay yarbaylar Şakir Çınar ile Fatih Karakay, eski Kurmay binbaşılar Murat Yanık ve Mehmet Murat Çelebioğlu da şüpheli listesinde yer aldı. İddianamede İstanbul’da yaralanan 649 gazi ve yaralandıkları olaylar tek tek anlatılarak bu olayları listede adı bulunan şüphelilerin organize ettiği vurgulandı.


TÜM EYLEMLERDEN SORUMLULAR

İddianamede şu değerlendirmeye yer verildi: “Şüpheli şahısların 15 Temmuz darbe girişiminin İstanbul ayağındaki faaliyetlerin organizasyonunda ve olay günü icrasında etkin rol üstlendiği, şüphelilerin rütbesi, konumu, görev yaptığı yer, eylemin organizasyonu ve icrasında oynadıkları etkin rol sayesinde darbeci askeri kanadın İstanbul ilinde hakimiyetinin sağlanması amacıyla işlenen kasten öldürmeye teşebbüs suçlarından azmettiren sıfatıyla sorumlu oldukları, mağdurlara karşı kasten öldürmeye teşebbüse azmettirme suçlarını işledikleri anlaşılmıştır.”


FETÖ’ye 81 ilde operasyon
Gündem
FETÖ’ye 81 ilde operasyon
10 yıllık bilanço
Gündem
10 yıllık bilanço
Türkiye genelinde FETÖ'ye operasyon: 170'i aktif kamu personeli 704 şüpheli gözaltına alındı
Gündem
Türkiye genelinde FETÖ'ye operasyon: 170'i aktif kamu personeli 704 şüpheli gözaltına alındı
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026