|

Aileme kimse çamur atmasın

Özbekler Tekkesi'ne defnedilen Ahmet Ertegün'ün kız kardeşi Selma Göksel, "Ailemde mason, Yahudi ve ajan yoktur. Çamur atanları iddialarını ispata çağırıyorum" dedi.

Şamil Kucur
00:00 - 5/01/2007 Cuma
Güncelleme: 01:17 - 5/01/2007 Cuma
Yeni Şafak
Aileme kimse çamur atmasın
Aileme kimse çamur atmasın

Amerika'da vefat eden ve İstanbul'da Özbekler Tekkesi'ne defnedilen Ahmet Ertegün'ün kız kardeşi Selma Göksel (81), "Ailemde mason, Yahudi ve ajan yoktur. Aileme çamur atanları, iddialarını ıspata davet ediyorum" dedi.

Aile adına Yeni Şafak'a özel açıklamalarda bulunan Ahmet Ertegün'ün kızkardeşi Selma Göksel (81), iddialara sert cevap verdi. Soner Yalçın'ın "Efendi-2" kitabında, tekkenin Şeyhi Mehmet Ata Efendi hakkında 'mason', 'İlluminatı' üyesi ve 'İngiliz ajanı' olduğu, Yalçın Küçük'ün, babası Münir Ertegün'ün Yahudiler ile özel yakınlığı, Hıncal Uluç'un Sabah Gazetesi'nde Ertegün'ün Türkiye ve ABD'deki Türkler için hiçbir şey yapmadığı ile Nezih Uzel'in Tempo Dergisi'nde "Tekkeci olduğu anlaşılmasın diye tekkeyi vakıflara devretti" şeklindeki iddiaları, Ertegün ailesini kızdırdı.

Öldüğü için kendisini savunamayan insanlar hakkında iddialar ortaya atmanın çok yanlış olduğunu belirten Ertegün'ün kızkardeşi Selma Göksel, "Ertegün ailesinde mason, Sabetayist ya da İngiliz ajanı yoktur. Dedelerimiz İstanbul'un işgal yıllarında Milli Mücadele'ye bizzat katılmış, Özbekler Tekkesi'nde de Mehmet Akif, İsmet İnönü, Halide Edip'i saklamış. Bu bilgiler Atatürk'e ait Nutuk'ta ve Halide Edip'in kitaplarında da mevcuttur. Anadolu'ya adam ve silah kaçırmak için dergahın kullanılmasının mükafatı 'İngiliz ajanı' olarak itham edilmek ve iftira mıdır? Bizim ailede İngiliz ajanı yoktur. Aksine Atatürk, babama devlet adına Hariciye'de Paris'te görevliyken Türk devletine yaptığı hizmetlerden dolayı el yazılı ve imzalı fotoğrafını göndermişti. Bunlar inkar edilerek, görmezlikten gelinerek ailemize çamur atılamaz. Çamur atanları, iddialarını ispata davet ediyorum" diye konuştu.


GEÇMİŞİNİ ASLA İNKAR ETMEDİ

Göksel, Nezih Uzel'in, “Ertegün TGRT'yi aldıktan sonra 'tekkeci' denmesin diye burayı vakıflara devretti" ithamını da 'komik' bulduğunu söyledi. Göksel şunları kaydetti: “Ağabeyim bu tekkede doğdu ve hiçbir zaman Türkiye'ye sevgisini yitirmedi. Ata yadigarı tekkeyi de Nasuhi abimle restore ettirdi. Açılışına kendisiyle ABD eski Dışişleri Bakanı Hanry Kissenger ve dönemin Türkiye Cumhuriyeti devlet erkanı temsilcileri de katıldı. Geçmişini da asla inkar etmedi."


Türkiye'ye hizmetleri tartışılamaz

Abisinin vefatı sonrasında Hıncal Uluç'un "Türkiye'ye hiçbir hizmeti olmadı" iddialarını doğru bulmadığını belirten Göksel, babasının Lozan Konferansı'na hukuk müşaviri sıfatıyla katıldığını vurguladı. Göksel, babasının ABD ile Türkiye ilişkilerindeki önemli antlaşmalara ilk imza atan Washington Büyükelçisi olduğunu hatırlatarak, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinde hizmeti olduğunu dile getirdi. Özbekler Dergahı'nın Nakşi dergahı, dedesi İbrahim Edhem Efendi'nin Nakşi şeyhi, babasının Mevlevi olduğunu kaydeden Göksel, ailenin diğer kolunun Üsküdar Doğancılar'daki Şeyh Mehmet Nasuhi Efendi Dergahı şeyhlerine uzandığını söyledi.


17 yıl önce