|

Kopan kolunu hastaneye götürdü

Rize'de, 2 ay önce geçirdiği iş kazası sonucu kopan kolunu yerden alarak arkadaşlarının yardımıyla hastaneye giden işçi, 10 saatlik ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.

Yeni Şafak
14:05 - 9/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:05 - 9/07/2015 Perşembe
AA

Rize Belediyesinde işçi olarak çalışan 47 yaşındaki Paşa Oral, yaklaşık 2 ay önce kolunu asfalt makinesine kaptırdı. Omuz seviyesinden kopan kolunu diğer eliyle yerden alan Oral, çevredeki arkadaşları tarafından araçla hastaneye kaldırıldı.


Oral'ın kolu, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Süleyman Taş ve ekibi tarafından gerçekleştirilen 10 saatlik operasyonla yerine dikildi.



Mikrocerrahi yöntemi

Oral'ın kolunu mikrocerrahi yöntemiyle diken Taş, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastanın kolunun, sünme tarzında koptuğunu belirterek, şöyle devam etti: "Bu kopma tarzı, hastanın hayatta kalması için bir şans olurken kolun yerine dikilmesini imkansızlaştırmaktadır. Damarlar sündüğü için hasta kan kaybından ölmekten kurtulur ama kopan kolu yerine dikmek bir o kadar zordur. Vücudun başka yerinden damar yaması almayı hatta bazen kopan uzvu vücudun başka yerine dikerek 2-3 hafta kadar oradan beslenmesini isteyebiliriz."



Taş, tüm bu olumsuzluklara rağmen hastanın kolunun dikildiğini ifade ederek, "Hasta, kolunun kopmasından 4 saat sonra operasyona alındı ve 1 saat içinde kolun kanlanmasını sağladık. Uzuv kopmalarında zaman kaybına tahammülümüz yok. Bu denli yüksek seviyeden olan kopmalarda süre 4-6 saattir. Bu sürenin aşımında kopan kolda hücre ölümü başlar" diye konuştu.



Omuz seviyesinden tamamen kopan kolu, ilk önce titanyum plaklarla kemiklere birleştirdiğini anlatan Taş, sonrasında kolun kopan bütün damar, sinir ve kaslarını mikrocerrahi yöntemiyle onardığını söyledi.



Taş, operasyon sonrası bir hafta yoğun bakımda, bir ay serviste takip edilen hastanın fizik tedavi sürecinin başladığını kaydederek, ameliyatın üzerinden 2 ay geçtiğini ve hastanın kolunu kullanmaya başladığını dile getirdi.



Bu tarz yaralanmaları önlemek için halkın bilinçlendirilmesi, yaralanma sonrası hastanın, zaman kaybetmeden mikrocerrahi yapılan bir hastaneye nakledilmesi gerektiğini vurgulayan Taş, kopan parçanın ıslak beze sarılarak bir poşete konulması, bu poşetin de buzlu su içeren başka bir poşetin içinde saklanması gerektiğine dikkati çekti.



"Kolum koptuğunda her şeyin bittiğini düşündüm"


Paşa Oral ise asfalt fabrikasında çalışırken banttaki malzemenin yere dökülüp dökülmediğini kontrol etmek istediğini, bir anda kazağını makinenin koluna kaptırdığını söyledi.



Bir anda gözlerinin karardığını anlatan Oral, "Kendime geldiğimde kolumun yere düştüğünü gördüm. Kopan kolumu sağlam elimle aldım. Arkadaşlarımın da yardımıyla kolum kucağımda, tekbir sesleriyle 5-6 dakika gibi kısa sürede hastaneye ulaştım" dedi.



Kolu koptuğunda her şeyin bittiğini düşündüğünü belirten Oral, şunları anlattı: "Hayatta kalmam bile mucize dedim ama Allah doktor beyden razı olsun. O olmasaydı şu an kolumun olmasını bırakın, hayatta bile olmayabilirdim. Bu ameliyatın yapılabildiği en yakın yer olan Ankara'ya bile transferim saatler sürerdi ve o zaman kolumun tutma şansı hiç kalmazdı. Doktorum, benim için sabaha kadar uğraştı, ameliyat sonrasında da hiç yalnız bırakmadı. Tekrar teşekkür ediyorum, ona hep duacıyım" ifadesini kullandı.

#Rize
#Opr. Dr. Süleyman Taş
#kol kopması
9 yıl önce