|

Tekir Ambarı su sarnıcı turizme kazandırılacak

Mersin'in Silifke ilçesindeki tarihi Tekir Ambarı'nın su sarnıcının bakım ve onarımı yapılarak turizme kazandırılması hedefleniyor.

Aa
00:00 - 30/10/2007 Salı
Güncelleme: 17:40 - 30/10/2007 Salı
Yeni Şafak
Tekir Ambarı su sarnıcı turizme kazandırılacak
Tekir Ambarı su sarnıcı turizme kazandırılacak

Mersin'in Silifke ilçesinde, Doğu Roma İmparatorluğu döneminden kalma, Tekir Ambarı'nın, su sarnıcının bakım veonarımının yapılarak turizme kazandırılacağı bildirildi.

Mersin İl Genel Meclis Üyesi Kültür ve Turizm Komisyonu Başkanı Veli Dev, Komisyon üyesi Bayram Demirel ve İl Genel Meclis Üyesi Kazım Kökten, Silifke Kalesi eteğinde bulunan Tekir Ambarı'nda incelemelerde bulundu.

Doğu Roma İmparatorluğu döneminden kalma Tekir Ambarı'nın su deposu olarak kullanıldığını belirten Dev, 46 metre uzunluğunda, 23 metregenişliğinde ve 14 metre derinliğindeki bu depoya doğu köşesindeki merdivenle inildiğini söyledi.

Anadolu sarnıç mimarisinde örneği az görülen Tekir Ambarı'nın su sarnıcının tüm duvarlarının su sızmasını önlemek ve ayrıca anıtsal bir özellik vermek için düzgün kesme taşlarla desteklendiğini, uzun kenarında 8, kısa kenarında ise 5 yuvarlak kemerli niş oluşturulduğunu bildiren Dev, tarihi yapının, yıllardır bakım yapılmadığı için yıprandığını, içindeki tarihi taşların ise kırık olduğunu kaydetti.

Tekir Ambarı'nın içinin temizlenip, çevresinin ve iç bölgesinin ışıklandırılarak turizme kazandırmak amacıyla çalışma başlattıklarını bildiren Dev, İl Genel Meclis Üyesi toplantısında gündeme alıp ödeneğin çıkarılmasıyla birlikte çalışmalara başlanacağını söyledi. Dev, Tekir Ambarı'nı tanıtan levhanın okunamaz durumda olduğunu, bundan üzüntü duyduğunu belirterek, "Tarihi su deposunu turizme kazandırmakiçin elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi.

16 yıl önce