Bilgi Bilgi Kartları - Seçim Haberleri
BİLGİKARTLARI
Seçim

Bilgi Kartları

20 başlıkta 31 Mart yerel seçimlerinin merak edilenleri
Yerel seçimler 31 Mart'ta yapılacak.
20 KART
AA
YSK'nın belirlediği seçim takvimi süreci işliyor. Türkiye'de 57 milyon seçmen, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart'ta sandığa gidecek. İşte 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin merak edilenleri...

AK Parti'nin 4 maddelik seçim manifestosu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Seçim Manifestosunu açıkladı
4 KART
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin merakla beklenen 24 Haziran manifestosunu “Ahdim olsun ki” diyerek açıkladı. Erdem, irade ve cesaretle Türkiye’yi şahlandırdıklarını söyleyen Erdoğan, “Yeni dönemde Türkiye muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkacak. Türkiye küresel bir güç olarak dünya sahnesindeki yerini alacak” dedi.
4 soruda siyasette ‘mühür’ tartışması
16 Nisan anayasa referandumu ardından siyasette 'mühürsüz' oy  pusulası tartışması başladı.
4 KART
Yeni Şafak
16 Nisan’da tarihi bir karar veren Türkiye, referandumun ardından ‘mühür’ tartışmaları ile karşı karşıya kaldı. Referandum günü mühürsüz oy pusulaları ve zarfların geçerli sayılması kararını veren Yüksek Seçim Kurulu, CHP’nin 16 Nisan referandumunun iptali için yaptığı başvuruyu da reddetti. Referandum günü aldığı kararın arkasında duran YSK’nın bu kararı ise yine muhalefet cephesinin eleştirilerinin hedefi oldu. CHP, referandum sonucunu Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götüreceğini açıkladı. Peki bundan sonra ne olacak? İşte ‘mühür’ tartışmasının dünü, bugünü ve yarını…
'Hayır'a çalışan Avrupa kaybetti
Avrupa Birliği, Türkiye'den çıkan sonucu hazmedemedi.
7 KART
Yeni Şafak
Türkiye'deki 16 Nisan anayasa değişikliği referandumunda 'Hayır' kampanyasına desteğini gizlemeyen AB, halkın yüzde 51,4'nün değişikliği onaylamasının ardından büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Sonuçların açıklanmasının ardından 'Türkiye toplumu bölündü' yalanını öne süren Avrupa ülkelerinin izlediği politika Türkiye ile ilişkilere zarar veriyor.
Referandum hakkında bilinmesi gerekenler
Türkiye anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması nedeniyle sandık başına gidecek.
5 KART
AA


Türkiye anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması nedeniyle sandık başına gidecek. İşte 'Referandumda kaç seçmen oy kullanacak? Oy kullanmak için gerekli belgeler neler? Halk oylaması hangi ilde saat kaçta başlayacak? Referandum seçim yasakları ne zaman başlayacak?' gibi merak edilen soruların yanıtları...
Başkanlık sistemi için hangi lider ne demişti?
Türkiye'de Cumhurbaşkanı Özal başta olmak üzere birçok lider sistemin tartışılmasını istedi.
8 KART
Yeni Şafak
16 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı sistemi için referanduma gidecek olan Türkiye'de sistemin değiştirilmesi tartışmaları uzun yıllara dayanıyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu krizlerden sıyrılıp daha etkin rol üstlenmesini isteyen birçok siyasi lider 1980'li yıllardan günümüze itibaren sistem değişikliğini savunmaya başladı.
1876'dan günümüze; Türkiye'nin Anayasalar Tarihi
1876'da kabul edilen Kanun-i Esasi ilk anayasal metin oldu.
14 KART
Yeni Şafak
Osmanlı döneminde 1876 yılında Kanun-i Esasi'nin yürürlüğe girmesi ile birlikte ilk anayasal sistem de başlandı. Modern Cumhuriyet'in kurulmasından sonra 1921'de Teşkilatı Esasiye'yi kabul eden Türkiye'de günümüzde kadar 4 anayasa değişikliği gerçekleştirildi. Bunlardan sadece 1924'ü kurucu meclisin kararı ile değiştirilirken, 1961 ve 1982 anayasası darbecilerin eliyle hayata geçirildi. Türkiye'nin anayasal tarihi uzun yıllara dayansa da krizler ve darbeler anayasaların yapımında veya değiştirilmesinde belirleyici bir rol üstlendi.
Türkiye'nin kayıp yılları: Koalisyon Hükümetleri
Türkiye'de 57 yılda 17 koalisyon hükümeti kuruldu.
21 KART
Yeni Şafak
1960’lı yıllardan itibaren zayıf koalisyon hükümetleri ile tanışan Türkiye’de 1960-2002 arasında 17 koalisyon hükümeti kuruldu. Nitekim 1950’den günümüze Türkiye’de 48 hükümet kurulmuştur. Bu durum demokratik diğer demokratik ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’deki sistemin kırılganlığını ortaya koyuyor. Nitekim aynı dönemde parlamenter sistem ile yönetilen İngiltere’de 15 hükümet, Almanya’da ise 24 hükümet kurulmuştur. Türkiye’de sistemde yaşanan kırılganlık parlamenter sistemi zamanla işleyemez hale getirmiştir.


Nitekim Türkiye’de 1960 askeri darbesi ile başlayan ve sonraki dönemlerde de kendisini “düzenin koruyucu ve kurtarıcısı” olarak tanımlayan ordunun gerçekleştirdiği darbelerle birçok hükümet değişiklikleri yaşandı. Türkiye’de darbelerden sonra 6 hükümet görev başına geldi. Seçimlerin yenilenmesi ve erken seçimlerden dolayı 3 geçici hükümet ve 4 azınlık hükümeti kuruldu. 34 hükümet de tek parti hükümetiydi. İlk koalisyon hükümetinin İsmet İnönü'nün başbakanlığında CHP ve AP arasında kuruldu.

Anayasa değişikliği karşılaştırmalı maddeleri
Türkiye 16 Nisan'da anayasa referandumuna gidiyor.
18 KART
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanılığı Sistemi modeli için hazırlanan anayasa değişikliği paketi 16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak. Türkiye'nin gelişimine ve dönüşüne büyük katkı sağlayacak olan değişiklik paketinin bütün maddelerini 1982 Anayasası ile karşılaştırıyoruz.