İnşaatçılar 11 başlıkta sorunlarını dile getirdi

TÜİK’in açıkladığı, eylül ayı konut satış istatistikleri sektördeki tabloyu ortaya çıkardı. Harekete geçen sektör temsilcileri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a 11 talebi başlıklar altında iletti.

Cahit Saraçoğlu Yeni Şafak
Sektör temsilcileri Yeni Şafak’a konuştu.

İhracat ve turizm ile birlikte Türkiye’nin üçüncü önemli sektörü olan inşaatta eylül ayı konut satış istatistikleri sektörü hareketlendirdi. Verilere göre Türkiye genelinde birinci el konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 düşerken, bu yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,23 azalma yaşandı. Yeni Şafak’a değerlendirme yapan sektör temsilcileri, İstanbul’da geçen yılın 9 ayına göre inşaat satışlarının yüzde 8,6 düştüğüne dikkat çekti. Geçici getirilen önlemlerin de yetersiz kaldığını kaydeden sektör temsilcileri, ikinci el dahil tüm satışlarda tapu harcı oranının geçici olarak indirilmesi sektörün sorununu çözmekten öte, daha da artırdığını iddia etti. Sektör, “Geçen zaman dilimi tamamlanmış konut stoklarını eritmedi. Yani tapu harcı indiriminin yeni konut ve iş yeri satışlarına çok fazla etkisi olmadı” tespiti yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile de sorunlar konusunda geçtiğimiz günlerde bir araya geldiklerini dile getiren sektör temsilcileri, sorunların çözümünü sağlayacak önerilerini 11 başlıkta sıraladıklarını dile getirdiler.

  • 1-KDV Mayıs sonuna kadar olsun. 2-Tapu harcı oranı sadece yenilere binde 1 olsun. 3-Sektöre KGF desteği verilsin. 4-Kredi faiz oranı 1,20 olsun. 5-Konut alımlarında BES’ten faydalanılsın. 6-KDV iadesi hayata geçirilsin. 7-Yatırımcı fonlar KDV ve harçtan istisna olsun. 8-Kdv’de uygulama değişikliği kalksın. 9- Belediye harçları sona ersin. 10-Harçların bir kısmı nakit bir kısmı tahvil olsun. 11-Harç tek oranda belirlensin.