Kayıp kuşak Türkiye’de yetişiyor

Sığınmacıların ülkelerine güvenli dönüşleri için önce Fırat Kalkanı, şimdi de Zeytin Dalı Harekatı’nı yapan Türkiye, ülkelerini yeniden inşa sürecinde görev alacak başarılı Suriyeli gençleri de eğitiyor.

Yasemin Asan Yeni Şafak
Suriyeli gençler 'savaşın bitmesini ve iyi bir eğitim alarak ülkelerinin yeniden yapılanma sürecinde yer alma isteklerini' belirtiyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp eğitimlerini yarım bırakarak Türkiye’ye gelen ve Hatay’daki kamplarda kalan gençler için Zeytin Dalı operasyonu umut oldu. Yeniden evlerine dönmek için bekleyen gençler bir taraftan da yarım bıraktıkları eğitimlerini tamamlamaya çalışıyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın yürüttüğü proje ile Türkçe öğrenen gençler sınavlarda başarılı olarak üniversitelere gidiyor. Gençler en çok inşaat mühendisliği, mimarlık gibi bölümleri tercih ediyor. Onun yanı sıra sağlıkla ilgili bölümler de rağbet görüyor.

Yeni Şafak'ın Hatay Boynuyoğun ve Yayladağ kamplarında görüştüğü gençler “savaşın bitmesini ve iyi bir eğitim alarak ülkelerinin yeniden yapılanma sürecinde yer alma isteklerini” anlattı. İşte o gençlerin geleceğe ilişkin planları:

Demmam Neccar(23): İdlip'ten geldik. İnşaat teknolojisi bölümünü kazandım. İleri derecede Türkçe öğrendikten sonra üniversiteye başlayacağım. İyi bir eğitim aldıktan sonra ülkeme faydalı bir birey olmak istiyorum. Zeytin Dalı Harekatı bize umut oldu. Türk askeri kazanacak ve bir gün ülkemize döneceğiz. Türkiye gibi demokratik özgür bir Suriye istiyorum.

Abdülkadir Bazar(18): Zeytin Dalı Harekatı’nın sonucu bizler için çok iyi olacak. PKK/PYD zalim. Allah Türk askerine yardım edecek. Mimarlık eğitimi alıp, eğitimimi tamamladıktan sonra geri gideceğim. Ülkemin geleceğinde benim de katkım olacak.

Selma Sağir (19): Esad zulmüne direnen iki dayım şehit oldu. Bir dayım 6 yıldır Esad’ın hapishanelerinde tutuklu bulunuyor. Ülkeme gitmek için can atıyorum. Türkiye'nin Suriye'deki operasyonunu her gün takip ediyor ve dua ediyorum.

Fatma Mici (18): Bayır Bucak Türkmeniyim. Türkiye'de zamanımızı eğitim ile geçiriyoruz. Çünkü ülkemizin gelecekte bize ihtiyacı olacak. Suriye'nin iyi hale gelmesi için çalışmamız gerekiyor. Türkiye Fırat Kalkanı Harekatını yaptı o bölge terörden temizlendi ve herkes evine geri döndü. Zeytin Dalı Harekatı ile de böyle olacak, herkes evine, toprağına kavuşacak."

Bir çocuğu 5, diğer çocuğu 6 aylık olan Lazkiyeli Şade Şemrik, şimdilerde Türkçe öğreniyor ve hemşire olmak istiyor. Şemrik, derse geldiğinde çocuklarını annesine bırakıyor ve teneffüs arasında 6 aylık çocuğunu emzirmeye gidiyor. Çocukları akşam uyuttuktan sonra ders çalışıyor. Suriye şehirlerinin terörden temizlenmesini isteyen Şemrik,"Terörden temizlendiği zaman insanlar zaten evlerine dönecek. PYD terör örgütü halkın çocuklarını zorla ve tehditle alıkoyuyor. Böyle terör örgütleri ve Esed bizi savunamaz" dedi.