İzmir Seçim Sonuçları 2024 - İzmir Yerel Seçim Sonucu 31 Mart - İzmir Oy Oranları Sonuçları

İzmir için 31 Mart 2024 yerel seçim sonuçları oy verme işleminin sona ermesiyle birlikte vatandaşlar tarafından yakından takip edilmekte. Yenisafak.com seçim sayfası, İzmir genelinde ve ilçeler düzeyinde detaylı oy dağılımları, geçerli ve geçersiz oylar, sandık açılma oranları gibi temel bilgileri sunuyor. Ayrıca, İzmir büyükşehir belediye başkanı kim olduğu, seçimi hangi adayın kazandığı, adayların aldıkları oy oranı ve partilere göre sıralanan seçim sonuçları gibi bilgilere seçim sayfamızdan anlık öğrenebilirsiniz. İzmir 2024 seçim sonuçları ile ilçelerde kazanılan belediyeler ile meclis üyeliği sayısı son durumu canlı olarak Yeni Şafak'ta. İşte İzmir 31 Mart 2024 yerel seçim sonuçları sorgulama sayfası...

Haber Merkezi Yeni Şafak
İzmir Yerel Seçim Sonuçları 31 Mart 2024

31 Mart 2024 İzmir Yerel Seçimleri doğrultusunda halk, belediye başkanını seçmek için sandık başına gitti. 2024 İzmir yerel seçim sonuçları sandıkların açılmasıyla belirlenirken, kullanılan toplam oy sonucuna göre partilerin belediye başkan adaylarının oy oranları da belli olacak. İzmir'de kazanan belediye başkan adayı, açılan sandık sonuçları YSK’nin seçim yasaklarını kaldırmasıyla birlikte netleşecek. İşte İzmir 31 Mart 2024 yerel seçim sonuçları sorgulama sayfası

İzmir Seçim Sonuçları 2024

31 Mart İzmir yerel seçim sonuçları oy sayım işleminin tamamlanmasının ardından belli olmaya başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yayın yasağının kaldırılmasıyla birlikte İzmir 2024 seçim sonuçları, adayların ve partilerin oy oranları ile 31 Mart 2024 yerel seçim sonucuna göre İzmir belediyesini kim kazandı, belediye başkanı kim oldu? sorusun cevabı da netlik kazanacak.

https://www.yenisafak.com/yerel-secim-2024/widget/tum-sonuclar?platfor

İZMİR SEÇİM SONUÇLARI 31 MART 2024

İzmir Belediye Meclis Üyesi Sonuçları 31 Mart 2024

İzmir İlçeleri Seçim Sonuçları 31 Mart 2024

İzmir Belediye Başkanı Adayları 2024

  1. Hamza Dağ AK Parti
  2. Cemil Tugay CHP
  3. Ümit Özlale İYİ Parti
  4. Akın Birdal DEM
  5. Mustafa Erduran SP
  6. Cemal Arıkan YRP
  7. Cüneyt Oğuz Memleket Partisi

İzmir 2024 yerel seçim sonuçları adayların oy oranları

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde İzmir'de AK Parti adayı Hamza Dağ, CHP adayı Cemil Tugay ne kadar oy aldığı, adayların oy oranları, anlık oy dağılımları ile belediye meclisi seçim sonuçları ile AK Parti, MHP, CHP, İYİ Parti, DEM, Yeniden Refah Partisi olmak üzere seçime katılan partilerin kazandıkları meclis üyesi sayılarına Yeni Şafak seçim sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

İzmir seçim sonuçları belediyeyi hangi partinin adayı kazandı?

İzmir seçim sonuçlarına göre 2019’da yapılan yerel seçimlerde CHP'nin adayı Mustafa Tunç Soyer %58,1 oy oranı ile İzmir büyükşehir belediye başkanı seçilmişti. AK Parti'nin adayı Nihat Zeybekci ise oyların %38,7'sini almıştı.

Hamza Dağ kimdir?

Hamza Dağ, 1980'de Manisa'nın Demirci ilçesinde doğdu. Simav İmam Hatip Lisesi’nden 1996 yılında mezun olan Dağ, lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 2000 yılında tamamladı.

AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları’nda Yönetim Kurulu Üyeliği ve Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Dağ, 3 Şubat 2008’de yapılan 3. Olağan Kongre’de İl Gençlik Kolları Başkanı seçildi. 2011 seçimleri ile 24. Dönem İzmir Milletvekilliğine seçilen Dağ, 25. 26. ve 27. dönemlerde tekrar İzmir Milletvekili seçilerek TBMM’de görev aldı. 2014 yılından itibaren AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi olan Hamza Dağ, 2014-2017 döneminde Seçim İşleri Birimi’nde başkan yardımcılığı görevini yürüttü. Dağ, 2017-2021 döneminde AR-GE’den sorumlu genel başkan yardımcılığı, 24 Mart 2021’den itibaren de tanıtım ve medyadan sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini sürdürdü. İngilizce bilen Hamza Dağ, evli ve 4 çocuk babasıdır.

Cemil Tugay kimdir?

Cemil Tugay, 1967 yılında Van'da dünyaya geldi. İzmir İnönü Lisesi’nin ortaokul bölümünden 1980'de, lise bölümünden ise 1983'te mezun oldu. 1989 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Çorum ve Tire’de 4 yıl pratisyen hekimlik yapan Tugay, 1993-2000 yılları arasında Plastik Cerrahi ihtisası yaptı, 2000 yılında ise İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzman doktorluğunu aldı.

Uzman olduktan sonra 2001-2005 yılları arasında Karşıyaka Devlet Hastanesi'nde, 2005-2009 yılları arasında da İzmir Çiğli Kent Hastanesi'nde Plastik Cerrahi uzmanı olarak görev yapan Tugay, 2009'da Karşıyaka’da serbest hekimlik yapmaya başladı ve bir süredir Alsancak’ta faaliyet gösteren muayenehanesini, belediye başkanı seçilmesinin ardından kapattı. 2010 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'ne üye olan Tugay, 2010'dan bu yana CHP'de çeşitli görevlerde yer aldı, parti çalışmalarına katıldı. Tugay, 2015 yılında Genel Merkez atamasıyla CHP Karşıyaka İlçe Yönetim Kurulu’nda önce bilişim sorumlusu daha sonra seçim ve hukuk işlerinden sorumlu başkan yardımcılığı yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Karşıyaka Belediye Başkanı seçilen Tugay, evli ve 3 çocuk babasıdır

Partilerin oy pusulasındaki yerleri

Partilerin oy pusulasındaki sıralaması şöyle;

1 - AK Parti

2- İYİ Parti

3 - Sol Parti

4 - Büyük Birlik Partisi

5 - Memleket Partisi

6 - Anavatan Partisi

7 - DSP

8 - Yeniden Refah Partisi

9 - DEM Parti

10 - Türkiye Komünist Partisi (TKP)

11 - Anadolu Birliği Partisi

12 - Zafer Partisi

13 - Halkın Kurtuluş Partisi

14 - Türkiye Komünist Hareketi

15 - Bağımsız Türkiye Partisi

16 - Gelecek Partisi

17 - Yeni Türkiye Partisi

18 - CHP

19 - Emek Partisi

20 - HÜDA-Par

21 - Hak ve Özgürlükler Partisi

22 - Ocak Partisi

23 - Adalet Birlik Partisi

24 - Demokrat Parti

25 - Güç Birliği Partisi

26 - Millet Partisi

27 - Milli Yol Partisi

28 - Adalet Partisi

29 - Genç Parti

29 - Aydınlık Demokrasi Partisi

30 - MHP

31 - TİP

32 - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Parti)

33 - Saadet Partisi

34 - Vatan Partisi

Oylar tek oy pusulasına mı konulacak?

Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek.

Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmen, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verecek.

Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde de "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak.

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

Oy verme saatleri kaç?

YSK, seçimin mart ayında olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı. Bu nedenle, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dışında kalan diğer yerlerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık; diğer illerde ise sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu mu?

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.

İzmir hakkında genel bilgiler

İzmir, Türkiye'nin üçüncü büyük şehri ve en önemli limanlarından biridir. Ege Denizi'nin kıyısında yer alan İzmir, tarih boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmuştur. Antik dönemlerden bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İzmir, zengin tarihi, sıcak iklimi, geniş kumsalları ve canlı sosyal yaşamı ile dikkat çeker.

Tarih ve Kültür

İzmir, tarih boyunca önemli bir liman kenti ve ticaret merkezi olmuştur. Antik çağlarda Smyrna olarak bilinen şehir, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde büyük bir öneme sahipti. İzmir'in Agora'sı (Agora Open Air Museum), Roma döneminden kalma ve şehrin kalbinde yer alan önemli bir tarihi alanıdır.

Turizm

İzmir ve çevresi, turistler için çeşitli cazibe merkezlerine sahiptir. Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi, Şirince gibi tarihi yerler ve Çeşme, Alaçatı, Foça gibi tatil beldeleri, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeker. İzmir ayrıca, termal turizmi açısından da önemli bir merkezdir. Çeşme ve Balçova, kaplıca ve sağlık turizmi için tercih edilen yerler arasındadır.

Gastronomi

İzmir mutfağı, Ege bölgesinin zengin ve çeşitli ürünlerini yansıtan lezzetlerle doludur. Zeytinyağlılar, deniz ürünleri, ot yemekleri ve boyoz, lokma gibi yerel lezzetler, İzmir mutfağının vazgeçilmezlerindendir.

Kültürel Yaşam

İzmir, sanat galerileri, müzeleri, tiyatroları ve festivalleri ile kültürel açıdan oldukça zengindir. Uluslararası İzmir Festivali ve İzmir Uluslararası Fuarı (İZFAŞ), şehrin her yıl düzenlediği önemli etkinliklerdendir. Ayrıca, İzmir Devlet Opera ve Balesi, şehrin sanat yaşamına önemli katkılar sağlar.

Doğal Güzellikler ve Yerler

İzmir, doğal güzellikleri ve piknik alanları ile de ünlüdür. Şehrin hemen dışında yer alan Karagöl, piknik yapmak ve doğa yürüyüşleri için ideal bir yerdir. Ayrıca, Urla'nın bağ rotaları, zeytinyağı tadımı için popüler bir destinasyondur.

İzmir, tarihinden günümüze kültür, sanat ve ticaretin harmanlandığı, yaşam kalitesi yüksek ve ziyaretçilerine geniş bir yelpazede deneyim sunan bir şehirdir.

YSK kurallarına göre oyların geçerli ve geçersiz sayıldığı durumlar: İşte oy kullanmanın püf noktaları