Gazze'deki Şifa Hastanesinde yeniden hayat: Zorlu restorasyon süreci sürüyor

11:43, 02/12/2025, SalıG: Güncelleme: 11:43, 02/12/2025, Salı
AA
Gazze'deki Şifa Hastanesinde yeniden hayat: Zorlu restorasyon süreci sürüyor
Gazze Hükümeti Medya Ofisinin verilerine göre, saldırılar boyunca 34 hastane ve 80 sağlık merkezi tamamen hizmet dışı kaldı, 132 ambulans imha edildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında ağır hasar gören Şifa Hastanesindeki 11 binadan ikisini kısmen yenilerken; hastane, tıbbi ekipman, malzeme ve ilaç sıkıntısı nedeniyle halkın ihtiyaçlarını karşılamaktan hala uzak görünüyor.

Gazze Şeridi’nin en büyük sağlık kompleksi olan Şifa Hastanesi, İsrail ordusunun önce Kasım 2023’te, ardından Mart 2024’te düzenlediği baskın. ve saldıralarla neredeyse tamamen tahrip edilmişti.

Hastane, ameliyat birimleri, diyaliz merkezi ve acil servisiyle on yıllarca bölgenin en önemli sağlık üssü olarak hizmet vermişti.

Hastanede ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri ve radyoloji bölümlerinin de bulunduğu birçok temel birim hâlâ yıkık durumda.

Saldırılar öncesinde 700 yatakla hizmet veren Şifa Hastanesi, bugün ancak 300 yatakla çalışabiliyor, 22 ameliyathanesinden yalnızca 9’u faaliyet gösteriyor.

Şifa Hastanesi Müdürü Doktor Muhammed Ebu Silmiyye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıkılan ve yakılan 11 binadan ikisinin yeniden inşasına başlandığını, bunlardan birinin doğumhane olduğunu belirtti.

Yürütülen çalışmaların hastanenin saldırılar öncesi kapasitesinin yalnızca yüzde 30’unu karşılayabildiğini kaydeden Ebu Silmiyye, yenilenen bölümlerin de ciddi ekipman ve ilaç eksikliği nedeniyle tam kapasiteyle hizmet veremediğini söyledi.

Ekipman ve ilaç krizi

Ebu Silmiyye, tıbbi ekipman, sarf malzemesi ve ilaç sıkıntısının kritik seviyede olduğunu aktardı.

Hastanenin temel ilaçlarda ve acil müdahale malzemelerinde yüzde 60’a varan eksiklik yaşadığına dikkati çeken Ebu Silmiyye, ortopedik, kardiyak, torasik, vasküler ve nöroşirurji operasyonlarında kullanılan sarf malzemelerinde ise yüzde 70 oranında yetersizlik bulunduğunu paylaştı.

Ebu Silmiyye, saldırılar süresince hastanenin laboratuvar ekipmanlarının yüzde 70’inin imha edildiğini ve bu ekipmanların hiçbirinin Gazze’de başka bir merkezde bulunmadığını belirtti.

Bilgisayarlı tomografi (BT) ve emar (MR - Manyetik Rezonans Görüntüleme) cihazları, girişimsel radyoloji ekipmanları, kardiyak kateterizasyon cihazları ve erken meme kanseri tarama sistemleri gibi kritik birimlerin de yeniden kurulması gerektiğinin önemine değinen Ebu Silmiyye, uluslararası kuruluşlara, sınır kapılarının açılması ve tıbbi ekipman ile ilaç girişine izin verilmesi için devreye girme çağrısı yaptı.

Ebu Silmiyye,
“Her gün kaybettiğimiz canlar var. Gerekli ekipman mevcut olsaydı bu hayatların çoğu kurtarılabilirdi.”
diyerek, acil tedavi için yurt dışına çıkmayı bekleyen 16 bin 500’den fazla hastanın bulunduğunu, sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle bu hastalardan bin 70’ten fazlasının yaşamını yitirdiğini de kaydetti.

Personel kaybı derinleşiyor

Ebu Silmiyye, krizin yalnızca ekipman eksikliğiyle sınırlı olmadığını, iki yıldan uzun süredir kesintisiz çalışan sağlık personelinin de ağır bir yük altında olduğunu vurgulayarak, yabancı sağlık heyetlerine Gazze’ye girişleri artırma çağrısında bulundu.

Filistinli yetkili, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında yüzlerce sağlık personelinin hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, bu sürede bin 700’den fazla sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini, 350’sinin ise İsrail ordusu tarafından alıkonulduğunu aktardı.

Gazze Hükümeti Medya Ofisinin verilerine göre, saldırılar boyunca 34 hastane ve 80 sağlık merkezi tamamen hizmet dışı kaldı, 132 ambulans imha edildi.


Şiddetli yağış nedeniyle Gazze Şeridi'nde çadırlar su altında kaldı
Dünya
Şiddetli yağış nedeniyle Gazze Şeridi'nde çadırlar su altında kaldı
Gazze'de enkaz haline gelen camide tek başına namaza duran Filistinli dünyaya teslim olmadıklarını haykırdı
Dünya
Gazze'de enkaz haline gelen camide tek başına namaza duran Filistinli dünyaya teslim olmadıklarını haykırdı
Gazzeli genç kadın kız çocukları için el işi ve geri dönüşüm atölyesi düzenledi
Dünya
Gazzeli genç kadın kız çocukları için el işi ve geri dönüşüm atölyesi düzenledi

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026