İsrail'den Saraybosna'ya tehdit
04:00, 19/09/2026, CumartesiG: Güncelleme: 05:31, 19/09/2026, Cumartesi
Yeni Şafak

Milorad Dodik - Binyamin Netanyahu
İslam karşıtı ittifak arayışında olan İsrail Başbakanı Netanyahu, Bosna Hersek'teki iki entideden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin siyasi liderlerinden Milorad Dodik'i ağırladı. Dodik'in görüşme çerçevesinde Saraybosna yönetimi, İslam ülkeleri ve Türkiye'yi hedef alan açıklamaları, İsrail'le kurulan ittifakın bölgesel boyutunu ve hedefini ortaya koydu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, küresel çapta, İslam düşmanı ve aşırı sağcı (Nazi) yapılarla ittifak kurma siyaseti kapsamında, Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti (Republika Srpska) liderlerinden Milorad Dodik'i önceki gün işgal altındaki Kudüs'te kabul etti. Görüşme, Bosna Hersek'teki seçimlere yaklaşık iki hafta kala gerçekleşti. Dodik, görüşmenin ardından Netanyahu'nun Sırp Cumhuriyeti'nin İsrail'i bir “ortak” olarak görebileceğini teyit ettiğini söyledi. Dodik'e göre görüşmede ekonomik ve kültürel iş birliğine ilişkin daha önce yapılan anlaşmaların tamamlanması, tarım teknolojileri ve yeni teknolojilerin transferi ele alındı. Soykırım yanlısı görüşleriyle bilinen Dodik, Tel-Aviv'den Saraybosna'yı hedef alan açıklamalarda da bulundu.
İSLAM ÜLKELERİNİ VE TÜRKİYE'Yİ HEDEF ALDI
Sırp lider, görüşme sonrası yaptığı açıklamada Saraybosna yönetimini adeta tehdit etti. "Bosna Hersek'in güvenliğine inanmadığını" belirten Dodik, ülke yönetiminin İslam ülkeleri ve Türkiye ile askeri iş birliğine yönelik “belirsiz düzenlemeler” yaptığını öne sürdü ve "Sırp Cumhuriyeti'nin hazırlıksız yakalanmaması gerektiğini" söyleyerek, adeta kaos arayışını açık etti. Dodik ayrıca İsrail ile ekonomik iş birliği, güvenlik, tarım teknolojileri ve yapay zekâ alanlarını kapsayan yaklaşık 2 milyar dolarlık bir anlaşmayı sonuçlandırmak için çalıştığını açıkladı.
SOYKIRIMCI POLİTİKAYI ÖRNEK ALACAK
Dodik aynı gün Tel Aviv'de, işgalci gücün Avrupa'daki aşırı sağ/Nazi partilerle ilişkilerini güçlendirme misyonunu üstlenen İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli ile de görüştü. Görüşmede İsrail ile Sırp Cumhuriyeti arasında doğrudan uçuşların kurulması konusunun ele alındığı bildirildi. Dodik ayrıca soykırımcı İsrail'in "güvenlik politikasını" örnek almaları gerektiğini belirtirken iki taraf arasında güvenlik, istihbarat ve yeni teknolojiler alanlarında iş birliği yapması gerektiğini belirtti. Dodik, Gazze'de soykırımın Ekim 2023'te başlamasının ardından İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediğini açıklamıştı. Banja Luka'daki Cumhuriyet Sarayı da İsrail bayrağının renkleriyle aydınlatılmıştı. Dodik, Filistin'in uluslararası alanda tanınmasına yönelik girişimlere de karşı çıktı. Ağustos 2025'te yaptığı açıklamada, “Gerçekte var olmayan bir devlet hukuken tanınamaz” ifadelerini kullandı. Dodik geçen yıl oy birliğiyle Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Başkanlığı görevinden alınmıştı.

Dünya
İsrail'den Lübnan'da insanlık terörü: Devlet hastanesini ateşe verdiler

Dünya
İsrail seçim anketinde şok sonuç: Netanyahu koltuğu kaybediyor, meclis kilitlendi



