|

Erdoğan: İMF'ye 5 Dolar borç verdik

IMF'den 23,5 milyar dolar borçla iktidarı devraldıklarını, şuanda 860 milyon dolar borçlarının olduğunu kaydeden Erdoğan, stand by anlaşmalarını da artık yapmadıklarına dikkat çekti.

Cihan
00:00 - 19/01/2013 Saturday
Güncelleme: 19:11 - 19/01/2013 Saturday
Yeni Şafak
Erdoğan: İMF'ye 5 Dolar borç verdik
Erdoğan: İMF'ye 5 Dolar borç verdik
"İMF'YE 5 MİLYAR DOLAR BORÇ VERDİK"
IMF'ye 5 milyar dolar borç verdiklerini de kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
'Bununla da kalmıyoruz. IMF'nin birinci sıradaki ortağı biz olduk. Tırmanıyoruz. Artık G-20 ülkeleri arasına girerken Türkiye, 26. sıradan 17. sıraya yükselmenin getirdiği güçle oraya gittik. Şimdi bu ülkelerin arasında dünyanın ekonomik geleceğine yön veren ülkelerden bir tanesi olduk." diye konuştu.

"İşte Büyük Selçuklu Devleti, Selçuklu Atabeyleri bu bölgenin en karışık olduğu dönemlerde himaye edici, kurtarıcı, birliği sağlayıcı roller üstlendiler." ifadelerini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti: "Haçlı seferleri bu bölgeyi tehdit ettiğinde aynı şekilde İznik'ten Kudüs'e kadar en caydırıcı savunmaları yapanlar, Selçuklu komutanları oldu. Kudüs'ü tekrar fetheden büyük kumandan merhum Selahattin Eyyubi, bir Selçuklu komutanı olarak yola çıktı ve arkasındaki Selçuklu gücüyle muhteşem zaferlere imza attı. Osmanlı döneminde aynı şekilde bu coğrafya tarihi, belki de en huzurlu, en güvenli, en sakin ve en özgür yıllarını yaşadı. Bu bölgede biz kirli ittifakların, ihanetlerin, kardeş çatışmalarının içinde asla yer almadık. Tam tersine ortaya çıkan her anlaşmazlıkta barışın, barıştırmanın ve suhuletin yanında tavır aldık. Bizim millet olarak, böyle bir ecdadın torunları olarak bu coğrafyadaki tarihimizi ve bu tarih içindeki rolümüzü çok iyi bilmemiz anlamamız gerekiyor. Bizim bu coğrafya üzerindeki tarihimiz Gaziantep'in, Kilis'in güneyine harita üzerinden bir çizgi çizildiğinde başlayan bir tarih değildir. Bizim tarihimiz yüzyıl önce bu coğrafyaya yapay sınırlar çizilmesiyle, bu coğrafyanın kardeş halklarının birbirinden koparılmasıyla başlayan bir tarih de değildir. Bunun altını özellikle çiziyorum.'

Hükümet olarak son 10 yılda güneydeki ve doğudaki ülkelerle her alanda ilişkileri geliştirirken çok ağır eleştirilere ve engellemelere maruz kaldıklarını kaydeden Erdoğan, 'Bugün doğu ve güneyimizdeki ülkelerle çok sıkı ilişkiler geliştirmenin neticelerini aslında biz alıyoruz. 36 milyar dolardan aldığımız ihracat 2012 sonu itibariyle 152 milyar dolara ulaştı. En büyük ihracat pazarımız durumundaki Avrupa'ya satışlarımız bölgede etkili olan kriz sebebiyle eksilirken, başta Ortadoğu, Asya, Afrika olmak üzere yeni pazarlar sayesinde ihracatta rekorlar kaydettik. Dün bizi bu ülkelerle bizi ilişki tesis ettiğimiz için itham edenler bugün ortaya çıkan ihracat rakamları karşısında mahcubiyet içinde suskun kalıyorlar.' ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan: Türkiye güçlendikçe Batı ne yapacağını şaşırıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Batı''nın güçlü bir Türkiye istemediğini belirterek, ''Türkiye güçlendikçe Batı ne yapacağını şaşırıyor.'' dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen fahri doktora unvanı takdim ve üniversite bünyesinde yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılış töreninde konuştu.

Türkiye''nin doğru bir coğrafyada bulunduğunu anlatan Erdoğan, ''Tarih boyunca büyük çalkantıların yaşandığı, bugün de bu çalkantıların olanca hızıyla devam ettiği bir bölgede yer alıyoruz. Fakat şunu bilmenizi istiyorum. Batı güçlü bir Türkiye istemiyor. Türkiye güçlendikçe Batı ne yapacağını şaşırıyor. 36 milyar dolar ihracatı varken, Türkiye''nin şuanda 152 milyar dolar şuanda ihracatı var. Pastayı paylaşıyorsunuz. Bunu batı ister mi? İstemez.'' diye konuştu.

Avrupa''nın ithalatını kestiğini, "Türkiye''yi burada sindireceğim." dediğini ancak girişimcinin Afrika''ya, Latin Amerika''ya, Asya''ya gittiğini belirten Erdoğan, "Oradan tutuyor. Aslanı adeta karnından söke söke payını hissesini alıyor. Bizim bu girişimcilerimiz, bu heyecanını taşıdığı sürece, Gaziantep bu heyecanını taşıdığı sürece, bizi kimse durduramaz ve yolumuza, 2023''e aynen böyle devam ederiz. Biz millet olarak, bin yılı aşkın süredir bu coğrafyada varız. Bu coğrafyanın siyasetinde etkin rol üstleniyoruz.'' şeklinde konuştu.


11 years ago