|

Köln''de MİT''le iki kez görüştü

Paris''teki ''derin infaz''ın, İmralı ile başlatılan görüşmelere yönelik bir sabotaj olduğunu gösteren ayrıntılar ortaya çıktı. Öcalan''ın çözüm için mektup göndereceği isimler arasında adı geçen Sakine Cansız, Silvan saldırısıyla kesintiye uğrayan Oslo görüşmelerine katıldı. Kasım ve aralıkta da ''Oslo-Habur'' sürecinin tekrar başlatılması için MİT görevlileriyle Köln''de biraraya geldi.

Çetiner Çetin
00:00 - 12/01/2013 Cumartesi
Güncelleme: 00:54 - 12/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Köln''de MİT''le iki kez görüştü
Köln''de MİT''le iki kez görüştü

Paris'te infaz edilen PKK'lı Sakine Cansız'ın kesintiye uğrayan Oslo görüşmelerine katıldığı öğrenildi. Cansız'ın Oslo sürecinin yeniden başlatılması için Almanya'nın Köln kentinde Milli İstihbarat teşkilatı (MİT) görevlileriyle geçtiğimiz kasım ve aralık aylarında iki kez bir araya geldiği ortaya çıktı. Cansız'ın, İmralı'dan kendisine ulaşacak mektubu aldıktan sonra tüm Avrupa'daki PKK unsurlarını bilgilendirmekle görevli olduğu belirtildi. Oslo-Habur sürecini tekrar başlatmak için MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın daha önce Almanya'da tedavi gören Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi ziyaret ettiği günlerde PKK kurucularından Sakine Cansız ile MİT görevlilerinin buluştuğu ifade edildi. Bu buluşmada Oslo-Habur sürecinin tekrar nasıl başlatılabileceğinin masaya yatırıldığı kaydedildi. Oslo görüşmelerine katılan bir PKK'lının da ölümle tehdit edildiği öğrenildi.

PROVOKASYON MASADAYDI

2012 yılının son aylarında Almanya'da bir araya gelen PKK'lı Sakine Cansız ile MİT mensupları öncelikli olarak bir buçuk yılın ardından tekrar başlayan İmralı görüşmeleri hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Habur olayı ve Silvan saldırısının ardından kesintiye uğrayan Oslo-Habur sürecinin tekrar başlatılmasına yönelik İmralı'nın görüşmelere tekrar açıldığının anlatıldığı toplantıda, sürece katkı verilmesi istenildi. İmralı'da 2013 Ocak'tan itibaren başlanacak görüşmelerin Kandil ve Avrupa ayağına dikkatleri çeken istihbarat elemanları, sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi için bilgi alışverişinin doğru yapılması ve her türlü provokasyona karşı dikkatli olunması gerektiği üzerinde duruldu.

KADINLARIN AKIBETİ KONUŞULDU

PKK bünyesinde bulunan yaklaşık 1000 kadının durumu da masaya yatırıldı. Sakine Cansız'ın PKK'lı kadınların durumunu en iyi bilen isim olduğu ve silahların bırakılması sürecinde kadınların topluma kazandırılması konusunu çok önemsediği elde edilen bilgiler arasında yer aldı. Bugüne kadar birçok kadını örgüte kazandıran Sakine'nin bunların akıbeti konusunda endişe taşıdığı ve bunu görüşmede dile getirdiği kaydedildi.

PKK'NIN AVRUPA'DAKİ EN ÖNEMLİ HAFIZASI

Görüşmede öne çıkan unsurlardan biri de Cansız'ın, Öcalan'ın talimatıyla 1990'lardan itibaren gittiği Avrupa'da PKK'nın yapılanmasına yönelik çalışmaları oldu. Kandil-Şam-Beyrut hattında bulunan PKK kurucularından Cansız, gittiği Avrupa'da özellikle Hollanda-Belçika-Fransa ve Almanya'da PKK adına önemli yapılanmaların içinde oldu. PKK'nın 'Avrupa hafızası' olan Cansız'ın örgütün Avrupa'da 1990-2010 yılları arasında kurulan 200'e yakın derneğin bizbat kurucuları arasında yer aldı. PKK'nın silahsızlandırılmasına ve toplumsal hayata kazandırılmasına yönelik yeni süretçe Kandil'deki 50 kadar yöneticinin Avrupa'ya geçişi ve silah bırakanların topluma kazandırılmasıyla ilgili süreci en iyi okuyabilecek isim olduğu için MİT, Cansız ile görüşmeyi tercih etti.

Görüşmesinde o da vardı

Paris'te infaz edilen Sakine Cansız ile ilgili önemli bir ayrıntı da kendisinin silahların bırakılmasına yönelik işletilen Oslo sürecinin bizzat içinde olmasıydı. Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleşen Hakan Fidan'ın da katıldığı MİT-PKK görüşmelerinde Sakine Cansız'ın iki defa yer aldığı öğrenildi. 1.Oslo ve 4.Oslo görüşmelerinde yer alan Cansız'ın, silahların bırakılması ve PKK'lıların sosyal hayata kazandırılmasından yana olduğu dile getirldi.

Şahin kanat rahatsızdı

Sakine Cansız'dan Kandil'deki barış sürecine ve silah bırakmaya karşı olan grubun rahatsızlık duyduğu öğrenildi. 2010 yılında Bahoz kod adlı Fehman Hüseyin'in kanlı eylemlerinden duyduğu rahatsızlığı açık bir şekilde dile getiren Sakine Cansız'ın Almanya'da ayrıca örgüt üyesi Zübeyir Yılmaz tarafından Kandil'deki şahin kanadın isteği doğrultusunda tehdit edildiği ifade edildi.


11 yıl önce