Sivil anayasa için ön şartsız uzlaşma
00:00, 11/10/2011, SalıG: Güncelleme: 03:45, 11/10/2011, Salı
Yeni Şafak
Sivil anayasa için ön şartsız uzlaşma
AK Parti'nin yeni anayasa için başlattığı turlar tamamlandı. AK Parti heyeti son olarak, BDP'lilerle bir araya geldi ve Uzlaşma Komisyonu'nun ön şartsız toplanması konusunda anlaşıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin yeni anayasa yapmanın arefesinde olduğunu belirterek, "Türkiye ilk sivil anayasasını yapacak" dedi
Yeni anayasa yapımı sürecinde AK Parti heyeti, son olarak BDP'yi ziyaret etti. Görüşmenin ardından yapılan açıklamalarda, Uzlaşma Komisyonu'nun ön şartsız toplanması kararlaştırıldı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığında Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya BDP Genel Merkezi'ni ziyaret etti. AK Parti heyetini, genel merkeze gelişlerinde, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani kapıda karşıladı. Görüşmeye, Ata ve Geylani'nin yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve parti meclisi üyeleri Büşra Ersanlı ile Ayşegül Devecioğlu da katıldı.
ANAYASA YAPMA AREFESİNDEYİZ
Görüşme sonrası AK Parti heyeti adına açıklama yapan Ömer Çelik, Türkiye'nin yeni bir anayasa yapmasının arefesinde olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye, 1924'ten beri ilk sivil anayasasını yapacaktır. İçerde pek çok konuyu konuştuk. Yeni anayasa ile ilgili olarak Uzlaşma Komisyonu'nun tam şartsız olarak toplanması konusunda mutabık olduk. Herhangi bir ön şart söz konusu değildir' diye konuştu.
ÖN ŞARTSIZ YAKLAŞIM
BDP heyeti adına yapılan açıklamada, anayasanın içeriğine dair ön şartsız bir yaklaşım sergilenmesini istediklerini belirterek, “Şu an önemli olan nasıl bir süreçle yönetileceği. Biz bu katılım yönteminin adının konmasını da istiyoruz. Somut önerimiz bir Meclis dışında Meclis'te grubu bulunmayan siyasi partilerin, odaların, STK'ların da katılacağı bir anayasa öneriyoruz. Bu fikrimizi de paylaştık. Yeni anayasanın halkın istemlerini içermesi hayati önem taşıyor. Bu süreç şeffaf olarak yönetilmeli” denildi.
KCK OPERASYONLARI DURSUN
AK Parti ile BDP heyetlerinin görüşmesi sırasında BDP'liler KCK operasyonlarını gündeme getirdi. BDP'liler “KCK operasyonları siyasi lince dönüştü. Bu operasyonlar mutlaka durdurulmalı. Türk Ceza Kanunu'nun örgüt suçlarını düzenleyen maddeleri çok esnek maddeler. Bu maddeler değiştirilmeli” dedi.
YARGIYA MÜDAHALE EDEMEYİZ
Görüşmede bulunan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise KCK operasyonlarının yargının işi olduğunu belirterek “Yargıya müdahale etmemiz beklenmemeli. Terör örgütüne yönelik savcıların yaptığı bir operasyondur. Bunu durduramayız” dediği öğrenildi. BDP heyetinin, KCK operasyonlarının durdurulmasını yeni anayasa için şart koşmadıklarını belirtti. AK Parti de “Anayasa ayrı KCK operasyonları ile TCK'da yapılacak düzenlemeler ayrı. Birbiri ile karıştırmayın”dedi.
Sürpriz üye Önder
AK Parti ile yapılan görüşmenin ardından BDP de isimleri bildirdi. BDP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na Ayla Akat Ata, Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in isimlerini bildirdi. BDP'li Ata, Uzlaşma Komisyonu'nun tek kadın üyesi oldu.
Başlıklar :
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.