Yunan İsrail gerçeğini gördü: ‘Aşil’in kalkanı bizi korumaz Türkiye iki katını fırlatır’
11:53, 05/08/2026, Çarşamba
Diğer

Yanis Varoufakis
İsrail savunma sanayisinin geliştirdiği sistemlerle kurulması planlanan Yaklaşık 4 milyar avroluk "Aşil Kalkanı" projesi Yunanistan'da görüş ayrılıklarını derinleştirdi. Eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Türkiye'nin askeri gücüne dikkat çekerek projenin tek başına yeterli olmayacağını savundu.
Yunanistan
'ın hava savunma altyapısını kapsamlı şekilde yenilemeyi hedefleyen "Aşil Kalkanı"
projesi, ülke siyasetinde görüş ayrılıklarını derinleştirdi.Eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, milyarlarca euroluk savunma yatırımının ülkeye beklenen güvenliği sağlamayacağını savunurken, bölgesel dengeler ve Türkiye'nin askeri kapasitesine ilişkin yaptığı değerlendirmelerle gündem oluşturdu.
"Aşil kalkanı" projesi
Yunanistan Ulusal Güvenlik Hükümet Konseyi (KYSEA) tarafından onaylanan "Aşil Kalkanı" programı, ülkenin hava ve füze savunma sistemlerini tek çatı altında toplayacak yeni bir güvenlik mimarisi oluşturmayı hedefliyor.
Yaklaşık 3,5 ila 4,2 milyar avroluk bütçeye sahip projede, İsrail savunma sanayisi tarafından geliştirilen SPYDER, Davud Sapanı (David's Sling) ve BARAK MX sistemlerinin mevcut Patriot PAC-3 ve HAWK bataryalarıyla entegre edilmesi planlanıyor. Ayrıca radarlar, sensörler, savaş gemileri ve savaş uçaklarının ortak bir komuta ağı üzerinden çalışması öngörülüyor.
Varoufakis'ten tepki
Yanis Varoufakis, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda hükümetin savunma yaklaşımını eleştirdi.
Varoufakis, milyarlarca euroluk silahlanma yatırımlarının tek başına güvenliği artırmayacağını savunarak, Yunanistan'ın güvenlik politikalarının uzun vadeli stratejik değerlendirmeler yerine askeri harcamalara ağırlık verdiğini öne sürdü.
"Türkiye bize iki katını fırlatır"
Varoufakis, İsrail ile geliştirilen savunma iş birliğine de eleştirel yaklaştı.
Yunanistan'ın güvenlik politikasını başka ülkelerin stratejik tercihlerine dayandırmasının risk taşıdığını savunan eski bakan, Tel Aviv yönetimiyle kurulan askeri ortaklığın Atina açısından dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti:
- "Türkiye, İsrail için çok büyük bir balık.. Eğer bu sistem Türk füzelerinin yarısını düşürmeyi başarırsa Ankara bunun yerine iki katından fazlasını fırlatır. Böylece silahlar daha fazla güvenlik değil, daha tehlikeli bir tırmanma üretir."
Açıklamalarında Türkiye'nin askeri kapasitesine de değinen Varoufakis, planlanan hava savunma sisteminin olası bir kriz durumunda tek başına yeterli caydırıcılık sağlamayabileceğini ileri sürdü.
Varoufakis, olası bir füze tehdidine karşı yalnızca savunma sistemlerine güvenilmesinin yeni bir silahlanma döngüsünü tetikleyebileceğini savunarak, bu durumun bölgesel gerilimleri azaltmak yerine artırabileceği değerlendirmesinde bulundu.
Savunma harcamalarını da eleştirdi
Eski bakan, yüksek maliyetli savunma projelerine ayrılan bütçenin kamu hizmetleri üzerindeki etkisine de dikkat çekti.
Varoufakis, sağlık ve eğitim gibi alanlara aktarılabilecek önemli kaynakların savunma harcamalarına yönlendirilmesini eleştirerek, ekonomik önceliklerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Aşil Kalkanı'nda neler bulunuyor?
Yunanistan'ın geliştirmeyi planladığı "Aşil Kalkanı", çok katmanlı bir hava savunma sistemi olarak tasarlanıyor.
Program kapsamında farklı menzillerde görev yapacak hava savunma sistemlerinin ortak komuta kontrol ağı altında çalışması, elektronik harp destekli insansız hava aracı karşı tedbirlerinin devreye alınması ve mevcut hava savunma unsurlarının modernize edilmesi hedefleniyor.
Yetkililer, sistemin ilk aşamalarının önümüzdeki aylarda devreye alınmasını, projenin ise 2029 yılına kadar tamamen faaliyete geçmesini öngörüyor.
"Aşil Kalkanı" programı, Yunanistan'da yalnızca savunma kapasitesi açısından değil, ekonomik maliyeti ve dış politika tercihleri bakımından da tartışılmaya devam ediyor.
Hükümet projeyi ülkenin savunma altyapısını güçlendirecek stratejik bir yatırım olarak değerlendirirken, muhalefetteki bazı isimler ise yüksek maliyetli silahlanmanın bölgesel güvenliği artırmak yerine yeni bir silahlanma yarışını teşvik edebileceğini savunuyor.

Ekonomi
Araç sahiplerine müjde: Motorine dev indirim yolda

Hayat
Eren Kaşıkçı'nın ardından yürek burkan görüntü: Hurdalıkta bulundu

Gündem
CHP'li belediye başkanı Çiçek WhatsApp yazışmalarında rüşveti itiraf etmiş: 'Ben yürüyen parayım bebeğim!'

Ekonomi
Piyasalarda taşlar yerinden oynadı: Petrol çakıldı akaryakıta indirim geldi altın yükselişe geçti

Gündem
Filipinler'de deprem: 6.3 ile sallandı
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.