|

En düşük ölüm oranı Türkiye’de: Vaka/ölüm oranında yüzde 2,7’lik bir oran yakalandı

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelede elde ettiği başarı rakamlara yansıdı. Vaka sayısı pazar günü itibariyle 148 bin 67’ye ulaşırken şimdiye dek 4 bin 96 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Aldığı tedbirlerle salgının yayılmasını önlerken aynı zamanda hastaların tedavi sürecinde kendi algoritmasını uygulayan Türkiye, vaka/ölüm oranında yüzde 2,7’lik bir grafiği yakaladı. Sözkonusu ölüm oranı, şeffaf bilgiler sağlayan ülkeler arasında dünyanın en düşüğü olarak kabul ediliyor.

Haber Merkezi
01:00 - 18/05/2020 Pazartesi
Güncelleme: 00:08 - 18/05/2020 Pazartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Virüsle mücadelenin önemli kurumlarından İstanbul-Kartal’daki Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesinin Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, başarı faktörlerini anlattı. “Tedavi algoritmalarının sürekli yenilenmesiyle çok sistematik, disiplinli bir tedavi sistemi yürüttüğümüzü tüm dünyaya göstermiş olduk. Bunun da ispatı Türkiye’deki ölüm oranlarının düşük olmasıdır” diyen Demirhan, ‘ölüm oranı düşük’ denilen ülkelerde bile tablonun yüzde 6-7’lerde olduğunu, oysa Türkiye’de oranın yüzde 2,5’lara kadar indiğini vurguladı. Demirhan şöyle konuştu:


TEDAVİDE NELER YAPILDI?

“Bizim başarımızın ardında Bakanımızın liderliğinde çok bilimsel çalışmamız, ardından sahadan alınan geri dönüşümlere göre hızla algoritmaların yenilenmesi ve öngörü de çok önemli. Sayın Bakanımız ülkede pandemi başlamadan ilaçlarımızı depolarımızda stokladı. Hiç kimse ‘Bizim hastanemizde ilaç yoktur’ demedi. Bakanlığımız direkt olarak ilaçlarımızı hastanelerimize gönderdi. Her hastaya aynı tedavi protokolü uyguladık. Basamak, basamak tedaviler ayrıldı. Her hastaya, ülkenin her yerinde, aynı tedavi rejimi uygulandı. Dolayısıyla geri dönüşler de çok hızlı oldu. Yan etkiler anında Bakanlığa bildirilerek geri dönüşümleri hızlı bir şekilde aldık. Bazı ilaçları tedaviden çıkardık, bazı ilaçları tedaviye erkenden soktuk. Hastalara yüksek doz C vitamini uyguladık, bağışıklık sistemini ciddi şekilde destekledik, vücut direnci yüksek olan hastalarda enfeksiyon nedeniyle kayıpları engellemiş olduk, bunun yanında hastalara yüksek akımlı oksijen de verdik. Türkiye’deki sağlık altyapısı mükemmel dizayn edilmiş durumda. Sağlıkta dönüşümle hakikaten aile hekimliğinden Sağlık Bakanlığı’na kadar zincirin her yeri görevini çok iyi bilen, çok iyi yapan insanlarla donatılmış durumda. Herkes görevinin bilincinde.”

#Koronavirüs
#Ölüm
#Recep Demirhan
#Tedavi
4 yıl önce