Adalar atığını sıfırlayacak

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), plastik kirliliğini önleme çalışmaları kapsamında, Adalar Belediyesi ile önemli bir adım attı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
WWF-Türkiye

İstanbul’un Adaları Sıfır Atık Uygulama Bölgesi projesi, Büyükada İDO İskelesi’nde başlatıldı. Basın toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sadiye Bilgiç Karabulut, şu ana kadar 21 bin kurum binasında sıfır atık sistemine geçildiğini ve hedeflerinin 2023 yılında sayıyı 400 bine çıkarmak olduğunu söyledi. Karabulut, paralı hale gelen poşet uygulamasında da şu ana kadar yüzde 78 oranında kullanımın azaldığına dikkat çekti.

SIRADA 88 BELEDİYE VAR

Sıfır atık ile ilgili bu güne kadar 900 kişiye eğitim verildi. Karabulut, sadece bakanlık hizmet binasındaki uygulama ile 300 ton atığın ekonomiye kazandırıldığını ve bunun TL karşılığının 300 bin lira olduğunu belirtti. Bu yolda başarıya gitmek için yerel yönetimlerle işbirliğinin de önemli olduğunu belirten Karabulut. Yerel yönetimler, vatandaşın atıklarını kaynağında toplamasına aracılık etmekle yükümlüdür. Nüfusu 250 binin üzerinde olan toplamda 88 belediye 31 Aralık 2020 tarihine kadar sıfır atık sistemini kurmak zorunda. Bu belediyelerde 37 milyon vatandaş yaşıyor. İşbirliği protokol törenine Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, WWF - Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar ve WWF - Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli de katıldı.

Kanada’de tek kullanımlık plastikler yasaklanıyor