Müteahhitlerde yeni yıl sevinci

Rusya ile Türkiye arasındaki normalleşmenin yanısıra Sahraaltı Afrika’nın başı çektiği yeni pazarlardaki fırsatlar 2017 yılının, yurt dışı Türk müteahhitlik firmaları tarafından sevinçle beklenmesini sağladı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türkiye ile Rusya arasındaki iyileşmeler ve Sahraaltı Afrika gibi yeni pazarların sektör için fırsat olduğunu belirterek, “2017 yılının 2016'dan daha olumlu bir dönem olacağı umulmaktadır” dedi. Yenigün, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ilk 5 ülkenin yüzde 19,7 ile Rusya, yüzde 14,4 ile Türkmenistan, yüzde 8,8 ile Libya, yüzde 7,2 ile Irak ve yüzde 6,5 ile Kazakistan olduğunu belirtti.

PETROL ÜLKELERİ YATIRIM KISTI

Son dönemde üstlenilen proje tutarının, geçmiş yılların aynı döneminde üstlenilen proje değerlerinin belirgin şekilde altında kaldığına işaret eden Yenigün, bunun ana pazarlardaki jeopolitik sorunlardan kaynaklandığını ifade etti. Yenigün, düşen enerji fiyatları nedeniyle yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin güçlü olduğu enerji ihracatçısı pazarlarda gerçekleştirilen yatırımların da ivme kaybettiğini vurguladı.



Dünyanın ikinci deviyiz

TMB Başkanı Mithat Yenigün'ün verdiği bilgilere göre Eylül ayı itibarıyla dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketi listesinde 40 firma ile temsil edilen Türkiye, bu alanda dünyada Çin'den sonra ikinci sırada bulunuyor. Türk müteahhitlerin en çok iş yaptıkları bölgeler arasında yüzde 48,3 ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Rusya ilk sıralarda yer alıyor.