Korkunç iddia: İngiltere’de negatif çıkan testlerin yüzde 30’u yanlış olabilir

İngiliz bilim insanları, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla ilgili endişe verici bir rapor yayınladı. Buna göre, İngiltere'de negatif çıkan testlerin yanlış olabileceğini, bu nedenle hasta olmadığını düşünen ancak virüsü taşıyan kişilerin salgını daha hızlı yayabileceği belirtildi.

Haber Merkezi DHA
Arşiv

İngiltere’deki bilim insanları, tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlanan PCR koronavirüs testlerinde sonucu negatif çıkanların yüzde 30’unun sonuçlarının yanlış olabileceğini belirtti. Bilim insanları, testlere yüzde 100 güvenilmemesi gerektiğini; semptomların da dikkate alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Yeni test kitleri bekleniyor: Koronavirüs toplumsal bazda ölçülebilecek

‘Farklı semptomlar dikkate alınmalı'

Koronavirüsün başlıca semptomları olarak bilinen yüksek ateş ve öksürüğün yanı sıra kas ağrısı, tat ve koku kaybı ve baş ağrılarının da dikkate alınması gerektiği belirtildi. İngiliz sağlıkçılar, bu semptomları gösteren ancak koronavirüs taşıdığını düşünmediği için karantina ve kısıtlamalara uymayan kişilerin virüsün yayılmasında önemli bir etken olabileceğini kaydetti.



FOTOĞRAF 4
Türk bilim insanlarından büyük başarı: 15 dakikada koronavirüs testi
Tüm dünyayı tehdit eden koronavirüse (Covid-19) karşı Türk bilim insanları kolları sıvadı. İzmir'de bir biyoteknoloji firması tarafından geliştirilen erken tanı kiti yaklaşık 15 dakikada sonuç veriyor. Üretilen testlerdeki antikor ve antijenlerin ülkemizde üretilmesinin ardından tamamen yerli ve milli bir ürün üretilecek.


  • Warwick Üniversitesi Viroloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Lawrence Young, “Yanlış çıkan testlerin yüzde 30 oranında olduğunu düşünüyorum” dedi ve test sayılarının arttığı bu günlerde bu oranın çok sayıda insana tekabül edeceğini ekledi.

ABD'de yaşayan Türk çift koronavirüs test kiti üretti: 3 dakikada sonuç belli oluyor


Testler neden yanlış çıkıyor?

Yapılan incelemelere göre, testlerin yanlış çıkmasının en büyük nedenlerinden birincisi; sağlıkçıların yaptıkları insani hatalar olarak yorumlanıyor. İkincisi ise testlerin doğru çalışmamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle çok sayıda ülke, ilk test sonuçlarının ardından ikinci bir test ile doğrulama yapıyor.