ABD katliam ordusunu Afganistan'da devreye sokulabilir

Yeni Şafak
20:21, 19/08/2018, PazarG: Güncelleme: 20:27, 19/08/2018, Pazar
AA
Yeni Şafak
ABD katliam ordusunu Afganistan'da devreye sokulabilir
Foto: Arşiv

17 yıl önce Afganistan'ı işgal eden ABD yönetimi, Taliban'a karşı mücadelede başarısız olan ordusundan vazgeçmeyi planlıyor. ABD'li yetkililer, NATO desteği almasına rağmen Afganistan'da başarı elde edemeyen orduya karşı, Trump'ın 'Blackwater'i devreye sokmayı planladığını iddia etti. Binlerce paralı askeri bünyesinde barındıran Blackwater, Irak'ta sayısız sivil katliamına imza atmıştı.

Trump yönetimi, 17 yıl önce işgal ettiği Afganistan'dan çıkış yollarını arıyor. ABD ordusu ve milyar dolarlarca harcama yapılarak eğitilen Afgan güvenlik güçlerinin Taliban karşısında başarısız olmasından sonra Trump'ın Blackwater'i devreye sokacağı öne sürüldü.

Blackwater'ın kurucusu Erik Prince'in Afganistan'daki 'savaşı özelleştirme' planına Trump'ın destek vereceği iddia ediliyor.

Trump'a rapor hazırlayacaklar

ABD medyasında yer alan habere göre, Prince'in önerisi kabul edilirse Afganistan savaşında ABD askeri birliklerinin yerini doğrudan
Trump'a rapor verecek
ABD elçisi için çalışacak özel paralı askerler alacak.

Trump'ın ulusal güvenlik ekibinin, askeri yetkililerin ve kongre üyelerinin bu öneriyle ilgili endişeli oldukları ifade edildi.

ABD Taliban ile masaya oturdu

Prince, Trump'ın özelleştirme planına karşı çıkan danışmanlarının, Taliban ile barış görüşmeleri için gösterdikleri çabalarla başkana sanki barış çok yakınmış gibi "
pembe bir tablo
" çizdiklerini öne sürdü.

Afganistan'dan tamamen çekilebilir

Danışmanlarının, Trump'ın Afganistan'daki savaşla ilgili sabırsız davranarak Prince'in planı gibi önerileri ciddi şekilde düşünmesinden ya da Afganistan'dan tamamıyla çekilmesinden kaygı duydukları belirtildi.

Prince, önerisiyle ilgili Trump ile doğrudan konuşmadığını fakat dikkatleri çekmek için gelecek günlerde medya kampanyası başlatmayı planladığını dile getirdi.

ABD'li üst düzey bir yetkili ise Trump'ın, Afganistan'a ABD birlikleri yerine özel paralı askerlerin getirilmesiyle,
ABD yönetimi kaynaklarının kullanımının azalacağını ve ABD'nin tasarruf edeceğini
öne sürdüğü Prince'in kendi çektiği videonun ardında özelleştirmeye tekrar ilgi gösterdiğini söyledi.

Prince, planıyla ilgili yakın zamanda Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bazı yetkililerle görüşmeyi istediğini kaydetti.

Öte yandan, Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, Erik Prince'in önerisi üzerinde düşünülmediğini ifade etti.

Sözcü, Trump'ın diğer birçok ABD'li gibi Afganistan'da daha fazla gelişme görmek istediğini, Afganistan'dan çekilmenin teröristler için güvenli bölgelerin yeniden ortaya çıkmasına yol açacağının, Amerikan ulusal güvenliğini ve pek çok hayatı tehlikeye atacağının farkında olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığından bir yetkili de Prince'in önerisinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

ABD'nin Afganistan'da yaklaşık 15 bin askeri bulunuyor.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026