Belçika'da Batı Nil virüsü vakası 10'a yükseldi

17:07, 17/09/2026, Perşembe
AA
Belçika'da Batı Nil virüsü vakası 10'a yükseldi
Sağlık yetkilileri, virüsün kuşlar ve sivrisinekler arasında dolaşımda olduğunu açıklamıştı. Yetkililer, ekime kadar yeni vakalar görülebileceğini ancak toplum genelindeki riskin düşük olduğunu belirtmişti.

Belçika'nın Flaman bölgesi ve başkent Brüksel'de, Batı Nil virüsü kaynaklı olduğu değerlendirilen yeni vakaların tespit edilmesiyle ülke genelindeki sayı 10'a yükseldi.

Resmi haber ajansı Belga'ya göre Flaman Bakım Dairesinden yapılan açıklamada, bölgede görülen kesinliği yüksek veya olası vaka sayısının 8'e yükseldiği bildirildi.

Açıklamada, geçen haftanın sonunda açıklanan 5 olası vakaya ek olarak Anvers ve Flaman Brabant vilayetlerinde 3 kişinin daha virüse yakalandığının değerlendirildiği belirtildi.

Hastalardan birinin nörolojik belirtiler nedeniyle hastaneye kaldırıldığı, ancak iyileşme sürecinde olduğunun kaydedildiği açıklamada, Brüksel bölgesinin sağlık kurumu Vivalis de 2 kişinin virüsü yerel olarak kaptığının değerlendirildiğini açıkladı.

Söz konusu kişilerden Brüksel'de yaşayan biri sağlığına kavuşurken, diğer vakanın ise ülkesine dönen İtalyan bir turist olduğu, bu kişide ağır belirtiler görülmediği belirtildi.

Böylece, ülke genelinde Batı Nil virüsü kaynaklı olduğu değerlendirilen yeni vaka sayısı 10'a yükselmiş oldu.

Belçika'da geçen hafta ilk kez ülke içinde bulaştığı değerlendirilen Batı Nil virüsü vakaları bildirilmişti. Anvers ve Flaman Brabant vilayetlerinde belirlenen 5 olası vakadan 4'ünde nörolojik belirtiler görülmüş, bir kişi hastaneye kaldırılmıştı.

Sağlık yetkilileri, virüsün kuşlar ve sivrisinekler arasında dolaşımda olduğunu açıklamıştı. Yetkililer, ekime kadar yeni vakalar görülebileceğini ancak toplum genelindeki riskin düşük olduğunu belirtmişti.

Batı Nil virüsü

Çoğunlukla "Culex" cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı herhangi bir aşı bulunmadığı için sivrisinek ısırıklarına karşı korunma tavsiye ediliyor.

Sivrisinek ısırığından itibaren kuluçka süresinin 2 ile 14 gün arasında değiştiği, bağışıklığı zayıf olanlarda bu sürenin 21 güne çıktığı belirtiliyor.

Virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık yüzde 80'inde herhangi bir belirtiye rastlanmadığı, hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde ise ateş, halsizlik, bulantı-kusma, baş ve kas ağrısı gibi semptomların görüldüğü ifade ediliyor.

Başlangıçta yalnızca Afrika'da görülen virüs, zamanla Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine yayıldı.


Avrupa'da Batı Nil virüsü alarmı: Belçika'da ilk kez yerel kaynaklı vakalar tespit edildi
Dünya
Avrupa'da Batı Nil virüsü alarmı: Belçika'da ilk kez yerel kaynaklı vakalar tespit edildi
65 yaş üstü için ölümcül: Yunanistan'da virüs alarmı devam ediyor
Hayat
65 yaş üstü için ölümcül: Yunanistan'da virüs alarmı devam ediyor
Hırvatistan'da bu yıl içinde 10 Batı Nil virüsü vakası tespit edildi
Dünya
Hırvatistan'da bu yıl içinde 10 Batı Nil virüsü vakası tespit edildi

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026