|

İsrail'in Bekaa operasyonu ASALA'nın sonunu getirdi

Amerikan Yahudi Komitesi Direktörü Barry Jacobs, İsrail'in 1982'de Bekaa'ya yaptığı operasyondan sonra ASALA'nın Türklere yönelik saldırılarının kesildiğine işaret ederek, "Bu tarihten sonra İsrail-Türkiye ilişkileri ivme kazandı" dedi.

Ali Akel
00:00 - 22/02/2008 пятница
Güncelleme: 16:40 - 22/02/2008 пятница
Yeni Şafak
İsrail'in Bekaa operasyonu ASALA'nın sonunu getird
İsrail'in Bekaa operasyonu ASALA'nın sonunu getird

ABD'deki etkili Yahudi lobi kuruluşlarından olan Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) Stratejik Çalışmalar Direktörü Barry Jacobs, İsrail'in, Lübnan'da bulunan Bekaa'ya 1982'de yaptığı operasyondan sonra Ermeni örgütü ASALA'nın Türklere yönelik saldırılarının kesildiğine işaret ederek, bu tarihten sonra İsrail-Türkiye ilişkilerinin ivme kazandığını söyledi. Jacobs, Ermeni Soykırım Tasarısı ile ilgili olarak da, "Böyle bir konu gündeme geldiğinde Türkiye nerede diye haritayı açıp bakmaları gerekir" dedi.

Washington'daki etkili Yahudi lobi kuruluşlarını başında gelen AJC'nin Direktörü Barry Jacobs, önceki gün Rumi Forum'da "İsrail-Türkiye İlişkileri ve ABD" başlıklı bir sunumda bulundu. İsrail'i tanıyan ilk devletlerden birisinin Türkiye olduğunu ve İsrail-Türkiye ilişkilerinin eskiye dayandığını ifaden Jacobs, belirli dönemlerde yaşanan bazı olayların her iki ülkeyi daha da yakınlaştırdığını söyledi.

1973 Arap-İsrail savaşı ve 1990-91'de SSCB'nin çöküşüyle birlikte bölgede yeni dengelerin oluştuğunu belirten Jacobs, bugün her iki ülkenin ilişkilerinin de gayet iyi olduğunu söyledi.

İki ülke siyasi ilişkilerini yanı sıra özellikle Türk ordusunun modernleşme çabaları çerçevesinde askeri ilişkilerinde oldukça güçlü olduğunu belirten Jacobs, özellikle emekli Orgeneral Çevik Bir zamanında askeri ilişkilerin ileri düzeylere ulaştığını kaydetti.


BEKAA OPERASYONU ASALA'YI BİTİRDİ

İsrail'in 1982'de, Ermeni örgütü ASALA'nın da kamplarının bulunduğu Bekaa'ya yönelik gerçekleştirdiği operasyonla burayı adeta darmadağın ettiğini ve örgütün Türklere yönelik saldırılarının bundan sonra kesildiğini söyleyen Jacobs, bu tarihten sonra her iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da hız kazandığını ifade etti.

İsrail'in direk bu örgüte yönelik herhangi bir operasyonda bulunup bulunmadığı konusundaki sorulara Jacobs, bu konuda kesin bir bilgisi olmadığını ama sonuç itibariyle buradaki diğer unsurlar gibi sözkonusu örgütün de bir şekilde mevcudiyetini yitirdiğini dile getirdi.

ABD Kongresi Dışilişkiler Komitesi'nde kabul edilen Ermeni Soykırım Tasarısı'nın da hata olduğunu söyleyen Jacobs, "1915'te ne olduğunu söylemek ABD Kongresi'nin işi değil. Ben de tarihçi değilim. Ancak böyle bir konu gündeme geldiğinde reel davranmak gerekir. Bu konu gündeme geldiğinde Türkiye nerede diye haritayı açıp şöyle bir bakmaları gerekir" dedi. Jacobs, Türkiye'nin Ermenistan'la ilişki geliştirmesinin sorunun çözümünü daha da kolaylaştırabileceğini de ifade etti.

Türkiye'nin ABD'de güçlü bir lobisi olmadığını ancak Yahudi lobilerinin ABD Kongre'sinde Türkiye için çok önemli lobi faaliyetleri gereçekleştirdiğini kaydeden Barry Jacobs, AK Parti hükümetinin özellikle ekonomi ve AB'ye girme yönündeki icraatlarını övdü. Bugünlerde gündemde olan başörtüsü, 301. madde gibi konuların ABD-Türkiye ilişkilerini dışında, tamamen Türkiye'nin iç politikasıyla ilgili olduğunu belirten Jacobs, Mart ayı içerisinde bir grupla birlikte Türkiye'ye ziyarette bulunacakların söyledi.

16 лет назад