|

Kısa sürede açmak istiyoruz

Yeni Şafak’a konuşan Irak Ulaştırma Bakanı Nasser Bandar, Ovaköy Sınır Kapısı’nı en yakın zamanda açmayı istediklerini söyledi. Bandar, “Türkiye’ye geçişlerin kolay olması bizim diğer ülkelerle bağlantımızı da sağlıyor. Uzun bir süredir çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki ay sonuçlarını alacağız” dedi.

Hatice Saka
00:00 - 3/03/2021 Çarşamba
Güncelleme: 05:40 - 3/03/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Irak Ulaştırma Bakanı Nasser Bandar, Yeni Şafak’a açıklamalarda bulundu.

FOTOĞRAF: SEDAT ÖZKÖMEÇ
Irak Ulaştırma Bakanı Nasser Bandar, Yeni Şafak’a açıklamalarda bulundu. FOTOĞRAF: SEDAT ÖZKÖMEÇ
Irak Ulaştırma Bakanı Nasser Bandar, önümüzdeki aylarda hem kara hem havayolu ulaşımı açısından Türkiye ile önemli adımlar atılacağını dile getirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile görüşen Bandar, önceliklerinin demiryolu hattı olduğunu söyledi.
Bandar, Ovaköy Sınır Kapısı’nın kısa süre içerisinde açmayı arzuladıklarını dile getirdi.

TİCARETİ YENİDEN CANLANDIRACAK

  • Bir dizi temaslar için Türkiye’de bulunan Nasser Bandar, Yeni Şafak’a açıklamalarda bulundu. Habur sınır kapısına ek olarak yeni bir gümrük kapısının açılması konusunda çalışmaların hız kazandığı aktaran Bandar,
    “Irak’tan Türkiye’ye ulaşımın kolaylaşması her iki ülke için büyük önem arz ediyor. Türkiye’ye geçişlerin kolay olması bizim diğer ülkelerle olan bağlantımızı da sağlıyor. Uzun bir süredir çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki ay sonuçlarını alacağız. Hem kara hem havayolu ulaşımı açısından çok iyi bir noktaya ulaşacağımızı düşünüyorum”
    dedi.

DEMİRYOLU HATTI ÖNCELİĞİMİZ

Doğrudan demiryolu bağlantısı kurulmasının öncelikleri olduğunun altını çizen Bandar,
“Bağdat’ı Musul’a bağlayan demiryolunun onarılması ve oradan da Türkiye’ye kadar uzatılması projesinde ilk çalışmaları başlamıştı. Demiryolu önceliğimiz çünkü bölge şartları açısında en hızlı ve güvenli yol. Fav Limanı’ndan ve Basra’dan geçerek Bağdat’a oradan da Türkiye sınırına kadar uzanacak bir demir yolu hattı düşünüyoruz. Hali hazırda bu demir yolu ile ilgili çalışmalarımız sürüyor”
diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Irak Ulaştırma Bakanı Nasser Bandar ve heyeti ile İstanbul’da bir görüşme gerçekleştirmişti. İki bakan da Türkiye-Irak arasında doğrudan demiryolu bağlantısı kurulmasının da öncelikleri olduğunu dile getirmişti.

PKK’YA SİLAH SEVKİYATINI ENGELLEYECEK

  • Ovaköy sınır kapısı açılırsa Türkiye doğrudan Irak’taki Bağdad yönetimiyle ticaret yolunu açılacak.
    Aynı zamanda Türkiye’nin Irak’a ihracatının yüzde 25 ile 50 arasında artacağı tahmin ediliyor.
    Habur’dan sonra Irak’a doğrudan geçişi sağlayacak Ovaköy Sınır Kapısı ile Irak’ın kuzeyinden Suriye’deki terör örgütlerine yapılan silah ve mühimmat sevkiyatının da sonlandırılması hedefleniyor.

Irak politikası başkanla değişmiyor

Nasser Bandar, yeni Amerikan yönetimindeki koltukta isim değişse bile siyasetin aynı kaldığına dikkat çekti. Bandar,
“Irak’taki hükümetin önünde çözülmesi gereken birçok sorun var. Güvenlik, ekonomik sorunlar ve korona salgının getirdiği sıkıntılar gibi konuları sayabiliriz. Bu bağlamda Amerika ve Irak arasında yapıcı ilişkiler kurulmasını onların iktisat, kültür ve bilim alanındaki tecrübelerinden faydalanabileceğimiz bir zemin olmasını elbette isteriz”
dedi.

Sincar Iraklılara aittir

  • Iraklı Bakan, Sincar konusunda ise şunları dile getirdi:
    “Sincar Iraklıların ve onların olmaya devam edecek. PKK sorunun çözülmesi için Türkiye ve Irak’tan siyasilerin görüşmeleri devam ediyor. Sincar’ın bu süreçten çıkacağını konusunda umutluyum. Bakanlık olarak bizim odaklandığımız konu yeni demiryolu hayata geçtiğinde Sincar’a yakın bölgelere büyük fayda sağlamasıdır.”

DEAŞ’ın yıkımını sileceğiz

DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin Irak’ta yol açtığı tahribatın kalıntılarını sileceklerini kaydeden Bandar,

“Eski demiryollarının ihya edilip yeniden işletilmesinin hem sivil halkın kullanımı hem ticari nakliyat için lüzumunu biliyoruz”

dedi.

#Ovaköy
#Sınır Kapısı
#Nasser Bandar
#Irak
#Türkiye
3 yıl önce