|

Darbenin adı Harekat Yıldırım

FETÖ'cü silahlı kalkışmanın en önemli belgelerinden birisi ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı'nda “Harekat Yıldırım” koduyla hazırlanan, “Karargah sorumluluklarının belirlenmesi” konulu belge, saat 21.30'da tüm karargahlara gönderilmiş.

Yeni Şafak
04:00 - 19/07/2016 Salı
Güncelleme: 12:09 - 19/07/2016 Salı
Yeni Şafak

TSK içerisindeki FETÖ'cü bir grup askerin darbe kalkışması milletin desteğiyle püskürtülürken, 15 Temmuz gecesi yaşananlarla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca "vatana ihanet ve Anayasayı ihlal" suçundan başlatılan soruşturma kapsamında, gerçekleştirilen operasyonlarda önemli belgele ulaşıldı. Bunlardan birisi de Genelkurmay Başkanlığı'nda hazırlanan ve ihanet kalkışmasının habercisi olan belge. 15 Temmuz'da saat 21.30'da faks çekilen belgenin "gereği" kısmında "Harekat Yıldırım" ifadesi yer alıyor.



İHTİYAÇ HALİNDE YENİ 'ATAMA'


“Gizli" ibareli belgenin “dosya numarası" kısmında yer alan “YSK" ibaresi ise dikkat çekiyor. Bu da belgenin “Yurt Sulh Komitesi" adıyla hazırlandığı ortaya koydu. “Konu" başlıklı bölümünde ise “Karargah sorumluluklarının belirlenmesi" denilen belgede, şu ifadeler kullanıldı: “Ülke genelinde meydana gelen ani gelişmeler kapsamında karargahların eksiksiz güvenliğini sağlamak ve işlerliğini devam ettirmek maksadıyla, aşağıda belirtilen personel hizalarındaki karargahlara genel karargah sorumlusu olarak görevlendirilmiştir. Söz konusu personelin kendilerine tevdi edilen görevlerini yerine getirmesi maksadıyla her türlü tedbiri almaya ve mevcut atamalara bağlı kalmaksızın ihtiyaç duyulan görevlendirmeleri yapmaya yetkilendirildiği..."


Söz konusu görevlendirme belgesinin karargahlara ulaşmasının ardından ise kalkışma için harekete geçildi. FETÖ'cü askerler ilk olarak, darbe girişimi Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kapattı.



ADIM ADIM UYGULADILAR


Daha sonra da üs olarak kullanılan ve Genelkurmay Başkanı Orgeral Hulusi Akar ile kuvvet komutanlarının rehin tutulduğu Akıncılar 4. Ana Jet Üssü'nden F-16 ile helikopterler havalandı. Ancak söz konusu FETÖ'cü kalkışma milletin zaferiyle önlendi.



Genelkurmay, kuvvet komutanlıkları ve Jandarma ile Sahil Güvenlik Komutanlığı Karargahı'na gönderilen belgeyi Kurmay Albay Cemil Turhan, “Yurtta Sulh Komitesi" Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç kaleme aldı. İşte söz konusu karargahlar ve görevlendirilen darbeci askerler:



*Genelkurmay Başkanlığı Kararganı -


Tuğgeneral Mehmet Partigöç


*Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı -


Tuğgeneral Erhan Caha


*Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı -


Tuğamiral İrfan Arabacı


*Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı -


Hava Kurbay Albay İlhan Karasu


*Jandarma Genel Komutanlığı Karargahı -


Tuğgeneral Faruk Bal


*Sahil Güvenlik Komutanlığı Karargahı -


Sg. Yb. Mustafa Şaban Gümüşiğne




#FETÖ
#Darbe planı
#Harekat Yıldırım
8 yıl önce