|

Menderes'i asanların zihniyeti hâlâ yaşıyor

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de demokrasi için çok bedel ödendiğini ifade ederek, 'Adnan Menderes'i idam sehpasına çıkaranların zihniyeti hâlâ yaşıyor. Hâlâ bedel ödetmeye çalışıyorlar. Demokrasiye gölge düşürmenin yollarını arıyorlar” dedi.

Erhan Seven
00:00 - 10/03/2009 Salı
Güncelleme: 02:36 - 10/03/2009 Salı
Yeni Şafak
Menderes'i asanların  zihniyeti hâlâ yaşıyor
Menderes'i asanların zihniyeti hâlâ yaşıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan, demokrasi için çok bedel ödendiğini “Adnan Menderes'i idam sehpasına çıkaranların zihniyeti hâlâ yaşıyor” dedi. Partisinin Aydın'da düzenlediği mitingde konuşan Başbakan Erdoğan, sözlerine “merhum Adnan Menderes'in şehrini selamlıyorum” diyerek başladı. Türkiye demokrasi için bedel ödemediğini iddia edenlerin olduğunu belirten Erdoğan, “Türkiye demokrasi için ağır bedeller ödedi. İşte Aydın bunun şehridir. Bu ülkede milletin hür iradesiyle seçilmiş, milletin tercihiyle gelmiş Başbakan'ı, merhum Adnan Menderes'i ve bakanlarını idam sehpasına çıkarttılar. Onların kanıyla, onların canıyla demokrasinin bedelini ödedik. Aydınlı kardeşim dikkat etsin. O zihniyet hâlâ yaşıyor. O zihniyet hâlâ var. Hâlâ bedel ödetmeye çalışıyorlar. Demokrasiye gölge düşürmenin yollarını arıyorlar'” diye konuştu

MİLLİ İRADEYİ YOK SAYDILAR

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ve AB'ye katılım yolunda anayasal değişikliklerle ilgili çabalarının engellenmeye çalışıldığını anlatarak, “Cumhurbaşkanı seçeceğiz dedik, 'Seçemezsiniz' dediler. Ama ne oldu? Millete gittik. Millet bu defa ne dedi? 'Bu kadar mı istiyorsunuz alın size o kadar' dedi. 'AB katılım yolunda anayasal değişiklikler yapacağız' dedik, 'hayır yapamazsın' dediler. 'Milli irade her şey değildir' dediler. 'TBMM her şey değildir' dediler. 'Sayısal çoğunluk bir şey ifade etmez' dediler. Daha da ileri gittiler. Bu millete 'Göbeğini kaşıyan adam, bidon kafalılar' dediler. Yandaş medyalarını yanlarına aldılar. Onlarla, kiralık kalemşörlerine yazdırdılar. Ne derlerse desinler. Asıl söz burada' dedi.

MİLLETİN AVUKATIYIZ

Partisinin “belli çıkar çevreleri tarafından, medyanın talimatıyla kurulmadığını, AK Parti'yi milletin kurduğunu” dile getiren Erdoğan, “Millete hizmet uğruna, her tür zorluğu, sıkıntıyı göğüslemeyi göze aldık. Demokrasi dışı her müdahaleyi göğüslemek için, millet tercihini yok sayanlarla mücadele için demokrasilerde hak ve özgürlükler için yola çıktık. Tıpkı merhum Adnan Menderes gibi. O 'yeter söz milletindir' demişti. Biz 'Yeter, söz de karar da milletindir' dedik. Demokrasi için mücadeleye devam. Ne tür engeller olursa olsun; çetelerle, mafyayla, karanlık odaklarla, hukuk dışılıkla mücadeleye devam ediyoruz. Ama sayın Baykal çıkıyor 'ben' diyor 'bu çetelerin avukatıyım' dedi. Ben milletimin avukatıyım. Farkımız bu. Milletimiz için, milletle birlikte” şeklinde konuştu.

BELEDİYECİLİĞİ BİLİYORUZ

Erdoğan, İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde de çeşitli açılış törenlerine katıldı. Gittikleri her yere gerçekten modern şehirciliği götürdüklerini belirten Erdoğan, “Ben belediye başkanlığından geldim, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan geldim. Damdan düşmedim. Dolayısıyla biz belediyecilik noktasında şehirlerin değişimine çok önem veriyoruz” dedi.


1 ayda 23 bin kilometre yol


Başbakan Erdoğan, 8 Şubat-7 Mart 2009 tarihleri arasında 30 mitinge katıldı, 3 bin 588 de açılış yaptı. Derlenen bilgilere göre, partisince düzenlenen miting ve açılışlar maratonuna 8 Şubat 2009 tarihinde Kocaeli'nden başlayan Erdoğan, yaklaşık 1 aylık süre içinde 30 ili ziyaret etti. 8 Şubat- 7 Mart 2009 tarihleri arasında Başbakan Erdoğan, katıldığı 30 miting için 23 bin 154 kilometre yol kat edildi. Erdoğan, mitinglerde 27 saat 48 dakika konuşma yaptı ve bu süre içerisinde 3 bin 588 açılış yapıldı.


Başkanın ailesine başsağlığı ziyareti


Başbakan Erdoğan, mitingin ardından Aydın Devlet Hastanesi'ne giderek, kalp krizi geçirerek vefat eden Yazıkent Beldesi Belediye Başkanı ve AK Parti adayı Ahmet Oğuzhan'ın ailesine başsağlığı diledi. Başhekim Niyazi Kocakaplan'dan bilgi alan Erdoğan, hastane çıkışında gazetecilere açıklama yaptı. Erdoğan, Oğuzhan'ın kalp krizi geçirdiğini belirterek, “Buraya maalesef alandan son nefesini vermiş olarak geldi. Burada yapılacak herhangi bir şey de kalmadı. Arkadaşlarımız baktılar ama ne yazık ki ebediyete intikal etmiş. Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesine, camiamıza sabırlar diliyorum” diye konuştu. Başhekim Kocakaplan da daha önce bir kalp ameliyatı geçiren Oğuzhan'ın hastaneye geldiğinde kalbinin durmuş halde olduğunu söyledi. Kalbe pil taktıklarını fakat hastanın müdahaleye cevap vermediğini anlatan Başhekim Kocakaplan, Oğuzhan'ın hayatını kaybettiğini belirtti.


AK Parti hizmetle anılıyor


Başbakan Tayyip Erdoğan, Ankara'da Pursaklar Aile Yaşam Merkezi'ni açtı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile birlikte açılışı yapan Erdoğan, AK Parti'nin hizmetleriyle anıldığını, ancak muhalefetin ise çamur ve iftira atma siyaseti yaptığını belirtti. Anamuhalefetin yandaş medyası ile birlikte hareket ettiğini söyleyen Erdoğan, "Bu yandaş medya, 'acaba AK Parti'ye nasıl darbe vururuz' diye gayret gösteriyorlar. İftira ve çamur atma siyasetiyle bu ülkede siyaset yapılmaz" dedi. CHP ve MHP'nin ruh ikizi olduğunu kaydeden Erdoğan, "Al birini vur ötekine. Şimdi IMF'ye vurup duruyorlar. Biz mi IMF'ye üye olduk. 50 yıldır Türkiye buraya üye. MHP'nin iktidarda olduğu dönemde IMF'ye borç 23.5 milyar dolardı. Şimdi ise biz ödedikten sonra 8 milyar dolara düştü" dedi.


15 yıl önce