|

Son ses kaydı: Tırmanıyoruz

İran’da düşen Türk jetinin kaptan pilotu Beril Gebeş’in 8 Mart günü İstanbul’dan kalkarken kule ile yaptığı telsiz görüşmeleri ortaya çıktı. Beril Gebeş son ses kaydında yer kontrol ile telsiz irtibatı sağlayarak 5 bin feete tırmandığını söylüyor. Kule ise 6 bin feet kadar izin veriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 07:00 - 14/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Başaran Holding’e ait Türk uçağı İran topraklarında düşmüştü.
Başaran Holding’e ait Türk uçağı İran topraklarında düşmüştü.

İran’da düşen Türk jetinin kaptan pilotu Beril Gebeş’in 8 Mart günü İstanbul’dan kalkarken kule ile yaptığı telsiz görüşmeleri ortaya çıktı. Beril Gebeş son ses kaydında yer kontrol ile telsiz irtibatı sağlayarak uçağının motorunu çalıştırmak için izin istiyor. Bir süre sonra kalkışı gerçekleştiren Gebeş, bu kez de uçağı tırmandırmak için kule ile irtibata geçiyor. Kuleye kalkıştan sonra 5 bin feet’e tırmandığını söyleyen kaptan pilot, daha fazla yükselmek için onay bekliyor. Konuşma kulenin 6 bin feet’e tırmanma izni vermesiyle son buluyor.

TÜRK JETİ ACİL İNİŞ İSTEMEDİ

İran’da düşen Türk uçağının kazadan önce acil iniş izni istediği ancak İranlı yetkililerce iniş izni verilmediği iddiaları üzerine İran Sivil Havacılık Kurumu Halkla İlişkiler Direktörü Rıza Caferzade bir açıklama yaptı. İddiayı yalanlayan Caferzade, “Türk uçağı pilotu acil iniş izni istemedi. İran tarafından pilot ile gerekli işbirliği yapılmıştı. Türk uçağının pilotu teknik arızadan ötürü irtifa azaltma isteğinde bulundu. Ancak irtifa azaltırken radarlardan kayboldu. Dolayısıyla böyle bir iddianın yapılması kamuoyunu olumsuz yönde etkileyen gereksiz yalan bir iddiadır” dedi.

Yakınları DNA örneği verdi

İran’da Başaran Holding’e ait düşen Türk uçağında yaşamını yitirenlerin yakınları, cenazelerin teşhisi için İstanbul Adli Tıp Kurumuna gelerek DNA örneği verdi. DNA örneklerinden elde edilecek sonuçların İranlı yetkili makamlara gönderileceği ve İran Adli Tıp Kurumunda bulunan cesetlerden alınan DNA profili ile karşılaştırılacağı belirtildi. Cenazelerin kimlik tespitinin ardından İstanbul’a gönderilerek, Adli Tıp Kurumuna getirilmesi ve yeniden otopsi yapılması bekleniyor.


20 yılda 15 kaza

İran’da önceki gün jetinin düşmesi sonucu, 11 kişi hayatını kaybetmişti. Olay, Türkiye’deki iş jetlerinin durumunu gündeme getirdi. Edinilen bilgiye göre, 1998-2017 yıllarında 14 Türk tescilli iş jeti kazası meydana geldi. Bunlara İran’daki kaza da eklenince sayı 15’e yükseldi. Söz konusu kazaların 10’u Türkiye’de gerçekleşirken, diğerleri Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan ve son olarak da İran oldu. Kazalarda geçtiğimiz güne kadar ölü ya da yaralı sayısı istatistiklere yansımadı.

#Jet
#İran
#Mina Başaran
6 yıl önce