|

Türk buldu Amerikalı alkışladı

Türk bilim insanları, yaklaşık beş bin yıllık tarihi olan ve literatürde 'Tamamlayıcı Tıp' olarak bilinen 'Refleksoloji'nin uygulama metodunu geliştirerek, daha hızlı sürede tedaviden yanıt alınmasını sağladı

00:00 - 12/03/2011 Cumartesi
Güncelleme: 23:39 - 11/03/2011 Cuma
Yeni Şafak
Türk buldu  Amerikalı alkışladı
Türk buldu Amerikalı alkışladı

Psikolog ve Refleksoloji Uzmanı Esat Başaran, refleksolojinin ayaklarda, bedenin tüm bölgelerine, organlarına ve sistemlerine karşılık gelen refleks noktalarına, el ve parmaklarla uygulanan bir baskı tekniği olarak tanımlandığını ve birçok hastalığın tedavisinde uygulandığını söyledi.

ÖNEMLİ ARAŞTIRMA

Belçika'da refleksoloji eğitimi alarak Türkiye'de bu konuda çalışmalar yapan Başaran, Atatürk Üniversitesi'nden Halil Tabur ile bölgelerin belirlenmesi ile ilgili Prof. Dr. Şenol Dane danışmanlığında bir araştırma yaptıklarını ve yeni bir sav ileri attıklarını anlattı.

Refleksoloji alanına ilişkin yaptıkları araştırma sonunda her iki ayakta da aynı organların bulunduğunu, fakat farklı işlevleri olduğunu savunduklarını ifade eden Başaran, çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi: 'Bu kuramı, vücudumuzdaki sinir sistemine dayandırdık. Vücuttaki organları kontrol eden Sempatik ve Parasempatik sinir sisteminin uzantıları ayaklarımızda, ellerimizde, kulaklarda ve gözlerimizde son buluyor. Dolayısıyla bu bölgelerdeki ilgili noktalar uyarıldığında, aynı zamanda sempatik ve parasempetik sinir sistemi devreye giriyor. Yani sağ ayaktaki bölgeler uyarıldığında beynin sol yarım küresi uyarılıyor ve sempatik sistem devreye giriyor; sol ayaktaki bölgelere bası uygulandığında beynin sağ yarım küresini uyarılıyor ve parasempatik sinir sistemi devreye giriyor.

Bundan önceki refleksoloji haritalarında, kalp vücudun sol tarafında olduğu için ayaktaki kalp bölgesi de sol ayakta yer alıyor ve sağ ayakta kalp bulunmuyordu” dedi.


Felçli ve engellilere umut ışığı

Çalışmaları sonrasında refleksolojide dünya otoritesi olarak kabul edilen Amerikalı Dr. Kevin Kunz'un kendilerini tebrik ettiğini anlatan Başaran, bu alanda 14 kitabı bulunan ve ders kitabı olarak okutulan Kunz'un çalışmaları hakkında kendileriyle görüştüğünü söyledi. Başaran, Japonya'da icat edilen Refleksoloji MR'ı sayesinde bu kuramın ispatlandığını vurgulayarak, 'Bu buluş sayesinde refleksoloji, felçli hastalarda dünyanın en etkili tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kayda geçti. Birçok felçli ve engelli vatandaşımız umut ışığı oldu' diye konuştu.



13 yıl önce