|

Menajerlerin kulüpler üzerindeki etkisi: Raiola ve Mendes örneği

Transfer sezonunun açılmasıyla beraber menajerlerin kulüpler üzerindeki etkileri bir kez daha gündeme geldi. Özellikle bir takımda birden fazla oyuncusu bulunan menajerlerin kulübü etki altına alması kaçınılmaz oldu.

Yeni Şafak
17:05 - 29/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 19:57 - 29/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Raiola, Paul Pogba'nın Manchester United'a transferinde aldığı komisyonla gündeme gelmişti.
Raiola, Paul Pogba'nın Manchester United'a transferinde aldığı komisyonla gündeme gelmişti.

Futbolda yaz transfer dönemi resmen başlarken, menajer tartışması da alevlendi.

Fransız spor gazetesi L'Equipe'in derlediği haberde, endüstriyelleşen futbolda belli başlı takımların futbol piyasasında hegemonya kurduğu gibi bazı menajerlerin de kulüplerdeki ağırlığı yadsınamıyor. Avrupa futbolunun önde gelen isimlerinin danışmanlığını yapan Mino Raiola ve Jorge Mendes ise bu alanda başı çeken menajerler olarak göze çarpıyor.

Raiola-Milan gerilimi oyunculara yansıyabilir

Milan forması giyen ve transfer piyasasında adından sıkça söz edilen İtalyan kaleci Gianluigi Donnarumma'nın kulübüyle sözleşme uzatma teklifini reddetmesinin ardından menajeri Raiola ile Milan'ın arası açılmıştı.

Başka kulüplerde de aktif

Adı Milan'la gündeme gelen menajer Mino Raiola'nın başka takımlarda da birden fazla oyuncusu bulunuyor. Örneğin Hollanda 1. Lig ekibi PEC Zwolle'ün tam 6 oyuncunun menajeri Raiola. Bu durum kulüple Raiola arasında sıkı bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor.

Aynı şekilde Zwolle takımının antrenörü Ron Jans geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, "Kulübümüz Raiola ile iyi ilişkiler içerisinde. Bunda şüphe yok. Kendisine teşekkür ediyoruz. Normalde alamayacağımız oyuncuları alabiliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

  • Ünlü menajerin Milan'da 5, Manchester United'da 4 oyuncusu bulunurken, Fransız ekibi PSG'de ise 3 oyuncusu mevcut.

Portekiz'i Mendes domine ediyor

Avrupa ve dünya futbolunda etkili birkaç menajerden biri de Jorge Mendes. Özellikle Portekiz ekipleri Benfica, Porto ve Braga'da oyuncuları bulunan ünlü menajer Real Madrid ve Monaco'da da zaman zaman etkili olabiliyor.

Bir başka örnekte ise, İngiltere 2. Lig ekibi Wolverhampton geçtiğimiz yaz Mendes'in şirketinde hisse sahibi olan bir Çinli yatırım grubuna satıldı.




#Jorge Mendes
#Mino Raiola
7 yıl önce