|

TFF'de istifanın perde arkası

Beşiktaş'a dün yapılan doping baskını TFF'de istifa getirdi. Siyah beyazlıları şaşkına çeviren doping kontrolünün ardından TFF'de yer yerinden oynadı.

Yeni Şafak ve
11:05 - 14/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 11:24 - 14/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
TFF'den istifa sonrası özel açıklama.
TFF'den istifa sonrası özel açıklama.

Beşiktaş'ın Osmanlıspor ile yapacağı maç öncesi dün Ümraniye Nevzat Demir Tesisleri'ne yapılan doping baskını büyük tepki çekmişti. Gelen tepkiler üzerine bugün TFF Doping Kurulu Başkanı ve üyeleri toplu halde istifa etti.



TFF'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı.

  • TFF Dopingle Mücadele Kurulu tarafından dün Beşiktaş ve Osmanlıspor kulübü futbolcularına yapılan müsabaka dışı doping kontrolleri kamuoyu nezdinde tartışma yaratmıştır. Müsabaka dışı doping kontrolleri bu sene test aşamasında olan bir uygulamadır. Dün kulüplerimize yapılan müsabaka dışı uygulama, Dopingle Mücadele Talimatı'nın 13. Maddesi'ne kişisel bir yorum katılarak yapılmış ve maksadını aşan bir uygulama olmuştur.
  • Konuyu değerlendiren TFF Dopingle Mücadele Kurulu başkan ve üyeleri istifalarını vermiş ve istifaları TFF Yönetim Kurulu tarafından 14 Mayıs 2016 tarihinde kabul edilmiştir. Dün alınan numuneler tüm dopingle mücadele uygulamalarında olduğu gibi test laboratuvarlarına gönderilmiştir.

Spor gündemine damga vuran bu gelişme sonrasında yenisafak.com Spor Servisi olarak TFF yetkililerine ulaştık. Yenisafak.com Spor Servisi'nden İbrahim Demir'e konuşan TFF'nin üst düzey yöneticisi durumu 'işgüzarlık' olarak yorumladı.



İsminin açıklanmasını istemeyen TFF'nin üst düzey yöneticisi, Yeni Şafak'a yaptığı özel açıklamada şu ifadeleri kullandı.



'Randevu almak şart değil'

Program dahilinde olan gelecek sene uygulanması düşünülen, bu seneki uygulamalarda da nasıl yapıldığının eğitiminin bir çok takımda yapılmış olduğu bir uygulamaydı. Geçen seneden itibaren FIFA dedi ki, WADA'dan almış olduğu talimat gereği bütün dopingle mücadele kurulları sadece maçtan önce değil de antrenmanlarda da tesislere randevu alarak giderek, gerektiğinde randevu almadan da ama yani istisnai durum olarak değerlendirilmesi itibariyle randevu almadan da gidilebilir diye yapmış.



'Osmanlıspor'dan da numune alındı'Bu arkadaşlar Osmanlıspor'a gitmeye karar vermişler. Tamam olabilir bunda sorun yok. Ama Osmanlıspor'a gidildi diye randevu almadan ki Osmanlıspor'a da randevu alınmamış. Böyle gidildi diye Beşiktaş'a gitmek zorunluluğu diye bir şey yok. Yani bu maçta iki taraftan da örnek almayla eşdeğer bir program değil bu. Böyle olduğu zaman da Osmanlıspor'a alındı hadi gidelim Beşiktaş'tan da alalım denilince sanki bu şekilde bir istisnai durum oluşmuş, bu oyuncular acaba doping yapabililer mi şeklinde gereksiz bir işgüzarlık olmuş.


'Demirören çok kızdı, istifa ettiler'

Belki onlar da bu kadar büyük bir infial olacağını bilmiyor olabilirler. Bu yaşananlardan sonra bu hata sebebiyle yanlış yaptıklarına kanaat getirdiler. Hatamızı biliyoruz istifa etmemiz gerekiyorsa edelim, başkan da kabul etti. Kendileri oluşan tepkilerden dolayı yanlış yaptıkları kanaatine varmışlar ama Demirören, 'kalın devam edin' demedi. Zaten Yıldırım Demirören de bu durumdan hiç hoşlanmadı. Gereksiz yere TFF ile Beşiktaş'ı karşı karşıya getirmeye çalıştılar.



'Mali şube baskını gibi tesis bastılar'

Euro 2016'ya katılan ülkelerin federasyonlarına da dediler ki biz sizin gerek Fransa'daki kampınıza gerekse oyuncularınızın şuan oynadığı kulüp takımlarına gidebiliriz bize yerlerini bildirin. Hatta ilk haber geldiğinde biz zannettik ki Alman Milli Takımı nedeniyle Gomez'e gelindi. Bizimkilerin tutupta böyle bir işe kalkışması işgüzarlık yapacakları ihtimalini bile düşünmedim. UEFA'dan Gomez'e geldiklerini düşündüm. Aklıma bile gelmiyor şampiyonluk maçından önce mali şube baskını yapar gibi tesislere gelmeleri.



'Yanlış yaptılar, cezalarını çektiler'

Yanlış yaptılar cezalarını çektiler. Tepkiler sonrası yanlış yaptıklarının da farkına vardılar. Her maça kimin gideceğine kendi içlerinde karar verip yapıyorlar.



'Yerlerine yeni isimler görevlendirilecek'

Her maçtan evvel örnek alınıyor diye bir şey yok. Bir sezon içinde bir takıma belki 3-4 defa geliniyor. Son maçta doping kurulu belki de çalışmaz o kadar da önemli değil.



Küme düşme hattı riskli diye gidip kimseden örnek alınmıyor. Zaten bunların sonuçları 3 aydan önce gelmiyor. 3 ay sonra çıkacak sonuç o maçı etkilemiyor. İki takım küme düşecek ben gidip numune alayım dopingi engelleyeyim diye bir durum olmuyor. 3 ay sonra sonuç açıklanınca sen doping yaptın küme düş, diğeri lige geri gelsin diye de bir durum olmuyor.



















#TFF
#Doping Kurulu
#Süper Lig
#Beşiktaş
8 yıl önce