|

Yapay zeka tarafından çizilen tablo rekor fiyata satıldı

Yapay zeka tarafından yapılan tablo açık artırmayla rekor fiyata satıldı. New York’ta düzenlenen bir galeride 7-10 bin dolar arası değer biçilen tabloya 432.500 dolarlık teklif geldi.

Yeni Şafak
11:11 - 26/10/2018 Cuma
Güncelleme: 11:17 - 26/10/2018 Cuma
Açık artırmaya çıkarılan Edmond Belamy'nin Portresi isimli tablo tamamen yapay zeka tarafından yapıldı.
Açık artırmaya çıkarılan Edmond Belamy'nin Portresi isimli tablo tamamen yapay zeka tarafından yapıldı.

New York'ta düzenlenen 'Christie's Prints and Multiples' isimli sanat galerisinde, yapay zeka tarafından üretilen ilginç bir tablo vardı. Galerinin resmi sitesinde değeri

7-10 bin dolar

arasında gösterilen Portrait of Edmond Belamy; yani 'Edmond Belamy'nin Portresi' rekor bir teklif aldı.

  • Tablo hiçbir şekilde insan eli değmeden ve Paris’in ünlü sanat merkezlerinden biri olan Obvious tarafından yazılan bir algoritmayla çizildi. Belamy’nin Portresi, açık artırmada büyük ilgi çekti. Müzayedeye katılanlar tabloyu satın alabilmek için birbirleriyle yarışa girdi. Sürecin sonunda 10 bin dolara satılması beklenen tablo, tam 432 bin dolara alıcı buldu.


Obvious'ın ilk tablosu

Obvious’un geliştirdiği algoritma, Generative Adversarial Networks olarak isimlendiriliyor. Bu algoritmaya 14. Yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar çizilmiş 15 binden fazla eser yüklendi. Algoritma eserleri inceleyerek kendi resimlerini çizmeye başladı.

Robbie Barrat bir tweet atarak tabloyu oluşturan algoritmada kendi kodlarının olduğunu söyledi.


Bu arada Obvious’un tablosuyla ilgili en büyük problem ise başka bir yapay zekaya ait kodların algoritmada kullanılmış olması. Ne kadar kodun kullanıldığı tam olarak bilinmiyor ancak sayının biraz ciddi olduğu yönünde görüşler mevcut. 19 yaşındaki Robbie Barrat’ın kodlarının açık kaynak lisansıyla paylaşıldığı biliniyor. Bu nedenle algoritmada kodları kullanılan gencin tablo üzerinde hak iddia etmesi ihtimali belli değil.

#yapay zeka
#tablo
#sanat eseri
6 yıl önce