Emekli Albay Eray Güçlüer ‘Bu yıl onun yılı olacak" diyerek anlattı: Savunma sanayiide dengeler kökten değişiyor

11:181/02/2026, Pazar
G: 1/02/2026, Pazar
Yeni Şafak

Emekli Albay ve Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer TVNET canlı yayınında TUSAŞ tarafından üretilen insansız hava aracı ANKA-3'ü anlattı. Eray Güçlüer, ANKA ailesinin geleceğine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Güçlüer, “Bu yıl ANKA yılı olacak” diyerek yeni nesil projelere işaret etti.

‘TÜRKİYE’Yİ SAHADA FARKLI BİR LİGE TAŞIYOR’

ANKA-3’ün klasik İHA tanımının ötesinde olduğunu vurgulayan Güçlüer, sistemi
“insansız savaş uçağı”
olarak tanımladı. Uçan kanat yapısına sahip platformun, düşük görünürlük ve yüksek operasyonel kabiliyet sunduğunu belirtti.

Uçan kanat yapısına sahip platformun düşük görünürlük ve operasyonel esneklik sağladığını belirten Güçlüer, bu kapasitenin Türkiye’yi sahada farklı bir lige taşıdığını ifade ediyor. ANKA-3’ün 40 bin feet (yaklaşık 13 bin metre) irtifaya çıkabildiğini belirten Güçlüer, sistemin 10 saate kadar havada kalabildiğine ve 0.7 mach seviyesinde hıza ulaşabildiğine işaret ediyor. Bu kombinasyon, platformu hem derin operasyonlar hem de yüksek riskli görevler için öne çıkarıyor.

GÖKYÜZÜNDE YENİ GÜÇ DÖNEMİ BAŞLATILIYOR

Güçlüer’in dikkat çektiği asıl nokta ise ANKA-3’ün tek başına bir proje olmadığı. Güçlüer, daha güçlü motorlarla donatılmış yeni nesil platformlarla ANKA ailesinin devam edeceğini ifade etti. Bu kapsamda ANKA-4’ün, TEI üretimi TF6000 motor ile uçmasının planlandığı ve 2026’da daha yüksek performans değerleriyle sahaya çıkmasının beklendiği belirtiliyor. Artan itki gücüyle birlikte hız, havada kalış süresi ve faydalı yük kapasitesinde ciddi artışlar öngörülüyor.

Bir üst aşamada TF10.000 motorlu ANKA-5 ve daha ileri projeksiyonda TF20.000 motorlu ANKA-6 hedefi bulunuyor. Güçlüer’in değerlendirmesine göre motor gücündeki her sıçrama, platformların menzil, manevra kabiliyeti ve vurucu kapasitesini katlayacak.

ANKA-3 ÖZELLİKLERİ

Yaklaşık 3 bin kilometre menzile sahip

Uydu bağlantılı ve otonom uçuş yapabiliyor

Yaklaşık 1200 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor

Füze ve mühimmat kullanabiliyor

40 bin feet (yaklaşık 13 bin metre) irtifaya çıkabiliyor

10 saate kadar havada kalabiliyor

Azami 0.7 mach hıza ulaşabiliyor

#Eray Güçlüer
#ANKA-3
#Savunma Sanayii
#ANKA-5
#TUSAŞ
#TVNET