|

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ukrayna'da barış planı mesajı: Rusya'nın dışlanması sonuç getirmez

Semih Bozkuş
21:05 - 12/03/2024 Salı
Güncelleme: 21:16 - 12/03/2024 Salı
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel krizlere de neden olan Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin önemli mesajlar verdi. “Büyükelçiler ile İftar” programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki yılı aşkın süredir devam eden savaşta Türkiye'nin barışın sağlanmasına dönük her türlü çabayı sergilediğine vurgu yaparak, "Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi ortaya koyarken Rusya'yı dışlayan barış planlarının sonuç getirmeyeceğini de ifade ettik." dedi. Türkiye'nin her iki ülkeyle diyaloğunun sürdüğünü hatırlatan Erdoğan, barışın tesisi için gayretlerin devam edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen “Büyükelçiler ile İftar” programında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında terör devleti İsrail'in Gazze'deki soykırım saldırılarını sürdürdüğünü, Tel Aviv yönetiminin 'katil' sıfatını gizleyemeyeceğini belirten Erdoğan, katliamın durması adına Türkiye'nin yürüttüğü diplomasi trafiğini anımsattı.

"Rusya'nın dışlanması sonuç getirmez"

İki yıldan fazladır devam eden Ukrayna-Rusya arasındaki savaşta da Türkiye'nin barışın sağlanmasına dönük her türlü çabayı sergilediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede barışın sağlanması için Rusya'nın dışlanacağı bir planın sonuç getirmeyeceğini de vurguladı.

"Barışın tesisi için gayretlerimizi devam ettiriyoruz"

Türkiye'nin Karadeniz'den komşusu olan her iki ülkeyle de diyaloğunu sürdürdüğünü belirten Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cuma günü Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski'yi İstanbul'da misafir ettik. Seçimler sonrasında da Rusya devlet başkanı Sayın Putin'i ağırlayacağız. Karadeniz'de seyrüsefer güvenliğini yeniden tesis etmek ve tahıl ticaretinin güvenli şekilde yapılmasını temin etmek amacıyla çalışıyoruz. Bölgede çatışmaları kızıştıracak, NATO'ya da sirayet etmesine sebep olacak her türlü adımdan uzak durulması gerektiği inancındayız. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmayacağı düsturuyla Rusya-Ukrayna arasında barışın tesisi için gayretlerimizi devam ettiriyoruz."

Erdoğan ve Zelenski cuma günü Dolmabahçe'de bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, cuma günü Dolmabahçe'de bir araya gelmişti.

İki lider, görüşmesinde Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşın seyri, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devam etmesine ilişkin temaslardaki son durum, bölgede kalıcı barış arayışları konularını ele almıştı.

Görüşme sonrası basın açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede barışı sağlamak adına Türkiye'nin hazır olduğunu ifade ederek, "Rusya'nın da dahil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya da hazırız." demişti.

Zelenski ise Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına teşekkür ederek bu desteği çok takdir ettiklerini vurgulamıştı.


#Rusya
#Ukrayna
#Savaş
#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
2 ay önce