|
Türkiye’nin ihracatı

Türkiye ekonomisinin büyümesinde, yüksek GSYH’ye ulaşılmasında ve yüksek kişi başı gelire sahip olmasında ihracatın çok önemli etkisi bulunmaktadır. Çünkü ihracat devam ettikçe ekonomik büyüme devam eder ve ekonomide canlılık sürekli hale gelir.

En önemlisi de Türkiye, dünyanın birçok ülkesine ve bölgesine ihracat yapan ve dünyada farklı bölgelerde veya ülkelerde yaşanılan ekonomik koşullara göre ihracatına yön veren nadir ülkelerden birisi olması nedeniyle de ihracatı ekonominin merkezinde olan bir ülkedir.


2023 YILINDA İHRACAT
Türkiye, 2023 yılında ihracatını geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artırarak yıllık olarak 255 milyar 809 milyon dolara ulaştırdı.
İhracat miktarı hem yaşanılan deprem hem de dünya ekonomisinde devam eden siyasi ve ekonomik belirsizliklere rağmen gerçekleşmesi mevcut ihracat miktarını daha da önemli hale getirmektedir.
Küresel talepte meydana gelen düşüş ve özellikle de ihracatın en fazla yapıldığı Avrupa ülkelerinde meydana gelen yavaşlamaya rağmen Avrupa Birliği (AB) ülkelerine
toplamda gerçekleştirilen 104,3 milyar dolar ihracat ile bu bölge ihracatta ilk sırada bulunmaktadır.
Bununla beraber, gerçekleşen
255 milyar 809 milyon dolar ihracat miktarı Cumhuriyet tarihimizin rekorunu da ifade etmektedir.

İHRACAT VE İLLER
Türkiye’de ihracat yapmayan il olmadığı gibi ihracat için kritik değer olan bir milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayısı 30 olmuştur.

2023 yılında en fazla ihracat yapan 5 il sıralamasına bakıldığında, 59,4 milyar dolarlık ihracatla İstanbul birinci sırada yer alırken, 30,7 milyar dolar ile Kocaeli ikinci sırada, 23,8 milyar dolar ile İzmir üçüncü sırada yer aldı. 17,7 milyar dolarla Bursa dördüncü sırada yer alırken beşinci sırada ise Tekirdağ 12,5 milyar dolarla yerini aldı.


2024 YILINDA İHRACAT BEKLENTİSİ
Orta Vadeli Program’da 2024 yılı için belirlenen ihracatın 267 milyar dolar olacağı öngörülmektedir. Bununla berber, ihracatın kilogram birim kıymeti olan 1,6 dolar değerinin arttırılması önemli bir hedef olmalıdır.

Bunun için de ihracat içindeki yüksek teknolojik ürünlerinin payının yükseltilmesi için adımların hızlandırılması önemlidir.

#ekonomi
#ihracat
#Erdal Tanas Karagöl
4 ay önce
Türkiye’nin ihracatı
Turizm uğruna
Mermer atıklarının muhteşem geri dönüşümü
Tasarruf sandığı
ABD-Çin rekabetinde popülizm, korumacılık ve ulusal güvenlik
‘Şişman Kadın’ kim?