Millet bahçelerinden sonra kent yaşamında yeni bir adım: Bahçeli evler

İhsan Aktaş
İhsan AktaşYeni Şafak Gazete Yazarı
04:00, 21/07/2026, Salı • Yeni Şafak Haber Merkezi
Millet bahçelerinden sonra kent yaşamında yeni bir adım: Bahçeli evler
Arşiv.

Millet Bahçesi fikri, tek bir örnek projeyle başladı; kısa sürede Türkiye’nin en büyük yeşil hareketine dönüştü.

Bugün İstanbul’dan Ankara’ya, Anadolu’nun birçok şehrine kadar uzanan Millet Bahçeleri, milyonlarca insanın nefes aldığı nitelikli yeşil yaşam alanları hâline geldi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre; tamamlanan, yapımı süren ve planlanan projelerle birlikte Millet Bahçelerinin sayısı 500’e, toplam büyüklüğü ise 80 milyon metrekareye ulaştı.

Bugün ortaya çıkan bu yeşil alan, dünyanın birçok küçük ülkesinin yüzölçümünden daha büyük bir büyüklüğe erişmiş durumda.

AK Parti hükümetleri yatırımcı ve kalkınmacı bir anlayışa sahip olduğu için yaptığı işlerin reklamı üzerinde uzun uzun durmuyor; yeni yatırımlara ve yeni projelere odaklanıyor.

Ancak Millet Bahçelerini ziyaret eden milyonlarca insan, bu yatırımların sağladığı huzuru ve ferahlığı her gün yaşamaya devam ediyor.

Bugün İstanbul’un hemen her ilçesinde en az bir Millet Bahçesi bulunuyor. Diğer büyükşehirlerde de birden fazla Millet Bahçesi hizmet veriyor.

Kanaatimce Gaziantep’te şimdi bütün Türkiye’ye örnek olabilecek yeni bir model daha ortaya çıktı.

Yıllar önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığında yaptığımız bir görüşmede, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerin yoğunluğunu dikkate alarak bir öneride bulunmuştum. Anadolu şehirlerinde, geniş arazi imkânı bulunan bölgelerde emekliler ve dar gelirli aileler için uygun fiyatlı arsa ve konut projeleri geliştirilirse, birçok vatandaş büyükşehirlerden ayrılarak kendi memleketinde yaşamayı tercih edebilir demiştim.

BAHÇELİ EVLER

Gaziantep’in Bahçeli Evler projesi başlı başına özgün bir şehircilik modeli olarak dikkat çekiyor.

Şehir merkezine yakın, yeşil bir alanda inşa edilen projede her konutun yaklaşık 50 metrekare bahçesi, 20 metrekare verandası ve 30 metrekare kapalı yaşam alanı bulunuyor. Her evin kendine ait bahçesi var. Daha da önemlisi, dar gelirli bir ailenin satın alabileceği seviyede ekonomik bir maliyet hedefleniyor.

İlk etapta 20 bin konutun yapılması planlanıyor. Kanaatimce bu nitelikte ve uygun fiyat seviyesinde bir projeye 100 binin üzerinde ailenin başvurması sürpriz olmayacaktır.

Anadolu’nun sıcak şehirlerinde insanlar şehir dışında bağ evi veya yayla evi edinerek nefes alabilecekleri bir yaşam alanı oluşturmaya çalışıyor. Ancak herkesin buna imkânı bulunmuyor.

Bahçeli Evler, bu ihtiyaca cevap verebilecek önemli bir model olarak öne çıkıyor. Bu mekânlar gerek altyapısıyla gerek diğer imkanlarıyla dört mevsim kullanılabilecek şekilde tasarlanıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin projeyi şu sözlerle anlatıyor:

“Bunun içerisinde bir ailenin yemeğini yiyip kahvaltısını yapacağı bir mekân var. Üstte de nenenin, dedenin ve torunun birlikte kalabileceği odalar bulunuyor. Önünde ise bostanımız var. Çocuklarımız domates nasıl yetişir, biber fidesi nedir, salatalığın kokusu nasıldır, Antep biberinin farkı nedir; bunların hepsini yaşayarak görecek. Ektiği fidenin nasıl büyüdüğünü ve hayata geçtiğini gözlemleyecek bir ortam oluşturuyoruz.

Bahçeli Evler’deki muradımız; hafta sonlarında büyük ailelerin bir araya geldiği, toprağa dokunduğu, dinlendiği, sohbet ettiği ve mutlu olduğu bir yaşam alanı oluşturmaktır.”

Elbette her şehrin iklimine, coğrafyasına ve sosyal yapısına göre bu proje farklı biçimlerde uygulanabilir.

Projeyi ilk duyduğumda aklıma Millet Bahçeleri geldi.

Millet Bahçeleri yapılmadan önce birçok şehir için şu soruyu sıkça sormuştum: “Millet Bahçeleri olmadan önce bu insanlar nerede nefes alıyordu?”

Çünkü Millet Bahçeleri de tek bir örnek projeyle başlamış, bugün ise milyonlarca insanın ziyaret ettiği, dinlendiği ve ferahladığı dünya çapında örnek gösterilebilecek büyük bir yeşil harekete dönüşmüştür.

Kanaatimce Millet Bahçeleri, dünyanın en büyük kamusal yeşil alan hamlelerinden biridir.

Umarım Bahçeli Evler yaklaşımı da şehircilik anlayışına yeni fikirler kazandırır, farklı şehirlerde yeni uygulamalara ilham verir ve kent yaşamına yeni bir soluk getirir.

İlk aklıma gelen düşünce buydu.

Çünkü her yeni fikir, doğru uygulanabildiği ölçüde kıymetlidir.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026