|
Merkez’in faiz kararı ve karar metnindeki detaylar

Geçtiğimiz Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yılın ilk toplantısının faiz kararını açıkladı. Karara göre PPK politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 12’den yüzde 11,25’e indirdi. Böylelikle Merkez Bankası 5 toplantı üst üste olmak üzere toplam 1275 baz puan faiz indirmiş oldu.

KARAR METNİNDE NE VAR?

Faiz kararı ile birlikte ekonomistlerin en çok dikkat ettikleri ve ilgisini çeken bir diğer unsur da kararın metni. Bir önceki metin ile farkı ve kullanılan kelimeler Banka’nın iletişim stratejisi açısından büyük önem taşıyor. Peki metinde neler var?

Öncelikle iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğine dair vurgu aynen kullanılmış. Dezenflasyon süreci yani enflasyon oranlarındaki düşüşün devamı ve finansal koşullardaki iyileşme ile birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği ifade ediliyor. Gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici politikalarının devam edeceği öngörülmüş. Yani bu bankaların para politikalarının kur üzerinde risk oluşturma ihtimali düşük. Önceki metinde olmayan ancak son metinde yer alan bazı ifadeler de dikkat çekiyor. Örneğin daha önceki metinde ifade edilen korumacılık ve belirsizliklere ilave olarak bu kez jeopolitik gelişmeler ve bunların emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkiler belirtiliyor. Yani jeopolitik gelişmelerin özellikle petrol fiyatlarına etkisinin takip edileceği mesajı veriliyor. Bir gün önce ABD ile Çin arasında imzalanan faz 1 ticaret anlaşması da metinde “küresel ticarete ilişkin beklentilerdeki kısmi iyileşme” şeklinde yer almış görünüyor.

Önceki metinde enflasyon beklentilerinde genele yayılan bir düzelmenin gözlendiği ifade edilmişken bu kez düzelmenin sürdüğü belirtilmiş. Ayrıca ülke risk primlerindeki düşüşe de atıf yeniden yapılmış durumda.

REEL SEKTÖRÜN
GERÇEKLERİ NE?

Metin, Banka’nın faiz indirimine devam etmek için uygun koşulların olduğu ve enflasyon görünümdeki gelişmelerin indirim sürecinin desteklediği şeklinde özetlenebilir. Bu iyi haber. Zira reel sektörün uygun faiz oranları ile finansmanı ve finansmana erişimi konusu Türkiye için kritik öneme sahip. Bu açıdan faizlerdeki aşağı yönlü her adım hem üretici fiyatları tarafında hem de ihracatta rekabetçi olabilmek için kritik öneme sahip. 2018 Ağustos’undaki kur atağının ardından frene basana özel bankaların 2019’un ortalarından itibaren yeniden kredi kanallarını açtığını görüyoruz. Elbette kamu bankaları elini taşın altına koydu ancak Türkiye gibi büyük bir ekonomide bir kamusal hizmeti yerine getirmek için kanunla imtiyaz alan özel sermayeli bankaların frene basmasının sistemi yavaşlattığını da bir daha hatırlatmalıyız.

İNDİRİME DEVAM MI?

PPK’nın karar metinde belki de en önemli ifadelerden bir tanesi; enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğunun değerlendirilmesi. Banka’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8,2. Buradan hareket edersek birkaç toplantı sonra faizde tek haneyi görmemizin mümkün olduğunu ifade edebiliriz. Yani dezenflasyon süreci ve kurdaki dengeli seyre bağlı olarak faiz indirimleri devam edecek diyebiliriz.

#PPK
#Merkez Bankası
#Dezenflasyon
#ABD
4 yıl önce
Merkez’in faiz kararı ve karar metnindeki detaylar
İslam dünyasında sömürgeci düzenin restorasyonu: Arap ve Türk düşmanlığı
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!