|
Çin örneği ile temiz enerji

Temiz enerji, 2023 yılında Çin ekonomisine 11,4 trilyon yuanı (1,6 trilyon ABD doları) aşan rekor bir katkı sağlayarak yatırımlardaki büyümenin tamamını ve ekonomik büyümenin diğer tüm sektörlerden daha büyük bir kısmını oluşturmuştur.

Temiz enerji yatırımlarındaki artış, Çin’in gayrimenkul sektörü üst üste ikinci yıl küçülürken gerçekleşti. Bu değişim, temiz enerji sektörünü yalnızca Çin’in enerji ve iklim çabalarının değil, aynı zamanda daha geniş ekonomi ve sanayi politikasının da önemli bir parçası olarak konumlandırıyor.

Mal ve hizmetlerin değeri de dahil olmak üzere, temiz enerji sektörü 2023 yılında Çin ekonomisine tahmini 11,4 milyon yuan (1,6 milyon dolar) katkıda bulunarak bir önceki yıla göre %30’luk bir artış sağlamıştır.

Bu, 2022’de %7,2 olan temiz enerjinin 2023’te Çin’in GSYH’sinin %9,0’unu oluşturduğu anlamına gelmektedir.

Temiz enerji sektörlerinin 2023 yılında Çin’in ekonomik büyümesine katkısı olmasaydı, ülkenin GSYH’si gerçekte kaydedilen %5,2 yerine sadece %3,0 oranında artacaktı.(CREA 20024)

Bu durum, devam eden emlak krizi ve azalan nüfus nedeniyle ülkenin ekonomik beklentilerine ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde hükümetin büyüme hedeflerini ıskalamış olmasına sebep olacaktı.

Temiz enerji çabaları bilhassa bizim gibi AB ile yoğun ticaret ilişkisi olan bir ülke için kaçınılmaz. Üstelik fosil yakıt konusunda fakir olan ülkemizin verdiği cari açıkta enerji ana kalem.

Son yirmi yılda atılan adımlar ile yenilebilir enerjide yüzde 60 oranını yakalayan Türkiye bu işin farkında.

Sanayi alanında yapılan yatırımlar da bunun etkisinde ilerliyor. Solar panel üretiminden tutun da rüzgar enerjisi için gerekli olan elektronik ve yapısal ekipmanlara kadar geniş bir yelpazede üretime soyunan bir Türkiye “Türkiye Yüzyılı” mottosu ile karşımızda parıldıyor.

Geldiğimiz nokta itibarıyla Türkiye’nin toplam kurulu gücünün yüzde 11’ini rüzgâr enerjisi karşılıyor. Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA), Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Derneği (DÜRED) ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR) koordinasyonu; İzmir Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle hazırlanan "Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Yol Haritası ve Sanayi Envanteri" ayın başında açıklandı.

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban’ın paylaştığı bilgiler İzmir’in yenilebilir enerji üretimi ve sanayisi alanındaki vizyon ve kapasitesini ifade ediyor; "26 yıldır rüzgâr enerjisinden elektrik üretiyoruz. Geldiğimiz nokta küçümsenecek bir nokta değil. 10 binin üzerinde istihdam 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz. İlk kanat, ilk kule, ilk nasel, ilk Ar-Ge tesisinin olduğu bir kent İzmir. Hiçbir eksiğimiz yok. Çandarlı Limanı bölgesinin Denizüstü RES’lerin ekipman üretiminde kullanılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile ciddi bir çalışma içindeyiz."

Benim asıl ilgimi çeken konu ise Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Temsilcisi Ferhat Acuner’in açıklaması oldu. Acuner “Denizüstündeki rüzgâr santrallerini bütünüyle kendi imkânlarımızla yapabilme kabiliyetimiz var.

Denizüstünde yapılacak her türlü tesisi Türk gemi inşa sanayisi olarak inşa etmeye hazırız. Bu tesislerin mühendislik hesaplarının, tasarımlarının, Ar-Ge’lerinin ve inşaatlarının tamamıyla kendi imkânlarımızla yerli ve milli olarak yapılması mümkün. Çandarlı Limanı bu yönüyle İzmir için büyük bir fırsat penceresi içeriyor. Türk gemi inşa sanayisi olarak İtalya’nın kuzeyinde binlerce megavat DRES üretiminin yapılacağı bir limanın tasarımını Türk şirketleri olarak biz yapıyoruz.” diyerek Türkiye’nin gelişmiş kapasitesini ortaya koyması her şeyden kıymetli.

İşte aradığımız ivme bu tarz bakış açısında saklı. Çin’in gerçekleştiği ivme iyi bir örnek. İzmir yapılanması da ülkemiz için iyi bir örnek. Çandarlı liman ve deniz yüzeyi paylaşılan bilgilere göre iyi bir kümelenme ve üretim alanı. İşi yürütecek paydaşlar farkında, gerisi iradeyi koymakta…

#Ekonomi
#enerji
#Çin
3 ay önce
Çin örneği ile temiz enerji
Ne kahramanlar vardı, unuttuk
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit