|
Batıklarda "borç erteletme"trafiği

Bu hafta sizlere bir haftadır Ankara kulislerinde konuşulan bir olayı aktarmak istiyorum. Fon yönetiminde olan batık bankaların akıbetinin ne olacağı konusu halen netlik kazanmazken, bu bankalara kredi borcu olan kimi holdingler bu borçlarını erteletmek için her türlü girişimde bulunuyor. Bu büyük holdinglerden biri Hollanda''da Halkbank ve Demirbank''ın iştirakiyle kurulmuş olan Demirhalkbank''a olan kredi borçlarını çok uygun koşullarda erteletti. Söz konusu holdingin, satışı arapsaçına dönen Demirbank''a ve Demirhalkbank''a olan kredi borcu, 350 milyon doları buluyor. Holdingin Demirbank''a vadesi gelen borçları genelde 3-5 milyon dolar gibi küçük rakamlar. Daha büyükleri orta vadeli. Büyük miktardaki borçları Demirhalkbank''a ait. Toplam 350 milyon dolar kredi borcu olan holdingin, vadesi gelen 10 milyon Euro tutarındaki kredi borcunun üçte birinin ödendeği geri kalanının ise yüzde 15 yıllık faizle bir yıl ertelendiği yolunda söz aldığı söyleniyor.

Bu arada işin diğer ilginç tarafı ise; bu büyük holdingin sahibinin Nisan ayının ilk hafta sonunda İstanbul Bebek''te Bankacılık Üst Kurulu''nun iki üyesi ile yemek yemesi. Bu yemekte söz konusu holdingin bankaya olan borçlarının ertelenmesi konusunda anlaşmaya varıldığı konuşuluyor. Şimdi sırada holdingin Demirhalkbank''taki 30 milyon dolar üzerindeki borçları var. Bakalım bunlar ne olacak.

Öte yandan görevden alınan Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen, aynı zamanda Demirhalkbank''ın da Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Ansen''in Halkbank''tan alındıktan sonra Demirhalbank''taki pozisyonu da merak konusu. Önümüzdeki günlerde bu merakımızın da giderileceğini düşünüyorum.

Egebank yine şenlenecek!

Bir zamanlar yeğen Yahya Murat Demirel''e ait olan ve bankalar operasyonunun simgesi haline gelen Egebank''ta yine hareketli günler yaşanıyor. Bu hareketin bir büyük patlamayla sonuçlanması bekleniyor. Özellikle güvenlik kameralarının kaydettiği "çuvalla para taşındığını" ortaya koyan görüntülerle günlerce konuşulan Egebank, yeniden kamuoyunun gündemine gelecek. Nasıl mı? Yine güvenlik kameralarının kaydettiği görüntülerle. Bu görüntülerde neler yok ki. Belki de bugüne kadar bir türlü ispatlanamayan olayın "siyasi boyutu" bu görüntülerle ispatlanabilecek. El konmadan sadece 3 gün önce bankayı ziyaret eden (bir zamanlar ekonomi yönetiminden tanıdığımız) çok ünlü bir siyasinin görüntülerinin olduğu söyleniyor. Bakalım önümüzdeki günler neler gösterecek.

Bu basın toplantısını siyasiler de izlesin

Özellikle Etibank''a el konmasıyla birlikte ortaya çıkan siyasi sorumluluk konusu günlerdir konuşuluyor. Hafta içinde Etibank''ın 64. Madde kapsamında olan İnterbank''ın sahibi Cavit Çağlar''a satışının altına imza atan siyasilerle ilgili savcıların neler yapabileceği de tartışıldı. Savcıların önünde bu konuda önemli yasal engeler var. Bunun yanısıra bizlerin bilmediği bazı fiili engeller de olabilir. İşte yarın bütün bu konuların anlatılacağı ve tartışılacağı bir basın toplantısı düzenlenecek. Egebank eski Hukuk Müşaviri avukat Mehmet Tural, siyasilerin sorumluluğu ile ilgili düzenleyeceği basın toplantısında bu konulara açıklık getirecek. Bu toplantının özellikle siyasiler tarafından dikkatle izlenmesini tavsiye ediyorum.

23 yıl önce
Batıklarda "borç erteletme"trafiği
Laikliğin sonu
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim